Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic, băieţelul din Câmpulung face dializă

b_400_250_16777215_10_images_2059prima.jpgLuni dimineaţă, a murit încă un bebeluş la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, din cauza sindromului hemolitic uremic. Este vorba despre o fetiţă din Argeş, care era internată la Secţia de Terapie Intensivă a spitalului şi era pe dializă încă de vineri. Duminică, fetiţa a avut nevoie de ajutorul medicilor ca să poată respira şi a fost conectată la aparate. Ieri dimineaţă, cadrele medicale nu au mai putut să facă nimic ca să o salveze. În acest moment, mai sunt internaţi 10 bebeluşi, dintre care patru sunt în stare gravă. Cazul sugarilor infectaţi cu bacteria E.Coli, a cărei sursă de infectare nu a fost încă depistată de autorităţi, a luat amploare naţională. Deşi a trecut mai bine de o săptămână de când o fetiţă din Toploveni a murit, autorităţile nu pot spune nici acum din ce cauză s-au îmbolnăvit micuţii. Nu au fost comunicate nici rezultatele preliminare în cazul examenelor coprobacteriologice la copiii trimişi, săptămâna trecută, spre spitalele din Capitală. Sugarii din Argeş, internaţi la “Marie Curie”, sunt în continuare strict monitorizaţi, iar majoritatea au fost dializaţi. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” nu s-au înregistrat cazuri noi de copii transferaţi de la unităţi sanitare din judeţul Argeş cu boala diareică acută complicată. Până ieri dimineaţă, când fetiţa de 9 luni a murit, la unitatea sanitară se află internaţi 10 copii, cu vârste cuprinse între 5 luni şi 3 ani. La majoritatea, starea de sănătate s-a ameliorat, 8 dintre ei fiind încă dializaţi peritoneal. 

Soţii Modan se roagă ca micuţul lor să se facă bine

Redactorii de „Curierul zilei” au fost vineri, 12 februarie, la Spitalul „Marie Curie” pentru a afla starea de sănătate a copiilor internaţi, reuşind să vorbească şi cu părinţii micuţului de 7 luni, din Câmpulung. Aceştia aşteptau în Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, să le iasă copilul din sala în care i se punea cateterul. Cei doi tineri, palizi, extenuaţi, după mai multe nopţi de nesomn la căpătâiul pruncului lor, se uitau disperaţi pe holul de unde ar fi trebuit să apară medicii cu targa pe care se afla copilul lor. Tatăl le-a povestit cum a început coşmarul prin care trece familia lui: „Băieţelul nostru de 7 luni a început, joia trecută (nr. 4 februarie), să aibă diaree şi apoi vărsături. Ne-am dus la Spitalul din Câmpulung cu el şi acolo au zis că are enterocolită şi l-au internat. Când au văzut cazurile de la televizor, au decis să-l trimită aici, miercuri. Copilul era deshidratat şi se albise la faţă. În afară de lapte Milupa Milumil, începusem diversificarea hranei şi nu-i dădeam decât mere coapte. Ne-au trimis de acolo, de la Câmpulung, ca fiind suspect de sindrom hemolitic şi acum s-a confirmat. L-au băgat la dializă. L-au băgat acum la operaţie să-i schimbe cateterul, că nu era bine fixat. Nu e de la lapte şi nici din apă problema. Noi îi dăm Bucovina, dar mă îndoiesc că toţi le-au dat apa asta. Apa de la robinet am folosit doar pentru mâncare, dar era fiartă”.

Cu lacrimi în ochi, mama lui Victor, băieţelul de 7 luni din Câmpulung, se roagă pe holurile spitalului din Capitală: „Ce am putea spune noi, nişte părinţi disperaţi? În afară de Dumnezeu, nu ne poate ajuta nimeni. Am fost trataţi 6 zile de enterocolită până au văzut că analizele i-au ieşit foarte proaste. Era foarte anemic copilul. Înainte se pregăteau să-l externeze de la Câmpulung. Sperăm că totul o să fie bine, dar medicii sunt foarte rezervaţi. Nu ne pot da speranţe deşarte. Vă închipuiţi ce e în sufletul meu de mamă... Acum, copiii noştri sunt pe mâini bune, dar toată lumea ne spune că e o boală grea, cauzată de un virus. Ne-au întrebat ce a mâncat copilul, ce i-am dat să bea, ca să facă o anchetă. Eu cred că vor mai fi cazuri. Trebuie găsit numitorul comun, ce i-a îmbolnăvit pe copiii noştri. Dacă vreţi să faceţi ceva, rugaţi pe toată lumea să se roage pentru pruncii noştri. Să scape cu bine şi să nu se mai întâmple aşa ceva!”, le-a spus femeia redactorilor de la „Curierul zilei”.

Pentru soţii Modan, Bobi şi Raluca, părinţii lui Victor, a trecum mai mult de o săptămână de când îşi veghează băieţelul de 7 luni, iar timpul seamănă în ei disperarea, când văd că, de atâta vreme, cel mic nu-şi revine şi e tot pe dializă: „E greu, ne rugăm la Dumnezeu să fie bine… şi atât! Am chemat şi preotul, i-am împărtăşit. Copii nevinovaţi şi nimeni nu ia nicio măsură… Asta e cea mai mare problemă. A început să urineze, dar e nasol cu mâncatul, pentru că vomită tot ce mănâncă. Dacă n-a mai mâncat, până se formează stomacul, vă daţi seama…”, a declarat Bobi pentru Pro Tv. Familia aşteaptă să li se facă bine copilul, apoi vor să-i tragă la răspundere pe cei pe care-i consideră vinovaţi de agravarea situaţiei: „Eu consider vinovat Spitalul din Piteşti. Că m-au fâţâit dintr-un spital în altul. Dacă îl trimiteau din timp la dializă, băiatul scăpa fără dializă, fără tot, i-au înrăutăţit boala. A trecut o săptămână şi nu se ştie nimic. Dacă nu sunt în stare, să trimită analizele în altă parte, în altă ţară, nu ştiu.”, a mai declarat, răpus de durere, Bobi Modan. 

Despre starea copiilor a vorbit şi managerul Spitalului „Marie Curie”

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, Daniel Buzatu, le-a vorbit celor de la „Curierul zilei” despre copiii internaţi acolo cu acest sindrom grav: „Am avut aici 12 copii, unul a decedat pe 4 februarie şi era din Topoloveni. Mai avem internaţi în total 11 copii, dintre care 9 sunt din judeţul Argeş, unul din Bucureşti şi altul din Craiova. Primul caz a fost internat pe 29 ianuarie. Toţi copiii sunt internaţi, dintre care 5 în Secţia Anestezie Terapie Intensivă şi 6 în Secţia Nefrologie. Din cei 9 copii din Argeş, patru sunt din Piteşti, doi din Topoloveni, unul de la Poiana Lacului, unul din Mărăcineni şi unul din Câmpulung. S-a făcut anchetă alimentară, dar nu s-a găsit un numitor comun la toţi. Cred că e vorba de igienă. Nu se pune problema să fi luat bacteria din spital. Este exact cum aţi zice că au luat-o din avion. Ea se transmite prin fecale de la mâinile murdare, de la om la om, prin contact cu lucruri contaminate, etc. Vom transmite datele Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. A fost şi un medic de la DSP Argeş, care a venit aici să ia date. Nu e vorba să se fi îmbolnăvit de la laptele praf. Sunt şi copii alăptaţi la sân, alţii care mâncau mâncare pasată. Lapte NAN le dăm şi noi aici copiilor. E dezinformată populaţia. Acest sindrom este grav, iar organele intră în şoc. Toţi copiii au fost dializaţi la început. Atâta timp cât copiii sunt internaţi la ATI, viaţa lor este în pericol. Starea lor nu este, însă, foarte gravă. Noi avem tot timpul cazuri de sindrom hemolitic uremic şi cred că e o coincidenţă că acum au fost mai multe cazuri din Argeş. Am blocat spitalul cu aceste cazuri. Noi avem aici internaţi 500 de copii. Ne ocupăm de aceste cazuri în mod special acum”.

DSP Argeş a comunicat o parte din rezultatele probelor recoltate din apă şi alimente

Ieri, la prima oră, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a emis un comunicat de presă, în care specifică faptul că, în ultimele patru zile, niciun copil din Argeş nu a fost transferat la vreo unitate sanitară din Bucureşti, cu boală diareică complicată. Pe această cale, directorul executiv, dr. Sorina Honţaru, roagă toţi medicii din unităţile sanitare din judeţul Argeş să-şi desfăşoare activitatea cu mare atenţie şi calm, deoarece prioritatea numărul unu este monitorizarea atentă şi intervenţia promptă şi cu profesionalism pentru toate cazurile medicale. 

„Din  probe recoltate de DSP Argeş de la domiciliul copiilor internaţi în Bucureşti, de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariţia simptomatologiei, rezultă următoarele: 

-probe de apă de la Spitalul de Pediatrie Piteşti (bloc alimentar) - apă potabilă

-apă reţea Piteşti, recoltată de la domiciliul copiilor din cartierele Exerciţiu, Tudor Vladimirescu, strada Bradului - apă potabilă

-apă gospodărie particulară Topoloveni - apă potabilă

-apă reţea Ştefăneşti, domiciliu copil din Ştefăneşti - apă potabilă

-apă sursă proprie gospodărie particulară Mărăcineni - apă nepotabilă (din declaraţiile părinţilor, este folosită numai pentru prepararea supelor)

-apă minerală necarbogazoasă recoltate din Lidl şi Kaufland - apă potabilă

-izvor public Ştefăneşti - drum Gogoieşti, Punct Vlada - apă nepotabilă (tatăl afirmă că nu a folosit niciodată această apă pentru copil, contrar declaraţiilor din ancheta epidemiologică)

-probele de lapte praf recoltate din farmacii - corespund standardelor în vigoare

-microaeroflora şi suprafeţele din Spitalul de Pediatrie Piteşti - se încadrează în limite normale.”, se specifică în  documentul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. 

Următoarele rezultate vor fi furnizate în această săptămână. “

Evenimentul Muscelean