Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Încă un proiect filantropic la Câmpulung, sub patronajul Bisericii Catolice: Centrul de Zi „Vladimir Ghika” Părintele Petru Păuleţ şi „Surorile Carităţii” au înfiinţat un centru pentru copiii cu nevoi speciale

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 922

b_400_250_16777215_10_images_2237_Clipboard04.jpgNoul proiect iniţiat sub patronajul Bisericii Catolice din Câmpulung îl recomandă pe părintele Petru Păuleţ ca persoana cea mai îndreptăţită a fi recompensată cu titlul de „Omul Anului” în 2017, în municipiul nostru, care, de sâmbătă, 18 noiembrie, deţine un centru destinat copiilor cu nevoi speciale. Munca de caritate desfăşurată de un sfert de veac la Câmpulung de liderul Parohiei Catolice a înregistrat încă o realizare notabilă, prin repunerea în folosinţă a clădirii din vecinătatea Parcului „Kretzulescu”, în care a funcţionat cândva o cantină socială. Strădaniile de amenajare a spaţiilor de la parterul şi etajului imobilului, dotate cu tot ce este necesar pentru a găzdui activităţi de terapie individuală şi de grup, kinetoterapie şi gimnastică medicală, grup de socializare şi grup de sprijin pentru părinţi, au avut ca rezultat Centrul de Zi „Vladimir Ghika”. Deschiderea oficială s-a consumat în urmă cu patru zile, organizatorilor locali alăturându-li-se colaboratori statornici în proiectele de anvergură socială şi economică: Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, şi Sister Kathleen Neenan, superioara generală a „Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul”, sub a căror oblăduire a fost înfăptuită această facilitate dotată impecabil şi prevăzută cu personalul de specialitate, care va derula acţiunile specifice cu copiii şi părinţii aflaţi în situaţii deosebite. 

„Pe lângă Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob” a fost nevoie de un astfel de centru, pentru a veni în sprijinul copiilor cu nevoi speciale şi familiilor acestora”

Autorităţile locale şi judeţene, angrenate în alte activităţi, au avut reprezentanţi la festivitatea de inaugurare de sâmbătă, 18 noiembrie 2017, în persoana Mariei Cotenescu, consilier judeţean şi o apropiată a Bisericii Catolice şi a preotului Petru Păuleţ, şi Marin Stanciu, consilier local şi delegat al primarului Liviu Ţâroiu la eveniment. Amfitrionii remarcabilei acţiuni, conducătorul comunităţii catolice câmpulungene şi partenerii săi de la Asociaţia „Caritas” şi Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob”, directorul Claudiu Căţoiu, Sister Kathleen Murphy, Sister Tereza Ciuchin, preoţi, surori, personalul centrului, voluntari, i-au primit pe părinţi, bunici, copii şi restul invitaţilor la parterul imobilului, pentru momentul de socializare, după care acţiunea s-a mutat la etaj, pentru partea oficială a manifestării. Nu înainte de tăierea panglicii inaugurale de către Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Sister Kathleen Neenan şi Maria Cotenescu, părintele Păuleţ, modest, preferând să le lase onoarea săvârşirii gestului ce a marcat deschiderea oficială distinşilor săi oaspeţi de la Bucureşti şi reprezentantei Consiliului Judeţean. 

Ceremonialul a continuat cu momentul solemn al rugăciunii rostite de părintele Petru Păuleţ, împreună cu Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. „Ne-am adunat astăzi ca să cerem binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Fericitului Vladimir Ghika asupra lucrărilor şi beneficiarilor acestui centru de zi pentru copii speciali.”, a anunţat Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti cauza aleasă care i-a reunit pe participanţi într-o zi de mare însemnătate pentru comunitatea câmpulungeană.  

„Ne bucurăm că aţi ales să ne fiţi alături în această zi deosebită, în care inaugurăm Centrul de Zi „Vladimir Ghika”, a fost salutul transmis de Sister Tereza Ciuchin celor care au asistat la momentul festiv. „Misiunea noastră, a „Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul”, este de a răspunde nevoilor educaţionale ale copiilor şi tinerilor, încercând să oferim acestora o educaţie holistică. În ultimii ani, congregaţia a realizat că pe lângă Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob” a fost nevoie de un astfel de centru, cum este Centrul de Zi „Vladimir Ghika”, pentru a veni în sprijinul copiilor cu nevoi speciale şi familiilor acestora, în efortul lor de a le oferi cea mai bună pregătire posibilă, pentru a-i ajuta să ducă o viaţă independentă şi să fie integraţi în societate. De aici a pornit ideea înfiinţării Centrului de Zi „Vladimir Ghika”. Prin programele desfăşurate în cadrul centrului, dorim să asigurăm stimularea dezvoltării holistice a copiilor, prin achiziţionarea deprinderilor necesare, pentru a duce o viaţă independentă, în concordanţă cu ritmul şi potenţialul propriu, prin terapii individuale şi de grup, activităţi şi jocuri educaţionale adecvate şi prin susţinerea familiilor în acordarea unei educaţii corespunzătoare nevoilor copiilor lor.”, a adăugat aceasta. 

Potrivit Terezei Ciuchin, personalul centrului grupează specialişti, dar şi voluntari. „Pentru noi, aceşti copii speciali reprezintă o valoare, fiecare dintre ei îşi doreşte să fie acceptat şi iubit, să aibă prieteni, să meargă la şcoală, să trăiască într-o familie, să se descurce singur în viaţă, să pună darurile primite de la Dumnezeu în slujba societăţii, să aibă valoare prin ceea ce este ca om. Dacă ne întrebăm ce daruri au primit aceşti copii deosebiţi, nu trebuie decât să-i privim, pentru a afla răspunsul, deoarece ei sunt puritatea şi sinceritatea întruchipată. Dacă în lumea aceasta zbuciumată vedem doar lucruri negative, să privim la aceşti copii şi vom învăţa de la ei cum să ne bucurăm de fiecare zi, de fiecare lucru cât de mic pe care am reuşit să-l facem, să zâmbim mai des şi să fim mai răbdători cu noi şi cu alţii. Experienţa fiecărei zi alături de ei ar trebui să ne ajute să fim mai conştienţi că şi ei fac lumea noastră mai frumoasă.”

Aceasta a mulţumit pentru existenţa centrului, în primul rând, finanţatorului său principal, Congregaţia „Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul”, şi colaboratorilor, Asociaţia „Caritas” Câmpulung şi Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob”, precum şi sponsorilor din ţară şi din străinătate. 

Reprezentanta părinţilor: „Ne bucurăm că micuţii noştri vor lucra cu oameni cu suflet şi cu experienţă”

După ce le-a mărturisit invitaţilor evenimentului plăcerea şi onoarea de a reprezenta la acţiunea de la Câmpulung Congregaţia „Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul”, superioara generală Kathleen Neenan a ţinut să le transmită felicitări pentru munca lor susţinută misionarelor care activează în România. „Ele au observat semnele timpului şi au identificat una dintre nevoile acestui oraş. Congregaţia are o lungă tradiţie de a răspunde nevoilor actuale, fie că a fost vorba despre şcoli primare sau gimnaziale sau despre îngrijirea copiilor şi sprijinirea adulţilor şi copiilor vulnerabili. Suntem încântate că putem să-i ajutăm pe unii dintre copiii şi tinerii oraşului Câmpulung, în acest mediu, care oferă siguranţă şi linişte. Este un loc minunat, în care copiii se pot dezvolta şi unde părinţii şi bunicii se simt bineveniţi şi ajutaţi. Acest spaţiu a fost folosit întotdeauna pentru a veni în sprijinul celor în nevoie. Acum este pus în slujba copiilor cu nevoi speciale. Cerem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în acest centru, asupra copiilor care vin aici, asupra familiilor lor, asupra binefăcătorilor, asupra acestei clădiri şi asupra tuturor celor care sprijină acest proiect. Cerem, de asemenea, binecuvântarea fericitului Vladimir Ghika, ca el să mijlocească pentru noi, să ne îndrume şi să ne arate calea pe drumurile întortocheate ale vieţii.”, a fost mesajul asociaţiei care a finanţat cel mai mult punerea în practică a unui proiect atât de necesar în municipiu. 

Recunoştinţa părinţilor consiliaţi şi încurajaţi de angajaţii centrului, de la care primesc nu numai servicii profesioniste, ci şi încrederea în mai bine pentru copiii lor, a fost exprimată de Alina Deriu: „Suntem părinţii unor copii speciali. Nu este uşor să le găsim o cale în viaţă şi să-i ajutăm să-şi realizeze dorinţele lor, de a fi printre copiii tipici. Toţi am pornit de la punctul în care nu aveam prea multe speranţe. Centrul de Zi „Vladimir Ghika” a devenit pentru noi un punct de sprijin, o oportunitate de a contribui la conturarea unui viitor optimist pentru copiii noştri. De aceea, ne bucurăm că micuţii noştri vor lucra cu oameni cu suflet şi cu experienţă. Ne dorim ca serviciile oferite să fie de bun augur. Există o comunicare bună cu cei care, zi de zi, se străduiesc să facă lumină în viaţa copiilor noştri. Ne simţim aici ca într-o familie mare, în care prioritare devin starea de bine a lor, evoluţia copiilor, progresele lor de zi cu zi şi, mai mult decât atât, acceptarea lor şi satisfacerea nevoii de apartenenţă la un grup din ce în ce mai mare în societate şi mai puternic.”                   

Înaltpreasfinţitul Ioan Robu: „Un semn de solidaritate în cele ale credinţei”

Încheierea i-a aparţinut Înaltpreasfinţitului Ioan Robu, care a lăudat eforturile depuse pentru a nu-i lăsa pradă deznădejdii pe câmpulungenii care au adus pe lume copii suferinzi de boli cumplite, precum autism ori Sindromul Down. „Vă felicit pentru ideea de a-l pune ca patron al acestei instituţii pe Fericitul Vladimir Ghika, o figură care a ştiut să primească pe toţi, în orice situaţie ar fi fost. Este declarat „fericit” de Biserică şi este un mijlocitor al nostru, al vostru, al tuturor. Consider providenţială această instituţie, mai întâi pentru copiii speciali, apoi pentru părinţii, pentru familiile lor. Consider providenţială această casă şi pentru localitatea Câmpulung. Aşa cum spunea superioara generală, iată, celelalte „Surori ale Carităţii ale Sfântului Apostol Paul” au descoperit această necesitate în oraş: ca acei copii speciali să aibă un centru în care să crească, să se dezvolte şi să aducă lumină în ei înşişi şi în familiile lor. Cred că această casă va deveni pentru copiii speciali şi pentru familiile lor o lumină zilnică şi va aduce rod. Vă felicit pe toţi, pentru că aţi realizat aşa ceva. Ştiu că este un început de drum. Soră, începi un drum cu această casă, dar nu vei fi singură. Înainte de toate, ai alături ajutorul lui Dumnezeu, ajutorul oamenilor, ajutorul autorităţilor locale, căci, înţeleg, cu toţii au priceput cât este de necesar acest loc care, încă o dată spun, este providenţial, este o lumină pentru copii, în special, pentru familiile lor, pentru oraş şi pentru noi toţi. Dumnezeu, prin mijlocirea Fericitului Vladimir Ghika, să binecuvânteze drumul început de această casă, drum de lumină, drum de ajutorare, drum de primire. Nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc Surorilor care lucrează şi la şcoală, şi aici. Eu am spus că, dintre toate congregaţiile, această familie călugărească s-a angajat cel mai mult venind în România, mergând până la capăt cu slujirea lor, dând tot ceea ce au, ca putere materială şi putere spirituală, dar sprijinite de o credinţă puternică. Le mulţumesc şi le felicit pentru tot binele pe care l-au făcut nu numai aici, ci şi în alte centre din România. Uite un semn de solidaritate în cele ale credinţei.”, a fost cuvântul de îmbărbătare al înaltului oficial al Bisericii Catolice, o prezenţă constantă la evenimentele organizate de comunitatea catolică din Câmpulung.     

Centrul se desfăşoară pe două nivele şi reuneşte o cameră de logopedie, o cameră senzorială, un cabinet psihoterapeutic, o cameră de joacă. Potrivit materialului de prezentare pus la dispoziţia celor interesaţi de serviciile furnizate de Centrul de Zi, din strada Fraţii Goleşti, nr.33, pe timpul zilei sunt asigurate „activităţi de educare, recuperare/reabilitare, integrare/reintegrare socială şi comunitară, socializare şi petrecere a timpului liber, precum şi unele servicii de informare şi orientare, consiliere socială, suport emoţional şi sprijin pentru părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor. Beneficiarii serviciilor sociale acordate sunt copii cu nevoi speciale, cu sau fără certificat de handicap: =cu risc de instituţionalizare; =cu risc de marginalizare socială; =cu nevoi speciale, provenind din familii cu resurse limitate; =care nu au acces la servicii de recuperare similare în comunitatea locală; =care nu sunt înscrişi într-un program de recuperare, deşi au nevoie.”    

 

The most visited gambling websites in The UK