Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Părintele stareţ de la „Cetăţuia” a oprit al doilea şantier apărut pe pământul mănăstirii

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2706

b_400_250_16777215_10_images_2195_Clipboard10.jpgÎn timp ce primarii de la Cetăţeni şi Stoeneşti se ciondănesc pe tema hotarelor stabilite încă din 1968, stareţul Mănăstirii „Cetăţuia Negru Vodă” este ocupat să stopeze elanul imobiliar al rudarilor, care înlocuiesc casele bătrâneşti cu construcţii noi, spaţioase, în care să încapă familiile numeroase. Şi o face apelând la instanţa de judecată, care a pronunţat deja două hotărâri, prin care şantierele apărute pe pământurile Bisericii au fost sistate. Ce se întâmplă în prezent într-o parte a satului Valea Cetăţuia reprezintă o încălcare grosolană atât a dreptului de proprietate al schitului, cât şi a documentelor cu caracter definitiv obţinute de părintele Modest Ghinea la capătul proceselor cu rudarii. Pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti, conducătorul locaşului de cult a apelat la executorul judecătoresc, care a procedat la o delimitare a avutului mănăstiresc. Este inutil a preciza cât de „impresionaţi” au fost pârâţii perdanţi în instanţă de demonstraţia în teren a omului legii, acompaniat de doi poliţişti de la postul din comună. Ştiindu-se protejaţi de propria ignoranţă - adică nu cunosc legea, argument care funcţionează în cazul lor -, câţiva rudari cu bani de case îşi înnoiesc reşedinţele bătrâneşti, din care norodul dă pe-afară de spornic ce este. Tupeul incredibil al minoritarilor apăraţi de toată lumea - Primării, Judecătorie, Parchet, Poliţie, Prefectură, Direcţia de Cultură, un purcoi de ONG-uri croite să desfiinţeze titlul de proprietate al mănăstirii dacă nu face „ciocul mic” - l-a determinat pe slujitorul Domnului să-şi reia drumurile la instanţă, măcar ca să împiedice apariţia unor case noi. Până în acest moment, stiva de hotărâri care recunosc că părintele are dreptate… pe hârtie a fost completată cu încă două. Una obţinută împotriva lui Sorin Cornea, cea de-a doua, împotriva lui Ghiocel Tudoroiu şi urmează Ariton Mărunţelu. De curând, părintele ne spunea că are suficientă răbdare, încât să-i cheme pe fiecare, pe rând, la judecată. Consecinţa proceselor: bani prăpădiţi pe jumătăţi de construcţii, pe care sunt şanse sporite nu să nu le ducă la capăt, ci, mai grav, să şi le dărâme singuri.       

Părintele a obţinut sistarea lucrărilor. Urmează procesele pentru demolare 

Ambiţionându-se să-i dea cu flit proprietarului de drept al pământului din vale, constructorii, deşi obligaţi de instanţă să înceteze a tulbura stăpânirea aşezământului de cult, nu rezolvă nimic. Decât prăpădesc nişte bani băgându-i în construcţii începute, pe care s-ar putea să nu le mai poată termina, odată ce au fost opriţi prin hotărâre judecătorească. Sorin Cornea, de pildă, a rămas cu o jumătate de locuinţă „râzând” în soare, descoperită, omul reuşind să ridice pereţii, fără a apuca să-i şi acopere cu un plafon, ca să nu plouă în interior. A fost primul împotriva căruia stareţul Modest Ghinea, ca reprezentant legal al Mănăstirii „Cetăţuia Negru Vodă”, a cerut, la Judecătoria Câmpulung, o ordonanţă preşedinţială de sistare a lucrărilor. Acţiunea deschisă pe 11 mai 2017 s-a soluţionat şase zile mai târziu, cu un verdict favorabil proprietarei terenului afectat de suflul imobiliar al rudarilor căinaţi de instituţiile statului la unison. Pe 17 mai 2017, cererea părintelui Modest Ghinea a fost admisă. Magistratul a dispus „sistarea imediată a lucrărilor de construcţie a imobilului-casă amplasat de pârât pe terenul proprietatea Mănăstirii „Cetăţuia”. Executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.”, după cum reiese din rezumatul prezentat pe portalul instituţiei. 

În ziua acestei victorii fragile a locaşului de cult, a fost înregistrată a doua cerere a reclamantului Mănăstirea „Cetăţuia Negru Vodă”, prin stareţul Modest Ghinea, împotriva pârâtului Ghiocel Tudoroiu. O hotărâre similară s-a pronunţat pe 22 mai, când administratorul averii mănăstireşti a oprit a doua construcţie ridicată ilegal pe domeniul său. Ne referim la o construcţie proaspătă, începută după recunoaşterea drepturilor Bisericii asupra teritoriului - monument, graţie statutului de sit arheologic lipsit, din păcate, de valoare nu numai pentru aceşti neştiutori de carte, ci şi pentru conţopiştii de la Ministerul Culturii. Aşadar, şi Ghiocel Tudoroiu s-a ales, ca urmare a demersurilor părintelui pus în posesie prin procesul verbal de predare silită, încheiat la data de 26 octombrie 2016, de Biroul Executorului Judecătoresc Mitu Mihai Ioan, cu lucrarea oprită, prin hotărâre judecătorească. În plus, spre deosebire de Cornea, pârâtul Tudoroiu este obligat să plătească 520 de lei, cheltuieli de judecată, Mănăstirii „Cetăţuia Negru Vodă”. Pe 19 mai, stareţul i-a deschis proces lui Ghiocel Tudoroiu, pentru demolarea construcţiei, primul termen nefiind încă fixat. O acţiune similară îl aşteaptă şi pe Sorin Cornea. 

După cum a anunţat, seria litigiilor cu constructorii post-punere în posesie continuă cu Ariton Mărunţelu, şi el pârât în două cauze având ca obiect atât obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale de sistare a lucrărilor, cât şi „obligaţia de a face” constând în demolarea casei ridicate abuziv. Cele două acţiuni au fost înregistrate pe 20 iunie.    

Liderul comunităţii îi apără cum că riscau să moară sub casele bătrâneşti prăbuşite peste ei

Pentru liderul comunităţii de la Valea Cetăţuia, noile şantiere nu echivalează cu ocuparea altor loturi din averea funciară a mănăstirii, pe motiv că iniţiatorii lor înlocuiesc casele bătrâneşti cu unele mai spaţioase şi mai trainice. Dar cel puţin în cazul unuia dintre cei trei enumeraţi, locuinţa în construcţie este poziţionată nu pe locul, ci lângă căminul părintesc, aşadar, altă casă, cu alt teren dedesubtul ei. Prin urmare, altă parcelă înhăţată din bunul altuia. „A căzut casa pe el şi a început să-şi facă altă casă, a scuzat Bombonel Tinca noile construcţii, pentru care stareţul a pornit acţiunile despre care relatăm. Sorin Cornea (n.r. al cărui şantier a fost stopat prin hotărâre judecătorească) are patru copii. Ce era să facă? Căzuse tavanul pe el… casă bătrânească, am fost la el în anchetă socială, căci primesc ajutor social. Problema este că tot noi (n.r. cei din Primărie) picăm la mijloc. Eu i-am învăţat pe toţi: când faceţi o construcţie, faceţi-o legal. Depuneţi cerere la Primărie, pentru autorizaţia de construire, că nu costă mult. Dar ne izbim de lipsa actelor de proprietate. Din moment ce nu le are, degeaba face cerere la Primărie. Mai mult, li se spune: duceţi-vă la Stoeneşti! În ultimă instanţă, li s-au aplicat amenzi, care au şi fost contestate. „Pentru voi, e amenda mai mică, 2.000 de lei, dar pentru mine, ca funcţionar, care te las să construieşti, este mai mare!” Nu cred că asta este o scuză, dar să încercăm să punem lucrurile pe făgaşul normal, căci suntem şi noi cetăţeni.”  Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK