Menu
TRAFIC

“Uzina de suflet a oraşului, ARO, a plecat pe drumul fără întoarcere”

  • Written by Evenimentul Muscelean acum 10 ani
  • Hits: 1028

b_400_250_16777215_10_images_2090olteanu.jpgÎntr-un editorial al Ziarului Financiar, Bogdan Olteanu vorbea despre Câmpulung, “unul dintre oraşele cele mai vitregite de tranziţie”:

Vizita la Câmpulung a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a fost urmată, la câteva săptămâni, de câteva reflecţii ale sale în “Ziarul Financiar”, grupate sub titlul “Viziunea unei Românii antreprenoriale”. În sala mare a Primăriei, pe 19 mai 2006, Olteanu a declarat: “Vom încerca să aducem industria constructoare şi de piese din Câmpulung în siajul industriei Dacia Renault. Vom face demersuri şi pe lângă Dacia Renault, şi pe lângă producătorii de piese interesaţi să intre pe piaţa românească, să vină la Câmpulung, unde există forţă de muncă competentă, platformă industrială, utilităţi. Aşteptăm finalizarea procedurilor judiciare la Timişoara. Odată cu declararea falimentului, se vor putea întâmpla două lucruri: plata ajutoarelor de şomaj, după care se va putea trece la identificarea unui potenţial cumpărător. Sper ca toate tertipurile procedurale să se fi sfârşit. Este de datoria procurorilor să termine dosarele începute, câtă vreme Parchetul lucrează pe bani publici”. 

Revenind la editorialul din “Ziarul Financiar”, liberalul Bogdan Olteanu vorbeşte despre cele auzite şi petrecute în timpul călătoriilor sale prin ţară: “Încotro România de după raportul de ţară? E, oare, ţara gripei aviare? Sau e ţara în care SRI anchetează dacă doctorii îşi tratează corect pacienţii suspuşi? E ţara ce freamătă aşteptând restructurarea şi remanierea Guvernului? Chiar dacă mă uit şi eu destul de mult la televizor, rămân la părerea că toate aceste mari probleme de stat sunt, în realitate, departe de topul priorităţilor românilor. Şi că acolo se găseşte, de fapt, chestiunea prosperităţii. (…) Cu trei ani în urmă, un studiu arăta că 85% dintre români sunt beneficiari ai cel puţin unei forme de asistenţă socială. Dacă ceea ce vă spun vi se pare de necrezut, vă dau două exemple. Cel al subvenţionării gigacaloriei la producător, care face ca orice familie care locuia la bloc să fie subvenţionată, indiferent de venituri. Sau cel al programului “cornul şi laptele”, care ajungea şi la copiii fără casă, şi la cei cu patru case. Implicit, orice formă de creştere a veniturilor pe seama statului şi a politicilor sale sociale ajunge să aibă forma unui strat aproape transparent de unt pe felia de pâine. Statul e cel care va conduce efortul de aderare şi care îşi va asuma, în cea mai mare parte, acţiunea administrativă şi politică implicată de integrarea în Uniunea Europeană. (…)

Aici avem nevoie de o nouă viziune. O viziune a creşterii rapide, a orientării către economia cu valoare adăugată mare, cu rate înalte de profit şi care plăteşte bine. O viziune a economiei conduse de antreprenori şi nu de politici statale. De antreprenori în cel mai larg sens al cuvântului: investitori pe piaţă, manageri de mari companii, liber profesionişti, dar şi buni specialişti capabili să-şi vândă bine competenţa profesională. 

Desigur, trebuie să ne găsim curajul să o facem. Poate părea ciudat, dar exemplul încurajator l-am găsit într-unul dintre oraşele cele mai vitregite de tranziţie. La Câmpulung Muscel, uzina de suflet a oraşului, Aro, a plecat pe drumul fără întoarcere. A doua industrie până în 1989 era mineritul. Din 11.000 de mineri au rămas 1.000. În urmă cu două săptămâni, m-am întâlnit cu liderii sindicali şi cu asociaţia foştilor angajaţi de la ARO. Mesajul lor a fost dramatic în ce priveşte prezentul, dar extraordinar în ce priveşte aşteptările. “Găsiţi-ne investitori!”. Nu au cerut să salvăm ARO şi nici să relansăm mineritul. Ci să îi ajutăm aducând la Câmpulung producători de piese pentru Dacia şi sprijinind dezvoltarea turismului.

Asta înseamnă că am învăţat enorm, cu toţii, din 1990 încoace. Şi înseamnă că viziunea unei Românii antreprenoriale, a unei Românii în care vrem să muncim bine pentru a fi plătiţi bine, e astăzi o viziune credibilă şi sustenabilă”.   

The most visited gambling websites in The UK