Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ce inconştienţi! Îşi blochează singuri rigola, drumul şi pârâul cu gunoaie!

  • Written by Claudiu VIŞAN
  • Hits: 1777

b_400_250_16777215_10_images_2268_gunoi1.jpgNu credem că există vreo periferie a Câmpulungului nepângărită de întinderile de gunoi, aruncat cu intenţie, cel mai probabil, de localnici, căci nu vine cel din Grui ori din Mărcuş să se debaraseze de moloz în Valea Româneştilor sau pe colinele din jurul Bisericii „Flămânda”. Mai cu seamă că gruienii au propria groapă clandestină, la fel, mărcuşenii, vişoienii şi restul câmpulungenilor care aruncă unde le este mai la îndemână. Cum nu se îndură să plătească serviciul suplimentar al ridicării resturilor provenite din construcţii, tot aşa nu se îndură să prăpădească benzina, în timpul transporturilor cu deşeurile pe viroagele municipale. Cartierul situat deasupra Colegiului Pedagogic „Carol I”, format dintr-un mănunchi de străzi în pantă, legături ale Câmpulungului cu vecinii din Mioarele şi Bilceşti, este bine reprezentat la nivelul Consiliului Local şi al Primăriei. Aici locuiesc consilierii locali Anca Dumitrescu şi Gheorghe Sârbu, fostul consilier al primarului Călin Andrei, Gabriel Pascu, administrator al bazinului de înot, şi fostul secretar, după cum îi vom spune în curând lui Nicolae Ghinea. Ca o paranteză, pentru acesta din urmă ar exista planuri de a fi menţinut în continuare în „garda” loială lui Liviu Ţâroiu, în poziţia de consilier personal, aidoma Gheorghiţei Nestor, în locul lui Mugurel Minciună, promovat, politic, nu şi salarial, în funcţia de viceprimar al comunei Cetăţeni. Subiectul relatării noastre îl constituie o margine de drum acoperită de gunoaie, care au înălţat malul pârâului Valea Româneştilor şi cu un metru, din pricina mormanelor alimentate permanent cu „provizii” proaspete. În trecutul recent, n-am auzit reclamându-se la şedinţele Legislativului municipal practica păcătoasă a câmpulungenilor care au transformat o distanţă considerabilă a străzii Ion Giurculescu într-o infecţie aflată într-o continuă extindere. Şi pe verticală, şi pe orizontală.  

Nesimţirea, boală fără leac  

b_400_250_16777215_10_images_2268_gunoi2.jpgFenomenul e vechi, de când era Andrei primar, tronsonul Ion Giurculescu - Valea Româneştilor figurând pe harta gropilor de gunoi încropite din nesimţirea cetăţenilor, pe care nu-i vor lecui decât nişte amenzi ţepene. Cu condiţia de a fi depistaţi. Lucru care nu se va întâmpla niciodată, căci porţiunea pe care se tot ridică, de ani buni încoace, dâmburile de resturi, pe malul pârâului Valea Româneştilor, este una dosnică. Deşi, la cât de abilă este Poliţia Locală, nu ne-ar mira ca un cutezător cu dureri în cot de lege, mediu ori sancţiuni să-şi deşerte mizeria în Piaţa Primăriei. Când era viceprimar, Liviu Ţâroiu spunea că altă metodă de a-i prinde, ca să-i amendeze pe nenorociţii ale căror metehne au condus la imaginile teribile de care am avut parte săptămâna trecută, este să instaleze camere video în zonele favorite. Aşa cum este această porţiune lipsită de gospodării din Ion Giurculescu, o stradă locuită, aparent, de familii ca lumea, decente, pe care nu le-ai bănui că sunt capabile să-şi depoziteze gunoiul în drum. 

b_400_250_16777215_10_images_2268_gunoi3.jpgŞi, totuşi, se întâmplă şi se întâmplă de un car de ani, fără ca vreunul dintre făptaşi să fie prins şi prezentat comunităţii, ca să fie descurajate astfel de atitudini sălbatice. Cel mai mult se aruncă dărâmături rezultate din demolări, bolţari, cărămidă, fragmente de ghips carton, care împart teritoriul cu găleţile folosite la vopsit şi restul uneltelor de care meşterii s-a debarasat, bucăţi de polistiren, linoleumul jupuit de pe duşumelele pregătite a fi îmbrăcate în parchet, saci plini ochi, legaţi la gură, folii peste folii, o mare de sticle de toate dimensiunile, uscăturile tăiate din grădini, păturile mâncate de molii, lână şi resturi de instalaţii, ce să mai!

b_400_250_16777215_10_images_2268_gunoi8.jpgToate rămăşiţele gândite şi negândite au zburat din maşini pe malul gârlei şi numai datorită lenei acestor primitivi de a le ascunde de privirile celor care tranzitează zona, împingându-le în tufişurile de pe marginea apei, n-au ajuns să obtureze albia. Frăţia lemnului, a metalului, a plasticului şi betonului, întreţinută de îngălarea unora dintre noi - prea multora dintre noi - se amplifică de la un an la altul. Întinderea de mizerii nu mai seamănă de la o primăvară la alta, căci dobitocimea târgului are grijă ca peisajul să se schimbe în rău cu trecerea fiecărui sezon.

b_400_250_16777215_10_images_2268_gunoi4.jpgNu lipseşte din tabloul dezolant WC-ul aterizat din baia proprietarului cuprins de febra renovărilor de Paşte, căruia îi ţine companie televizorul cu tub, înlocuit cu o plasmă modernă. Plus o droaie de capace de toaletă, semn că între spărturile de toate naţiile odihnesc şi resturile scaunelor zdrobite, probabil, de greutatea ţiglelor, a cărămizilor şi a bucăţilor sănătoase de zidărie „zburate” ori răsturnate peste ele. După bănuielile noastre, nu aruncă persoana fizică atât de mult cum aruncă persoana juridică, judecând după sacii doldora de pahare de cafea - proprietarul vreunei taverne şi-a pus oamenii să scape de gunoi în această manieră -, puzderia de pet-uri, de asemenea, te duce cu bănuiala în acelaşi loc, ambalaje de mari dimensiuni ş.a.m.d. Dar aruncă vârtos şi cei fără firme, cum este gospodina care s-a lipsit de copăiţa bebeluşului şi de ursuleţul de pluş în acelaşi loc. 

b_400_250_16777215_10_images_2268_gunoi6.jpg

Dincolo de marginea copleşită de dezastrul care înfioară vizual, în curând, şi olfactiv, şanţul de scurgere a apelor de pe dealuri, menit să protejeze asfaltul, n-a fost ferit nici el de această plagă imposibil de stârpit. Oamenii aceştia sunt inconştienţi, dacă au ajuns să înfunde până şi rigola cu dovezile nepăsării de bunul altuia ori de bunul public. 

b_400_250_16777215_10_images_2268_gunoi7.jpg

The most visited gambling websites in The UK