Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul de la Poienarii de Muscel, Ion Banzea: „Circulă zvonuri că s-ar putea deschide mina”

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 3585

b_400_250_16777215_10_images_2255_Clipboard11.jpgAu circulat câteva zvonuri că, în timp, se vor studia unele zone din comuna Poienarii de Muscel, pentru a se vedea care mai sunt posibilităţile exploatării de cărbune. Deschiderea minei din Jugur ar aduce mai multe locuri de muncă în comună şi, implicit, populaţia nu ar mai fi în scădere. Momentan, este doar speranţa…

De-a lungul timpului, cel mai mult după 1989, în Muscel s-au închis întreprinderi care au lăsat mii de oameni pe stradă şi instituţii care au adus renume oraşului Câmpulung, la nivel naţional şi internaţional. Pe lângă Grulen, singura fabrică din ţară de pe atunci care producea poliester, fire şi fibre sintetice, marea Întreprindere ARO, care a dus numele oraşului şi al ţării în toată lumea, întreprinderea mecanică, Filatura de Lână Musceleană din Cetăţeni, Fabrica de Cherestea din Domneşti şi multe altele, Muscelul era recunoscut şi pentru exploatarea de cărbune din zonele Godeni, Berevoeşti, Aninoasa şi Poienarii de Muscel, cu mina Jugur.

Într-o discuţie cu Ion Banzea, edilul comunei Poienarii de Muscel, acesta ne-a spus că, în ultima perioadă, circulă unele zvonuri legate de fosta mină din localitate. „Circulă zvonuri că s-ar putea deschide mina iar. Dacă s-ar redeschide vreodată, combinatul de ciment are nevoie de cărbune, că acela pe care îl iau ei este scump. Sunt doar zvonuri că s-ar vrea să se deschidă mina în zona asta. Nu este nimic concret”, ne-a spus primarul. 

Aceeaşi discuţie a continuat-o şi un cadru didactic din comună, aflat în cunoştinţă de cauză. „Resurse sunt. Valea Sandei conţine zăcământ neumblat, vă spun că tata a lucrat acolo. Era cel mai bun cărbune acolo, cu putere calorică mare.”, ne-a povestit cadrul didactic. 

Primarul Banzea are o speranţă în aceste zvonuri, dar şi o dezamăgire legată de vechea mină din Jugur. „S-a scos tot fierul din mină… s-a scos tot. Şi să vrea să îi dea drumul la mina veche, nu se mai poate, dar există posibilitatea să facă asta. Cum vi s-a spus: zăcăminte sunt! Trebuie doar să se decidă. Noi îi aşteptăm!”, a afirmat primarul Ion Banzea.

În preajma anilor 2009, când ultimii angajaţi au intrat în şomaj tehnic din cauza lipsei de comenzi, activitatea de extracţie a cărbunelui a fost oprită la mina din Jugur şi nu numai. Ultimele declaraţii făcute în acei ani au fost că în mina Jugur ar mai fi existat cărbune pentru cel puţin şapte ani, dacă s-ar fi lucrat constant, însă nu s-a putut menţine doar din comenzi pentru populaţie. 

Oamenii din Poienarii de Muscel tot mai speră că aceste zvonuri au avut un anume punct de plecare şi că se poate decide cineva să vină să vadă cât de mult ar merita deschiderea minei din Jugur. Ar fi locuri de muncă în plus, mulţi oameni nu ar mai fi nevoiţi să plece din comună, şi, astfel, nu ar mai scădea nici populaţia. Poate… aşa cum se şi speră.

 

The most visited gambling websites in The UK