Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La o familie din satul Coteneşti, ursul s-a urcat pe maşina care îl bloca să ajungă la mieii din garaj

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2320_urs-cotenesti.jpgUn urs „deşertat” de curând în pădurea Stoeneştiului, adus de prin zona Braşovului, zic oamenii, a omorât, în doar două seri, zece oi şi a mursecat una, care era ca pierdută pentru proprietar. După ce s-a săturat de carne, a poftit la stupii unui muscelean vrednic de la Coteneşti, căruia i-a distrus şase bucăţi, pentru a ajunge la mierea din interior. Vineri, aproape de ora prânzului, când am ajuns noi în satul unde atacurile sălbăticiunii constituiau subiectul zilei, medicul veterinar Dragoş Vrabie era aşteptat în gospodăria lui Petrică Samoilă, pentru a constata cele mai recente stricăciuni ale fiarei: trei mioare devorate şi una muribundă. Înainte de a ajunge în grădina omului, care are şi vacă, şi cal în aceeaşi bătătură, ursul a încercat să înhaţe mieii unei vecine, ţinuţi în garaj, la care, însă, n-a putut ajunge din cauza maşinii proprietarilor, parcate în buza anexei. Cum automobilul îl împiedica pe animalul flămând să pătrundă la miei, s-a urcat pe el, mărturie stând urmele labelor ursului, care s-a chinuit să escaladeze obstacolul, ce-i bloca accesul la „cină”. Eşecul l-a mânat către proprietatea lui Petrică Samoilă, unde a dat iama în turma aflată pe imaşul împrejmuit de lângă casă. Aici a făcut prăpăd, la fel cum s-a întâmplat cu o seară înainte, când l-a lăsat pe Dorel Moiceanu fără şapte oi, iar pe Ovidiu Văcaru, fără şase stupi. Pagube, care, sunt convinşi sătenii, nu se vor opri aici. 

La familia Lăcătuşiu, namila a poftit la mieii din garaj 

Dorel Moiceanu a fost primul crescător de animale din Coteneşti lovit de ursul relocat recent în pădurea comunei. Vineri, omul părea resemnat cu pierderea însemnată: şapte oi nimicite de jivina obişnuită cu uliţele populate, cu oamenii şi cu ogrăzile în care ştie că găseşte de mâncare. În aceeaşi noapte, miercuri spre joi, a păţit-o un muscelean din acelaşi sat, care locuieşte la şoseaua principală! Aşadar, ursul n-a avut nicio temere de a se apropia de drumul principal, care tranzitează comuna, ademenit de stupii de pe proprietatea lui Ovidiu Văcaru. Acesta ne-a povestit ce a păţit el şi ce au păţit şi următoarele victime ale animalului care a băgat în sperieţi localitatea. Joi seara, a intrat în curtea familiei Lăcătuşiu. 

O săteancă ne spunea că a adus oile vecinilor în curtea ei, ca să le scape de prădător. „Azi-noapte, a fost rău! A făcut prăpăd! Nu s-a pomenit! N-am văzut aşa ceva! Toată noaptea, n-am dormit de grijă!”, ne spunea cetăţeana care locuieşte la câteva case distanţă de familia căreia ursul i-a „călărit” maşina. Trebuie să spunem că locuinţele călcate de sălbăticiunea dezlănţuită sunt la câţiva paşi de Drumul Naţional 72 A Câmpulung - Târgovişte şi la mică distanţă de Şcoala Coteneşti. Familia Lăcătuşiu s-a trezit cu dihania în curte pe înserat. „La noi, a intrat devreme, la nouă fără zece. Mieii au fost băgaţi înăuntru (n.r. în garaj), iar maşina, cu botul spre ei. Iar ursul a trecut peste maşină, se văd urmele pe maşină. S-a urcat pe ea ca să ajungă la miei (n.r. care erau după o bucată de gard). Am auzit imediat. Mieii au scăpat şi el a dat roată casei.”, moment în care proprietarii l-au auzit. Paula Lăcătuşiu ne-a mai spus că animalul, de dimensiuni considerabile, a ajuns la ei trecând prin grădinile oamenilor, unde, neavând ce mânca, s-a oprit la garajul lor, poziţionat mai aproape de drum decât casa. Te trec fiori reci gândindu-te că într-un loc atât de aglomerat, casă lângă casă, curte lângă curte, poţi da nas în nas cu ursul fotografiat ziua, lângă DN 72 A. 

Ratând mieii, jivina i-a devorat trei oi unui vecin. Pe a patra a mursecat-o 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2320_urs-cotenesti2.jpgDacă n-a făcut nicio brânză cu mieii scăpaţi pe lângă maşina de care ursul n-a putut trece, acesta a făcut cale-ntoarsă, nimerind pe strada următoare, în altă grădină, unde a avut festinul asigurat. Cei doi câini ciobăneşti ai stăpânului proprietăţii, Petrică Samoilă, erau legaţi în grajdul de pe terenul din spatele casei în care se odinea omul. Fiara a intrat în turma de mioare, ucigând una în acea grădină şi rănind o alta, căreia i-a „zdrenţuit”, pur şi simplu, botul şi i-a frânt un picior. A alergat alte două oi, ale căror cadavre devorate le-am găsit, a doua zi, lângă poarta casei. Vecinii bănuiesc că ursul a spart poarta dintre grădină şi curte, iar oile ajunse în curtea casei, împrejmuită cu gard, n-au mai avut unde să se refugieze, fiind pradă sigură pentru ursul întărâtat de miei. Acolo, în curtea casei, cu proprietarul care dormea în locuinţă, a mâncat din oi până s-a săturat, lăsând dezastru în bătătura omului. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2018_2320_urs-cotenesti3.jpgPetrică Samoilă le-a lăsat locului, în aşteptarea veterinarului, ca să constate distrugerile. „Este adus de pe la Braşov, dintr-ăia coteţari. L-au dat jos pe „Cetate”, cum s-a dezmeticit din anestezic, s-a dus la tomberoane (n.r. la DN). S-au întâlnit nişte femei cu el, sus, la o grădină. Seara, a venit la „treabă”. Sunt urşi la noi. Eu am nişte grădini cu pruni, pe sus, dar nu vin. Sunt ursoaice cu pui, li se văd urmele pe unde trec, se vede bălegarul, dar nu vin în sat, la animale. Acesta este adus de cine este adus. Petrică are hoiturile lăsate în curte. Nu ştiu dacă s-o băga la vaci, că e cam „mărunţel”.”, spunea Ovidiu Văcaru, musceleanul păgubit de stupi şi miere. „Mărunţel” în comparaţie cu vaca grasă şi frumoasă a lui Petrică Samoilă, dar, când l-a văzut tolănit pe maşină, vecinei nu i s-a părut chiar „mărunţel”. Parcă nu vezi în fiecare zi o namilă cocoţată pe autoturismul de lângă casă! Oamenii sunt sceptici în privinţa despăgubirilor, însă sunt convinşi că vor mai avea de povestit despre păţaniile cu ursul cel nou.

 

The most visited gambling websites in The UK