Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Angajaţii Primăriei, agresaţi de ţiganii trimişi la autoizolare

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 3793

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_martie_2471_8.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_martie_2471_9.jpg

 În cursul zilei de vineri, 20 martie, la Lerești a avut loc un incident în care echipele de control ale Primăriei, care verificau respectarea măsurilor de izolare, au fost ameninţate cu acte de violenţă şi au fost jignite de către persoane din satul Pojorâta. În acest caz au fost întocmite acte de cercetare penală, care au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj.

„Ce căutaţi? Lăsaţi-ne în pace, că noi nu avem ce mânca, nu avem ce bea!”

Agresiunile au fost atât de natură verbală, cât şi fizică. Drept consecinţă, primarul Marian Toader a făcut o adresă către IJJ Argeş, solicitând ca jandarmii să fie prezenţi în comună în perioada următoare, pentru protejarea personalului care face supravegherea celor aflaţi în izolare la domiciliu. „Facem situaţii, transmitem, monitorizăm, identificăm. Am constituit la nivelul Primăriei Lereşti, în cadrul şedinţelor zilnice, poate chiar de două ori pe zi, comisii formate din reprezentanţii salariaţilor care, în colaborare cu reprezentanţii Postului de Poliţie Lereşti, merg să-i monitorizeze, să-i verifice la domiciliu dacă respectă izolarea pe cei veniţi din străinătate. Îi interpelăm telefonic cam la 2-3 ore, încrucişat, şi noi, şi Poliţia, ca să vadă că sunt tot timpul supravegheaţi, iar de două ori pe zi efectuăm controale la domiciliu fără să-i anunţăm „Astăzi (n.r. vineri), în jurul orei 13.00, în urma controlului salariaţilor Primăriei, care au fost trimişi şi zilele trecute şi nu au fost probleme, oamenii au devenit mai agresivi verbal, adică le-au vorbit pe un ton ridicat: „Ce căutaţi? De ce veniţi? Lăsaţi-ne în pace, că noi nu avem ce mânca, nu avem ce bea!” Au venit foarte surescitaţi, după zilele astea, care sunt aşa... Practic, numai cu asta ne ocupăm, s-a cam blocat activitatea administrativă, cu toate că noi continuăm şi activitatea administrativă, că trebuie să mergem înainte. Postul de Poliţie nu că nu face faţă, chiar colaborăm foarte bine şi sunt un exemplu. Sunt extraordinar de receptivi, dar astăzi, dacă i-am trimis singuri, au prins curaj. Zilele trecute, nu au fost probleme. Au prins curaj şi faptul că ei trebuie să stea în casă nu le convine. Primim telefoane, uite l-am văzut pe ăla la poartă, pe ăla pe stradă... Am creat echipă de permanenţă şi sâmbăta, şi duminica, la nivel de Primărie, ca să-i monitorizăm. Am rămas surprins de timpul de reacţie rapid al autorităţilor, de la Prefectură şi până la Poliţie. La ora actuală avem 36 de persoane declarate, dar numărul acestora se poate modifica de la o zi la alta, şi în Voineşti, şi în Lereşti, şi în Pojorâta”, ne-a declarat primarul Toader. 

„În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că persoane din satul Pojorâta le-au adresat expresii jignitoare şi ameninţări cu acte de violenţă angajaţilor Primăriei Lereşti care efectuau controlul”, a anunţat Poliţia Argeş. În această cauză au fost întocmite dosare de cercetare penală, care au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung. În aceste zile, efective ale jandarmilor şi ale Secţiilor de Poliţie din Lereşti şi Valea Mare sunt prezente în satul Pojorâta. Situaţia se prezintă normal, nefiind întâmpinate şi alte probleme.

Monitorizare atentă la Stoeneşti

Până pe 19 martie, la Stoeneşti nu era nicio persoană depistată cu coronavirus, însă mai mulţi locuitori care au venit din străinătate sunt atent monitorizaţi, aflându-se în izolare la domiciliu. „Avem transmise de la DSP Argeş spre monitorizare patru persoane venite din străinătate, iar noi am mai identificat încă 16 persoane ajunse din străinătate, din care la cinci persoane a expirat termenul de 14 zile, ieşind astfel de sub atenţia noastră. Toate persoanele monitorizare sunt verificate şi controlate zilnic de către cei responsabili şi raportează la Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Argeş permanent. Am făcut o razie la toate domiciliile în care sunt vizate persoane de genul acesta şi le-am găsit acasă. Chiar au înţeles şi sunt imobilizaţi la domiciliu actual. Solicităm tuturor locuitorilor să evite pe cât posibil deplasarea inutilă sau întâlniri de grupuri. Avem cunoştinţă că e posibil să mai vină şi alte persoane, dar încă nu mi-a venit monitorizarea. Avem încă două persoane care au sosit azi-noapte (n.r. 19 spre 20 martie), dar le-am luat în evidenţă, ne-am deplasat la domiciliul lor şi i-am înştiinţat în scris să rămână la domiciliu, fără să aibă contact cu publicul. Am fost şi la biserici, am stat de vorbă cu toţi preoţii din localitate, le-am spus cum stau lucrurile şi cum sunt instrucţiunile, cum să desfăşoare slujbele. Au înţeles şi, deocamdată, slujbele se desfăşoară în aer liber. Am transmis mesajul meu, iar dumnealor l-au transmis enoriaşilor care participă la slujbe.”, informează primarul Paul Marin.

Doi soţi din Valea Bădenilor, morţi în Austria

O altă problemă pe care trebuie să o gestioneze cu maximă atenţie primul om al comunei Stoeneşti este legată de înmormântarea a doi soţi din satul Valea Bădenilor, decedaţi într-un accident rutier, în Austria. „Din cătunul de rudari au murit două persoane, soţ şi soţie, în urma unui accident care a avut loc în Austria, acum mai bine de o săptămână. Încă nu au reuşit să-i aducă acasă, dar noi ne-am făcut şi o strategie în această idee ca, atunci când o să sosească, să ţinem sub control situaţia respectivă. Ne aşteptăm să vină foarte multe persoane la înmormântare şi aproape toate sunt venite din afară. Să sperăm că vom controla această situaţie, ştiu şi cei de la Poliţie, şi cabinetul medicilor, împreună găsim soluţiile cele mai bune. I-am informat să spună când intră în ţară cu aceste două persoane decedate, ca să luăm măsurile de prevenire înainte de a sosi.”, a mai precizat primarul Marin.

Peste 1000 de persoane din Mihăeşti lucrează în străinătate

La Mihăeşti sunt peste 1.000 de persoane care lucrează în străinătate, în special în Anglia şi Spania, însă au venit acasă în jur de 25, numărul acestora putând creşte în zilele următoare. Nici aici nu s-au înregistrat persoane contaminate cu coronavirus. „Dintr-un număr de 1.200-1.400 de locuitori ai comunei Mihăeşti care lucrează în străinătate au apărut în ultimele zile circa 27 de persoane. Deocamdată, din situaţia pe care noi o avem, nu sunt cazuri de contaminare. Am avut un caz din Spania, un bărbat care lucrează la Fontana, dar a fost izolat la domiciliu două săptămâni şi nu au fost probleme. Aşteptăm în aceste zile o afluenţă mai mare din străinătate, deja am fost anunţaţi, pentru că monitorizarea oficială o facem prin serviciul de la Prefectură.”, a declarat primarul Gheorghe Matei.

Ţiganii din Valea Măcelarului ţinuţi sub control până duminică

Până duminică, 22 martie, nici la Bughea de Jos nu erau probleme, autorităţile locale având grijă ca cei veniţi de peste hotare să stea izolaţi la domiciliu. Sunt verificaţi în special ţiganii din Valea Măcelarului, care, aşa după cum am constatat şi în alte localităţi, cu greu pot fi ţinuţi în case. „S-au întors zece din Bratia, care sunt veniţi încă din 6-7 martie, din Olanda şi din Belgia. Au trecut la graniţă, i-au verificat, nu le-au pus nicio interdicţie, pentru că ţările nu erau contaminate. Eu i-am identificat, i-am chemat cu organul de Poliţie la Primărie, le-am luat declaraţie de unde au venit, când au venit, le-am luat încă o declaraţie prin care li s-a impus să stea autoizolaţi până expiră termenul de 14 zile. Unii mai umblă pe ici, pe colo, i-am atenţionat. Au mai venit şi astăzi (n.r. vineri, 20 martie) cei cu domiciliul în Câmpulung care au casă în Bughea de Jos, o persoană din Anglia, care imediat s-a autoizolat. A luat legătura cu membrii familiei şi şase persoane au intrat în autoizolare 14 zile. În rest, nu avem niciunul contaminat, au ieşit doi din autoizolare. Mai aşteptăm din Germania să avem vreo 30 de persoane de la abatoare şi, în rest, am luat măsuri, îi atenţionăm, le facem scris, le luăm declaraţii, purtăm discuţii cu ei, cu Dispensarul. Mai avem unul care a venit din Germania dintr-o zonă care n-a fost infectată, mâine i se termină şi lui autoizolarea. Noi avem 25 de persoane, eu am o evidenţă, dar nu am la români, la cei din Bratia am evidenţa clară, pentru că la români am considerat că sunt conştienţi, conştiincioşi, însă la cei din Valea Măcelarului am o evidenţă foarte clară, au fost plecaţi 43-44 de persoane, acum sunt vreo 34 de persoane.”, spune primarul Dorel Tănăsescu.

Un tânăr din Valea Măcelarului, care nu a respectat autoizolarea la domiciliu, dus cu Poliţia la Piteşti, în carantină

Tocmai ce zisese primarul Dorel Tănăsescu că situaţia la Valea Măcelarului e sub control, că s-a găsit un inimos să nu respecte autoizolarea la domiciliu. Bărbatul a fost ridicat de SMURD cu ajutorul Poliţiei şi dus la Piteşti, la centrul special amenajat pentru cei aflaţi în carantină. „Apel către toţi locuitorii. Staţi în casă. Respectaţi măsurile ce s-au stabilit, de autoizolare sau carantină. Astăzi (n.r. duminică, 22 martie), la ora 17.00, un cetăţean din Valea Măcelarului, Bughea de Jos, nu a respectat măsura de autoizolare la domiciliu şi a fost ridicat cu maşina SMURD în prezenţa Poliţiei şi dus la Piteşti, în carantină.”, a atenţionat edilul Dorel Tănăsescu pe Facebook.

Aşa cum transmite Instituţia Prefectului Judeţului Argeş, tânărul de 22 de ani, din Bughea de Jos, a fost plasat în carantină, întrucât nu a respectat măsura izolării la domiciliu. În cadrul verificărilor efectuate de poliţişti pentru stabilirea prezenţei acestuia la domiciliu, s-a constatat faptul că tânărul a încălcat măsura izolării şi a plecat de acasă. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform articolului 28, din OUG 1/1999 şi Ordonanţei Militare nr. 1/2020, iar poliţiştii prezenţi la faţa locului au solicitat un echipaj ISU în vederea transportării şi plasării persoanei în carantină instituţionalizată, conform Ordonanţei Militare nr. 2/2020. Tânărul se află sub pază într-un centru de carantină.

Prefectura aminteşte tuturor cetăţenilor care se află în izolare la domiciliu sau în carantină că pedeapsa pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor se majorează astfel:

-Nerespectarea măsurii de izolare se pedepseşte cu amendă de la 100 la 5.000 lei;

8Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei;

-Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani;

-Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi;

-Dacă prin încălcarea măsurii de carantină s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi;

-Dacă prin încălcarea măsurii de carantină s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi;

-Dacă prin nerespectarea măsurii de carantină atunci când persoana ştie că este diagnosticată pozitiv s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

-Dacă în cursul unei anchete epidemiologice, o persoană nu furnizează date privind persoanele cu care a intrat în contact pentru a le proteja, se consideră o omisiune de a da date şi se poate constitui dosar penal.

Instituţiile insistă asupra necesităţii respectării cu stricteţe a regulilor de către persoanele aflate în izolare la domiciliu şi în carantină instituţionalizată. În caz contrar, acestea nu ezită să aplice toate măsurile legale necesare pentru prevenirea răspândirii Covid-19! Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK