Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

De ziua lor, vânătorii de munte i-au dat pe copii cu tiroliana

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 496

b_400_250_16777215_10_images_2233_Clipboard02.jpgPe 3 noiembrie 2017, apărătorii ţării care slujesc sub semnul ramurii de brad şi al florii de colţ, vânătorii de munte din Armata României, au îmbrăcat haine de gală pentru a sărbători 101 de ani de la înfiinţarea acestei arme. Momentul aniversar a fost marcat şi la Câmpulung de militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”.

Ceremonial militar în incinta unităţii

Programul manifestărilor a început cu un ceremonial militar desfăşurat pe platoul din incinta unităţii, în cadrul căruia locotenent-colonel Gabriel Biţă le-a vorbit militarilor prezenţi despre momentul şi necesitatea înfiinţării acestei arme, precum şi despre rolul major pe care l-au avut vânătorii de munte în cele două conflagraţii mondiale. „Corpul Vânătorilor de Munte, ca unitate de elită a Armatei Române, a fost creat la 3 noiembrie 1916, prin transformarea Şcolii Militare de Schiori Bucureşti, în baza Ordinului nr.294 al Marelui Cartier General, şi a fost organizat pe trei batalioane, cu trei companii fiecare, având un efectiv de 2.000 de combatanţi. Din acea zi, în cazarma Regimentului 4 Roşiori Cotroceni - Bucureşti, au început să fie selectaţi viitorii vânători de munte, recrutaţi din întreaga armată. Această decizie se impunea cu stringenţă, deoarece luptele duse de armata română în toamna anului 1916 au demonstrat că lipsa trupelor de vânători de munte a reprezentat un serios handicap pentru obţinerea succesului în luptele pe teren muntos - împădurit. Corpul Vânătorilor de Munte era destinat să îndeplinească misiuni de recunoaştere, de siguranţă şi legătură, fiind, totodată, şi o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi. La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălţimi dominante, cele mai importante fiind Coşna şi Cireşoaia. În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei şi Nordului Basarabiei, ajungând până în munţii Caucaz şi ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munţii Bukk şi în Slovacia, în munţii Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpaţii Albi şi, în final, podişul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la 2.378 ofiţeri, 1.830 subofiţeri, 70.000 gradaţi soldaţi, adică un total de 74.208 oameni. După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări şi, mai ales desfiinţări, care au dus la dispariţia Brigăzii 2 Vânători de Munte (ultima unitate) la 14 aprilie 1961, reînfiinţată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964 (având sediul la Baia Mare, apoi la Braşov). Ulterior, s-au înfiinţat şi alte brigăzi, unităţile lor fiind apoi subordonate altor mari unităţi din forţele terestre.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. Printre invitaţi s-au numărat şi doi foşti militari ai batalionului, plutonierul major Irinel Matei şi pltutonierul Ionuţ Butoi, ambii răniţi, în august 2008, în Afganistan. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor unităţii.

Copiii, entuziasmaţi de tiroliană

Cea de-a doua parte a programului dedicat sărbătoririi „Zilei vânătorilor de munte” s-a desfăşurat, în intervalul orar 10.00 - 14.00, în Grădina Publică, unde militari ai batalionului din Câmpulung au montat o tiroliană pe care au pus-o la dispoziţia copiilor din municipiu. Totodată, celor mici le-au fost prezentate informaţii şi materiale specifice escaladei, spre încântarea acestora. Faţă de anul trecut, activităţile dedicate „Zilei vânătorilor de munte” au fost mai puţine, asta şi pentru că militarii sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru un nou stagiu în teatrul de operaţii din Afganistan. Comandantul Batalionului 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele”, locotenent colonel Ionuţ Ilinca, le-a urat tuturor militarilor, care şi-au desfăşurat sau îşi desfăşoară activitatea sub semnul ramurii de brad, precum şi familiilor acestora, multă sănătate, fericire, putere de muncă, succes în realizarea obiectivelor propuse şi un călduros „La mulţi ani!” Alex BARBU

 

The most visited gambling websites in The UK