Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

„Modelul Eminescu-Noica, un model peren”, la Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 822

 

Amfiteatrul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” a găzduit săptămâna trecută, miercuri şi joi, cea de-a cincia ediţie a simpozionului „Eminescu în gândirea filozofului Constantin Noica”. În acest an, invitaţii au conferenţiat despre „Modelul Eminescu-Noica, un model peren”, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi” Câmpulung, Primăria Municipiului Câmpulung şi Asociaţia Literară „Mihai Eminescu” Bucureşti.

În prezidiu au fost prezenţi oameni importanţi ai culturii, eminescologi, discipoli ai lui Constantin Noica, care l-au cunoscut pe filozof şi preocupările acestuia despre Eminescu, printre care prof.univ. Marin Diaconu, Bucureşti, prof.univ. Constantin Barbu, Craiova, şi prof.univ. Ion Ceapraz, Timişoara. „10 ani ai lui Noica petrecuţi în Câmpulung, când în Limba Română s-a scris cea mai importantă carte de filozofie, este vorba de prima parte, „Revenirea întru fiinţă”. Mi se părea paradoxal ca, trăind în Câmpulung, să nu ştiţi că este, poate, cel mai important oraş din istoria Ţării Româneşti. Adică partea a treia a României. Sunt aici pentru câţiva prieteni şi pentru statuile pe care le vedeţi: Noica, în alb, Eminescu, în aur.”, a spus prof.univ. Constantin Barbu, care nu a fost foarte entuziast de lipsa de participare la eveniment. Acesta a vorbit de cele două lucrări ale artistului plastic Radu Adrian, bustul lui Constantin Noica, realizat în urmă cu patru ani, şi cel al lui Mihai Eminescu, făcut vara aceasta, la cererea lui Gheorghe Păun, membru al Academiei Române, şi care va ajunge la Curtea de Argeş.

În a doua azi a evenimentului, seminarul „Modelul Eminescu-Noica, un model peren” a continuat cu dezbaterea de subiecte inedite despre cele două personalităţi al culturii româneşti.

Evenimentul a fost găzduit la Câmpulung, pentru că, după cum se cunoaşte, filosoful Constantin Noica a avut de suferit în vremea comunismului, fiind închis între 1958 şi 1964, după ce zece ani avusese domiciliul obligatoriu la Câmpulung. „E.M.”

The most visited gambling websites in The UK