Menu
TRAFIC

Idei de afaceri şi leacuri anti-dăunători, pentru primar, de la un cetăţean din Valea Bărbuşii

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2087

b_400_250_16777215_10_images_2176_Clipboard10.jpgNoroc că sunt oameni precum cel venit, la dezbaterea publică a bugetului local, taman din Valea Bărbuşii, ca să mai descreţească frunţile ascultătorilor. Ce-i drept, omul n-a bătut atâta cale pentru a face atmosferă la şedinţă, ci ca să-l informeze pe primar, care este informat până în dinţi, să n-aveţi îndoială!, despre ce îi nemulţumeşte pe plătitorii de taxe şi impozite din această parte a municipiului. Municipiul rural, mai precis, unde asfaltul şi utilităţile n-au ajuns nici la 27 de ani de la revoluţie. Ce a binedispus audienţa a fost stilul mucalit de abordare a necazurilor de la această periferie sudică a Câmpulungului, cocoţată pe un deal, sub Măţău, unde urcă cu mare, mare greutate „boii mici” ai dezvoltării infrastructurii. Noroc că şi primarului îi place să intre în glumele alegătorilor, dar, mai ales, să le provoace ori să le folosească pe post de răspuns atunci când nu are unul. 

Pe Bărbuşa, merg nucii şi stupinele    

„Locuiesc în Valea Bărbuşii, nr.18, a intrat direct în subiect cetăţeanul cu plămâni zdraveni, căliţi la aer de la înălţime, nu ca ai politicienilor noştri, leşinaţi de atâtea ifose şi importanţă ce-şi dau singuri. Când Liviu Ţâroiu a confirmat că ştie adresa, omul a continuat: „Străduţa, aşa cum a lăsat-o domnul Oancea, aşa este şi acum. Câţi primari au trecut, niciunul n-a făcut nimic.” „N-am vrut să stricăm ce a făcut dânsul.”, a replicat, cu un zâmbet dintr-o ureche în cealaltă, cel mai proaspăt din seria incriminată de alegător: Buta, Bălan, Andrei şi Ţâroiu. După care locuitorul Văii Bărbuşii a dezvăluit ce l-a adus în Sala Mare a Primăriei, cu ocazia discutării bugetului de către autorităţi, împreună cu contribuabilii. „Trei probleme: canalul, apa şi strada. Şi încă o problemă - deci, a patra, dar, pe parcursul alocuţiunii cetăţeanului, s-au ivit şi a cincea, şi a şasea - pentru investitori. Dacă vor să câştige bani, dar mai târziu, după şapte ani, le spun eu ce au de făcut. Acolo unde sunt terenuri care o iau la vale, să se planteze nuci. Nucul are rădăcina pivotantă, fasciculată, rămuroasă, metamorfozată. Fiind pivotantă, nucul ţine terenul să nu se ducă la vale. Ca preţ, să nu dea la samsari, ci să se ducă la piaţa comună. 100 de nuci costă 6 euro. Şi se mai pot face investiţii în stupine. Asta avem de rezolvat: canalul, apa şi drumul. Este păcat că este aşa străduţa aceea. Că suntem şi noi oameni.”, şi-a expus punctele de pe agenda de revendicări petentul. 

„Am întreţinut-o în limita posibilităţilor.”, a scuzat posibilităţile reduse de intervenţie primarul, care are serios de lucru sub propriul balcon până să ajungă la Valea Bărbuşii, din care faci pasul în Mioarele. „A venit unul cu un tractor, a aruncat câteva lopeţi, cum aruncă ăia la deszăpezire, a plecat şi... atâta tot! Exact cum a lăsat-o domnul Oancea, aşa este şi acum. De ce să vorbesc trăsnăi?”, a adăugat orăşeanul doar cu buletinul. „A lăsat-o cam îngustă.”, a continuat poantele al patrulea primar după Oancea, care nu vede cum să-i dea lărgime. În cazul în care nu-l pârâseră destui la primar pe Liviu Popescu, de la ADP, că tace şi nu le face, s-a găsit încă un reclamant să-l facă de băcănie la superior: „Domnul Liviu Popescu (...) n-a spus la Primărie despre halul în care este strada. Domnule, este ceva groaznic acolo!” „N-are cum să spună, că trebuie s-o facă! Nu trebuie să vină să-mi spună mie, ci s-o facă el!”, a replicat Ţâroiu. 

A învăţat cea mai uşoară metodă de alungare a cârtiţelor de la profesorul Gheorghe Mitu

Pensionarul nu şi-a încheiat intervenţia fără a împărtăşi concetăţenilor, pe lângă ideile de afaceri, un leac anti-cârtiţe, pentru însuşirea căruia chiar primarul şi-a anunţat înscrierea la o consultaţie. „Vă dau eu reţeta. Când a apărut muşuroiul, faceţi gaura pe unde a ieşit ea şi turnaţi oleacă de ulei ars pe lângă gaură. Şi pleacă toate. Am învăţat asta de la domnul profesor Gheorghe Mitu.” Cum, până atunci, ordinele de a scrie după dictare l-au avut ca destinatar numai pe directorul ADP, Liviu Ţâroiu şi-a amintit de existenţa la prezidiu a vicelui Mărgărin Blidaru, tăcut ca o statuie, căruia i-a împărţit o comandă similară: să-şi noteze metoda cetăţeanului de stârpire a cârtiţelor, căci va avea de muncă. Totuşi, cum nu venise la Primărie ca să dea lecţii conducerii Câmpulungului despre exterminarea dăunătorilor, simpaticul petent l-a presat pe şeful Executivului: ce le spune vecinilor despre stradă? „Spuneţi-le că n-am uitat şi că ne ocupăm de ea anul acesta, s-o pietruim, în aşa fel încât să fie bine. După aceea, vedem reţeaua de canalizare. Trebuie să mergem pe principală şi după aceea facem conexiunea.”, a încheiat Liviu Ţâroiu, informat de vizitator să se pregătească cu asfalt şi cu ţeavă pentru o lungime de 750 de metri, de la intrare, până la intersecţia cu Chilii. Claudiu VIŞAN 

The most visited gambling websites in The UK