Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Eveniment editorial de excepţie, asigurat de prof.univ.dr. Doina Banciu şi Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

b_400_250_16777215_10_images_2294_casa-regala.jpgUn album de colecţie despre eroinele României Mari, prezentat la Câmpulung, după lansarea de la Bucureşti, în prezenţa Casei Regale 

Cu o lună înaintea celei de-a zecea ediţii a „Slovelor Muscelene”, un târg de carte, transformat într-un simpozion naţional, care, din acest an, va căpăta un caracter internaţional, profesorul universitar dr. Doina Banciu şi Asociaţia „Digilib Muscel” au iniţiat la Câmpulung un proiect nou. Împreună cu partenerul statornic al evenimentului inclus în programul Zilelor Câmpulungului, Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, şi patronii localului care funcţionează într-o frumoasă clădire din secolul al XIX-lea, moara veche a oraşului, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică a deschis, vineri, 22 iunie 2018, Cafeneaua Literară „Zeto Slove”. Inaugurarea unei manifestări care îşi propune o frecvenţă lunară urmăreşte să pună bazele unei comunicări necesare între cei care vor binele zonei, după cum a mărturisit Doina Banciu, gazda unui eveniment de ţinută, la reuşita căruia au contribuit invitatele sale de la Bucureşti: conf.univ.dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Anda Becuţ Marinescu, director al Direcţiei Cercetare a Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, şi o tânără speranţă a poeziei, Carina Niţulescu. La Cafeneaua Literară „Zeto Slove”, discuţiile se vor purta pe o temă dată, în prezenţa personalităţilor invitate, exponenţi ai vieţii culturale şi ştiinţifice din toată ţara, care vor contribui la promovarea culturii şi, potrivit dorinţei Doinei Banciu, la ridicarea culturală a românilor şi muscelenilor. Momentul de greutate al festivităţii de deschidere a unui proiect de suflet al iniţiatoarei a constat în prezentarea unui album de colecţie, „Eroinele României Mari, destine din linia întâi”, proaspăt lansat în cadrul unei ceremonii organizate de Ziua Regalităţii, cu participarea reprezentanţilor Casei Regale a României.  

Cafeneaua „Zeto Slove” vrea să-i aducă laolaltă pe oamenii care vor binele zonei   

Doina Banciu, şef de catedră la Departamentul Informatică Aplicată, Asistenţă Managerială şi Secretariat, la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, îşi îmbogăţeşte acţiunile în Muscel cu proiectul Cafenelei Literare „Zeto Slove”. „(…) În Limba greacă, „zeto” înseamnă „vive, viva, vivat”, iar grecii, atunci când se întâlnesc unii cu alţii, spun: „Noroc! Să trăieşti!”, ideea fiind de existenţă îndelungată. Acesta este „zeto”, iar „slovele” sunt derivate din evenimentul organizat de Asociaţia „Digilib Muscel”, împreună cu instituţii de renume din ţară, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, un eveniment care, în acest an, împlineşte zece ani, intitulat „Slove Muscelene”. Manifestarea are loc în timpul Zilelor Municipiului şi este componenta culturală şi ştiinţifică a acestor evenimente. (…) Pentru că este destul de dificil de organizat astfel de manifestări, noi fiind la Bucureşti, am gândit că se cuvine ca, în acest oraş, să existe şi o cafenea literară. O cafenea în care oamenii să se poată întâlni, să schimbe idei şi iniţiative, să poată comunica mai uşor, să poată răsfoi o carte, eventual, un ziar, să poată bea o cafea şi o apă minerală şi să pună la cale proiecte de real interes pentru Câmpulung şi împrejurimile sale, pentru Muscel.”, a prezentat Doina Banciu pentru invitaţii săi cum s-a născut proiectul cafenelei literare.

Câmpulung, primul oraş din provincie în care a fost prezentat un album-document  

Cea pe care Doina Banciu o numeşte, la fiecare eveniment public, „o prietenă a Muscelului şi a Câmpulungului”, conf.univ.dr. Mirreille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi preşedintele Fundaţiei „Carol I”, a expus pentru publicul muscelean câteva repere despre lucrarea-eveniment. Lansarea a avut loc pe 10 mai, în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în prezenţa unor academicieni, a reprezentanţilor Patriarhiei Române şi ai Casei Regale, care şi-au făcut timp, în ciuda agendei încărcate, cu multe acţiuni, să ia parte la ceremonie. Organizatorii au pregătit şi o expoziţie cu fotografiile din carte, expuse pe 16 panouri. O a doua lansare, una „profesională”, s-a consumat în faţa unui public restrâns, format din istorici şi cercetători la Arhivele Naţionale. Intenţia colectivului care a editat volumul este să-l promoveze peste tot în ţară, începând cu fostele capitale istorice. Prima aleasă: Câmpulung, fiind prima ocazie în care albumul „Eroinele României Mari, destine din linia întâi” a ieşit din Bucureşti.

„Sunt onorată de eticheta de „prieten al Muscelului” - mărturisea Mireille Rădoi -, e drept că am participat la cinci, dacă nu mai multe, dintre ediţiile manifestării ştiinţifice „Slove Muscelene”, pe care Asociaţia „Digilib Muscel” şi doamna profesor Banciu o organizează şi cred că fac un lucru extrem de important pentru Câmpulung Muscel. Aş îndrăzni să spun că „Slovele Muscelene” şi-au dobândit un loc în agenda culturală naţională. În acest an, va fi o ediţie internaţională, ceea ce deja schimbă nivelul de reprezentare. Mă aflu aici în calitate de prieten al Câmpulung Muscel, dar şi pentru a vă prezenta materializarea unui efort a 18 cercetători, un efort de un an şi jumătate. Anticipând Centenarul, am gândit un proiect foarte ambiţios, foarte dificil, ne-am asumat o sarcină grea şi anume de a pune laolaltă contribuţiile femeii române, ale doamnelor neamului românesc, la înfăptuirea Marii Uniri.”

Entuziasmul începutului s-a mai stins în intensitate după ce autorii au realizat că închegarea unei colecţii despre eroinele Marelui Război este mai grea decât părea. Pentru început, au fost identificaţi partenerii. Primul dintre aceştia, Muzeul Naţional al Literaturii Române, într-un fel, finanţatorul proiectului, în a cărui editură a apărut lucrarea. „Am început să construim parteneriate cu instituţiile despre care consideram că au resurse nu doar documentare, ci şi imagistice extraordinare, pentru că, în final, a rezultat un volum-album, un volum-eveniment şi din punct de vedere al imaginilor pe care le oferă.”, a continuat prezentarea directorului Mireille Rădoi. S-au pus bazele unor colaborări solide cu Muzeul Militar Naţional, Arhivele Naţionale, Biblioteca Academiei Române şi institute de cercetare din ţară. „Ca în orice muncă de cercetare, am bătut cărări deja existente, dar şi drumuri noi, pas cu pas, respectiv am ajuns la arhivele personale ale unor descendenţi ai doamnelor regăsite în această lucrare. Cu Patriarhia Română am lucrat foarte serios. De fapt, structura cărţii a încercat să surprindă nu doar marile personalităţi despre care se cunoaşte că au contribuit în mod covârşitor la realizarea acestui ideal. Avem un capitol dedicat Casei Regale şi contribuţiei Reginei Maria, dar ne-am concentrat şi asupra persoanelor mai puţin cunoscute, personalităţi prin ceea ce au făcut şi nu neapărat prin renumele dobândit.”, a mai spus directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

18 cercetători din ţară au colaborat la realizarea impresionantei lucrări 

Lucrarea a fost structurată în „Acţiuni civice şi politice”, „Asociaţii de binefacere şi pro-unioniste”, „Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române în primii ani ai Războiului Mondial”, „care a avut o contribuţie extrem de serioasă, ulterior, şi pe front. Se spune adesea că războaiele sunt făcute de bărbaţi cu arma în mână. S-a dovedit că pentru un război mare au luat arma şi femeile, fiind cot la cot, pe front, în prima linie. Avem „Rezistenţa în faţa inamicului”, „Căzute pentru patrie”, „Sub ocupaţie”, „Rezistenţa în spatele frontului”. De asemenea, „Acţiunile umanitare”, pentru că răniţii trebuiau îngrijiţi de cineva, orfanii rămaşi trebuiau hrăniţi ş.a.m.d. Toate eforturile care nu s-au văzut neapărat în prima linie sunt surprinse în acest volum: spitale, personalul Crucii Roşii, slujitoarele Domnului, pentru că în mănăstiri s-au organizat spitale de campanie, cantine, etc. Şi nu în ultimul rând, prin artă, prin literatură, prin presă, influenţă, diplomaţie, foarte multe alte doamne au contribuit la strângerea de fonduri sau şi-au convins soţii să semneze tratate în privinţa cărora, poate, nu erau hotărâţi s-o facă.”, a continuat prezentarea captivantă a directorului Mireille Rădoi.

Activitatea de documentare şi redactare a generat un material bogat, cu informaţii inedite, de aproape 500 de pagini, cu 100 de medalioane de mari dimensiuni, despre câte o personalitate, şi încă 600 de medalioane mai mici, în măsura datelor pe care autorii au reuşit să le extragă din diversele surse găsite. „Veţi regăsi de la nume sonore precum Cella Delavrancea sau Ecaterina Teodoroiu, până la nume pe care nu le-aţi auzit niciodată. Este un proiect de suflet pentru mine, pe care l-am coordonat cu mare drag. Am descoperit lucruri la care nu m-aş fi gândit. A fost foarte dificil să lucrez cu 17 oameni din Cluj, Reşiţa, Braşov, Iaşi, cu o corespondenţă foarte bogată, şi să omogenizez materialul. Încercarea mea a fost de a muta accentul de la contribuţia bărbatului erou la contribuţia femeii eroine şi am fost foarte fericită când am găsit acest titlu, „Eroinele României Mari, destine din linia întâi”, pentru că prin inteligenţă, prin dedicaţie, prin jertfă, aceste persoane au făcut cinste neamului românesc.”, s-a confesat câmpulungenilor Mireille Rădoi, care a surprins-o pe Doina Banciu cu o veste dată cu ocazia inaugurării cafenelei literare. Cele mai reprezentative medalioane din carte vor fi selectate şi traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională. „Vom face un website, astfel încât să corijăm, acolo unde este cazul, sau să îmbunătăţim percepţia despre femeia din România. Dedicăm această carte femeilor care au făcut eforturi materiale şi morale uriaşe şi s-au jertfit pentru onoare şi demnitatea neamului românesc.”, a încheiat Mireille Rădoi. 

The most visited gambling websites in The UK