Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un muscelean ajută un om al străzii ca pe ruda sa

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 3412

b_400_250_16777215_10_images_2268_irinel1.jpgOamenii străzii în Câmpulung sunt tot mai mulţi, iar în perioada de iarnă, mai ales, mulţi mor îngheţaţi de frig sau de foame. Sunt oameni uitaţi de familii care au căzut în patima băuturii sau a altor vicii. Mulţi dintre ei mai sunt ajutaţi şi de către câţiva oameni de bine ai municipiului. Spun câţiva, pentru că nu sunt foarte mulţi. Unul dintre aceştia este Irinel Bădulescu, un militar de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, care ajută din răsputeri un om al străzii, care trăieşte în condiţii greu de imaginat. 

Sorin Barbu este bărbatul de 47 de ani ajutat de Irinel Bădulescu. Bărbatul locuieşte, de mai bine de şapte ani, într-o clădire veche a societăţii Edilul C.G.A., o clădire părăsită, mizeră şi fără niciun fel de încălzire. Acesta îşi face veacul zilnic în preajma Unităţii Militare a Vânătorilor de Munte, cerând bani sau mâncare. Mediul în care trăieşte este unul greu de imaginat, asta din cauza gunoiului care îl înconjoară şi al şobolanilor. Este de fel din satul Groşani din comuna Poienarii de Muscel. A mai locuit şi în blocul 6, însă, din cauza pierderii locului de muncă, dar şi a motivaţiei de a face lucruri normale, a ajuns să doarmă pe unde apucă, în friguri greu de imaginat. Nu a fost niciodată căsătorit şi nici nu are copii, ca să se intereseze de soarta lui. Părinţii lui locuiesc în zona blocurilor de la ARO, numită „Şerpărie”, aşa cum îi spun câmpulungenii, însă aceştia nu vor să mai audă de el. Mai are patru surori, însă sunt în alte oraşe, cu alt stil de viaţă şi alte priorităţi. Mulţi ani a lucrat la ADP, însă, în urma unor neînţelegeri provenite din atitudinea acestuia, conducerea l-a dat afară. De atunci, bărbatul nu mai are niciun venit, nici măcar buletin şi trăieşte de pe o zi pe alta din cerşit. Mulţi oameni l-au mai ajutat de-a lungul timpului, însă nici starea de sănătate nu îl mai ajută pe acest om al străzii. De la un timp, un militar muscelean are în permanenţă grijă de el. 

Irinel Bădulescu face eforturi zilnice să îi ofere o masă caldă, să îl îmbrace din cap până în picioare şi să îi creeze cât de cât un trai mai uşor. 

Irinel a făcut tot posibilul şi i-a acoperit geamurile sparte cu folie specială de policarbonat, asta pentru ca alţi boschetari să nu îi spargă geamurile bărbatului, i-a adus o masă pe care să îşi poată pună mâncarea, haine şi, nu în ultimul rând, ajutat de alţi oameni cu suflet, i-a făcut curăţenie în camera în care locuieşte. 

b_400_250_16777215_10_images_2268_irinel2.jpgI-au strâns hainele murdare de pe jos, au dezinfectat locul şi încearcă permanent să îi creeze un alt mediu. Pentru Irinel, acest om al străzii a devenit o grijă de zi cu zi şi o prioritate. Ba chiar şi în noaptea de Anul Nou a mers şi a petrecut câteva clipe alături de Sorin, i-a dus mâncare şi ce mai avea nevoie. „E o plăcere să vezi zâmbete, mulţumiri sincere, să stai cu aceşti oameni la masă şi să-i asculţi. Mâinile care ajută sunt mai sfinte decât mâinile care se roagă.”, spune Bădulescu.

Omul străzii de care are militarul grijă are şi probleme cu alcoolul, însă Irinel l-a convins în timp să renunţe şi, mai ales, să valorifice fiecare leu pe care îl primeşte de la ceilalţi. „L-am găsit beat şi i-am spus că nu îl ajut să se ridice. I-am spus să se ridice singur, pentru că el a băut şi cei care îi dau băutură râd de el. L-am învăţat să îşi cumpere pâine, dacă vrea ţigări, să dea bani pe ele, ca să vadă ce înseamnă banii şi să aleagă dacă să cumpere băutură şi ţigări sau mâncare. Pot să spun că a înţeles multe de la mine şi ştie că eu, dacă îl cert, o fac ca să îl învăţ de bine.”, a mai spus Irinel Bădulescu.

Militarul face toate aceste lucruri pentru omul străzii, fără a aştepta nimic în schimb, doar înţelegere. De asemenea, el îşi mai doreşte ca şi alţi oameni din municipiul nostru, dintre cei cu posibilităţi, să ajute oamenii săraci măcar cu o masă caldă. 

Mă bucur că s-a observat efortul meu. Îmi doresc asta pentru ca şi alţi oameni de bine din oraşul nostru să cunoască aceste cazuri şi să ofere o mână de ajutor. Este minunat când poţi să ajuţi pe cineva.”, a mai spus Bădulescu.

Iarna, frigul şi lipsa adăpostului i-au făcut pe oamenii nimănui să se adăpostească în zecile de clădiri abandonate ale municipiului. În Câmpulung nu există un adăpost special pentru astfel de oameni, iar, pe timpul iernii, autorităţile îi mai adună de pe străzi şi îi duc la subsolul Spitalului Municipal, unde pot sta la căldură în nopţile reci şi acolo primesc şi masă sau prim ajutor, unde este cazul. La ora actuală, administraţia locală caută soluţia unui loc sigur pentru astfel de oameni. Până atunci, mai sunt şi musceleni care îi ajută, după posibilităţi, aşa cum v-am prezentat cazul de faţă. 

 

The most visited gambling websites in The UK