Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Protestele continuă la Spitalul TBC din Câmpulung! Ministrul le cere managerilor să plătească pierderile salariale din bugetul spitalelor

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 1118

b_400_250_16777215_10_images_2275_IMG_1179.JPGProtestul spontan la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Câmpulung a continuat şi vineri şi luni, la Câmpulung şi în întreaga ţară. Medicii de la Câmpulung au spus că vor ieşi la protest până când le vor fi auzite nemulţumirile legate de scăderea sporurilor, atâta timp cât ei lucrează cu bolnavi de tuberculoză şi sunt expuşi 100%. Pe de altă parte Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, vineri, după întâlnirea cu sindicaliştii din sistem, că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar riscă să aibă salarii mai mici, dar a subliniat că există o prevedere legală prin care această problemă poate fi soluţionată de către managerii spitalelor. Practic, veniturile scăzute după legea din 30 martie 2017 cu privire la calcularea sporurilor, să se completeze din bugetul spitalului, fapt ce duce la alte nemulţumiri deoarece, spun angajaţii, aceşti bani sunt pentru tratamentele bolnavilor internaţi pe secţii. 

"Eu am calculat procentual, pentru că Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autorităţile locale. (...) Sunt nişte situaţii punctuale care trebuiau rezolvate, pentru că era foarte clar: atâta vreme cât până la 1 martie a fost în vigoare un regulament de sporuri, care spunea că sporul maxim este 100% şi se aplica la salariul din ianuarie; au venit categorii de personal (...) cărora li s-a aplicat un spor mai mic - era clar că vor fi scăderi de venituri. Soluţiile le-am prezentat încă de acum o lună sindicatelor", a declarant Sorina Pintea, citată de AGERPRES.

Astfel, ministrul a explicat că pentru a acoperi pierderile din venit la personalul auxiliar se vor acorda stimulente.

"Aceste categorii de salariaţi nu beneficiază de creşterea salariului de încadrare până în 2022, aşa cum beneficiază medicii şi asistentele medicale. Pentru ca aceste pierderi să fie acoperite, adică faţă de nivelul lunii februarie, există în legea 95, legea salarizării, o prevedere care spune că spitalele pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară. Această prevedere există. Eu am spus încă de acum o lună că există. Pentru fiecare angajat, pe lună, există această prevedere (...) pentru a compensa aceste pierderi de venituri care există la anumite categorii, respectiv personal auxiliar", a mai declarat ministrul. De asemenea, Ministrul a mai adăugat şi faptul că se pot face plăţile unde sunt pierderi din veniturile spitalului şi că asta ţine de managerii spitalelor, cât sunt de gospodari. Însă aceştia din urmă sunt ş mai nemulţumiţi şi spun că nu e va schimba nimic, ci din contră această hotărâre va aduce numai probleme. Am stat de vorbă despre această situaţie cu Anca Florentina Dumitrescu, medic şef secţie la Spitalul TBC din Câmpulung. „Am continuat şi vom continua. A venit o cirulară de la Minister. Prin aceasta a promis ministrul sănătăţii că se vor compensa diferenţele salariale la cei care au pierdut şi să vedem ce rezolvă această circulară. Ne reunim şi vedem ce facem. Nu este posibil să scadă aşa mult salariile îngrijitoarelor şi infirmierelor şi asistentelor le-a crescut foarte puţin salariul. Promisiunile sunt departe de a ieşi cu adevărat, realitatea este alta. La noi aşa este. sigur că vom continua protestele. Plus că, dacă s-ar aplica ce s-a propus ca din veniturile spitalului să se completeze diferenţele salariale este strigător a cer, o nebunie. Rămân pacienţii fără tratament, rămân spitalele fără dotări. Nu este o soluţie să iei din veniturile spitalelor, că şi aşa sunt foarte mici. Nu ştiu cum o să se rezolve pentru că s-a promis greşit din start” spune medicul Anca Dumitrescu.

Angajaţii Spitalului TBC din Câmpulung vor ieşi la protest până când aceste hotărâri vor fin anulate sau schimbate. În fiecare zi, timp de 20 de minte ei vor protesta cu mesaje ce reprezintă marile nemulţumiri ale lor.

The most visited gambling websites in The UK