Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Liviu Ţâroiu s-a angajat că va fi sponsorul celei de-a cincea cărţi a lui Marinică Fologea

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2125

b_400_250_16777215_10_images_2183_Clipboard03.jpgLansarea celui de-al doilea volum, finanţat de senatorul Gheorghe Marin, organizată sub forma unei seri de socializare la un pahar de vin, la „Ciobănaşu” 

La trei luni şi jumătate de momentul lansării primei sale cărţi inspirate de perioada stagiului militar cu durata de doi ani, satisfăcut la marină, Marinică Fologea a prezentat publicului muscelean, în formă scrisă, amintirile păstrate cu o acurateţe remarcabilă, datând din vremea în care a condus UTC, 1987-1989. Vineri seara, sala Restaurantului „Ciobănaşu” rezervată pentru desfăşurarea evenimentului s-a umplut de prieteni, colegi, cunoscuţi, din activitatea profesională şi cea politică, care au acceptat invitaţia autorului de a-i fi alături la un eveniment similar celui din ianuarie, atât ca încărcătură emoţională, cât şi ca interes manifestat de participanţii care au venit din dragoste pentru Marinică Fologea. „Mi-La şi Si-La, Drum întrerupt”, a doua realizare literară a excelentului povestitor la masa de prieteni, care şi-a descoperit pasiunea şi pentru cuvântul scris, a constituit, totodată, un cadou oferit câmpulungenilor, cu trei zile înaintea aniversării celor 54 de ani pe care Marinică Fologea i-a împlinit ieri.
Cât despre asistenţa în prezenţa căreia s-a consumat lansarea celei de-a doua lucrări autobiografice, continuarea experienţei trăite în armată, cuprinse în „Mi-La şi Si-La, La marina călăreaţă”, numărul şi calitatea invitaţilor s-au dovedit pe măsura acţiunii cultural-mondene, în cadrul căreia lumea s-a destins, a socializat, a rememorat vremuri frumoase din trecutul profesional petrecut la Uzina ARO, dar şi la partid, iar, în final, a făcut o faptă bună, ajutând din nou, prin donaţiile făcute, în contul cărţii primite gratuit, activitatea socială derulată în cadrul Parohiei Mărcuş, singura din municipiu care „patronează” un Centru Social.
Mai spunem că festivitatea de lansare, moderată de părintele Daniel Oprescu şi poetul şi jurnalistul Sorin Durdun, a scos încă o dată în evidenţă popularitatea şi aprecierea de care se bucură Marinică Fologea în zonă şi la judeţ, de unde au ţinut să fie prezenţi şi de această dată Ion Mînzînă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Moiceanu şi Adrian Bughiu, tot din administraţia publică judeţeană, care s-au alăturat celor „ai casei”, senatorul Gheorghe Marin, primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, consilieri locali, şefi de instituţii, oameni de afaceri, primari şi viceprimari de comune, foşti camarazi de la ARO, etc. Cum cel mai bine au descris personalitatea autorului cei care îl cunosc de-o viaţă, ne vom opri în continuare asupra câtorva fragmente din mesajele de suflet transmise „omului zilei” de 5 mai 2017, a cărui carieră scriitoricească se conturează frumos, sigur, curat şi altruist, pentru publicul muscelean, care nu se va sătura niciodată să citească despre unul dintre cele mai tulburătoare capitole din istoria recentă a Câmpulungului.

Ion Mînzînă
„Pariul pe care l-am făcut la prima carte era unul simplu. Cunoscându-l pe Marinică, am spus: staţi aşa, că nu ştiţi ce vă aşteaptă! Dacă se apucă de treabă, va fi cel mai prolific scriitor pe care l-a dat localitatea dumneavoastră. Îmi place că multe dintre personaje sunt în sală. Când scrieţi pasajele despre „România Mare”, este mai bine să nu vin. Cineva întreba: „Domnule, cum scrie Marinică?” Altcineva răspundea: „Precum vorbeşte. Foarte repede.” Aveţi ce povesti, dar, totuşi, mă gândesc: atât de repede să scrieţi o carte? Vreţi cumva să bateţi un record? Ultima noastră întâlnire a fost pe 14 ianuarie. O să avem biblioteca plină cu „Marinică Fologea”. Faptul că sunteţi atât de mulţi mă face să cred că la ultima carte pe care o va scrie Marinică, nu se ştie a câta, 40-50, Sala Palatului va fi neîncăpătoare. Atât de mulţi câmpulungeni vor dori să fie alături de dumneavoastră.”

Gheorghe Marin
„După ce a lansat prima carte, m-am gândit că mai are multe de spus. Atunci, i-am zis: „Dacă te gândeşti s-o scrii şi pe cea de-a doua, te sponsorizez eu, te ajut s-o scoţi.” Cunoscându-l de multă vreme pe domnul Fologea - de la uzină, apoi din activitatea politică, pe când era în alt partid -, cred că titlul cărţii, „Drum întrerupt”, nu se referă la faptul că se va opri aici. Eu îl felicit pentru curajul de a scrie o carte. Cel mai mare curaj îl ai la prima carte, după care înveţi cum se scrie şi începe să-ţi placă. Mai are multe capitole pe care să le scrie şi trebuie să recunoaştem că are talentul de a scrie, pe înţelesul tuturor, dar şi să transmită anumite mesaje.”

Liviu Ţâroiu
Întrebat de primarul Liviu Ţâroiu dacă urmează, după UTC, perioada PCR, Marinică Fologea a precizat că este posibilă această continuare. „Cred că cea mai bogată va fi a PRM-ului. Şi ultima a PSD-ului. Te rog frumos să ajungi până aici. Cum l-am cunoscut eu pe Marinică Fologea… e simplu. Ne-am cunoscut printr-o decizie a unui director. Am fost mutat de unde îmi era mie foarte bine la Montajul General, unde domnul Marinică era la compartimentul de electrică. Cum întotdeauna mi-am dorit să am tineri lângă mine, i-am chemat odată şi i-am întrebat: „Voi sunteţi maiştri, sunteţi şefi, ce faceţi?” „Nu.” „Treceţi la Maiştri! Toată lumea să facă Şcoala de Maiştri!” „Cum, că nu putem, că nu avem categorie!” Am chemat-o pe cea de la Personal şi i-am cerut să le dea câte o categorie tuturor. „Să vă înscrieţi la Şcoala de Maiştri!” Aşa a fost. I-am cam obligat să ajungă şefi. Au fost copii buni, deosebiţi, muncitori, n-am decât cuvinte de laudă despre domnul Fologea ca muncitor, conducător şi tot ce a făcut în viaţa lui ulterioară. El îşi aduce aminte despre mine mai mult decât îmi aduc eu despre el, căci eu eram şeful, iar el era dedesubt. Când am venit odată din Italia - mai făceam deplasări -, le-am adus o minge de fotbal. Le-am adus din afară un televizor şi un video, ca să aibă la UTC, la PCR, la sindicat. Au fost bucuroşi, dar şi eu am fost bucuros că le-am putut oferi ceva. Aşa era atunci, mai strângeai nişte bănuţi, mai veneai cu…, mai făceai ceva… o chitanţă, o ştampilă de pe gumă şi se deconta. Se adunau nişte bănuţi şi mai făceai şi câte un cadou. Toată aprecierea mea şi tot ce pot să spun despre Marinică Fologea este numai de bine şi sper că va ajunge şi la al cincilea volum, despre PSD, pe care să-l sponsorizez eu.”

Toma Neaga
„Ne cunoaştem de peste 30 de ani. Eram cam „talpa iadului” la uzină, pe noi cădeau cam toate sarcinile care trebuiau executate. Domnul Marinică a lucrat în multe domenii în cadrul uzinei. Pe când era la UTC, am avut parte de foarte multe farse făcute de dânsul. („Sunt în carte”, a precizat autorul). Începusem la masă să povestesc cum, după o plenară a sindicatului pe uzină, la care au venit de la Comitetul Central, Comitetul Judeţean, Comitetul Orăşenesc, am zis să-i servesc cu o palincă. Domnul Boambeş zice: „Pune-o pe masă.” Am servit… când am fost întrebat: „Dar tu ştii ce ne-ai dat?” „Palincă, am băut şi eu din ea.” Când am gustat… apă! Bineînţeles că toată lumea, până la judeţ, a aflat că i-am servit cu apă la uzină. Am stat şi m-am gândit cine putea s-o facă. Când, odată, în suita noastră, i-am povestit lui Marinică ce am păţit. „Aoleu!, îmi zice. De când am băut-o noi şi am uitat să-ţi spunem!” Am lucrat foarte mult împreună, am făcut tot ceea ce era de făcut în uzină, noi eram „trepăduşii” care trebuiau să alerge. Mă bucur că domnul Marinică a reuşit să scoată şi al doilea volum, sperăm să continue, căci mai are multe de spus.”

Stelian Ion
„Amintirile mele cu domnul Marinică sunt cu totul deosebite. Le ţinem pe mare parte dintre ele între noi doi. Un tip deosebit, un om şi un coleg extraordinar. Ulterior, când am văzut că a trecut de la munca de UTC-ist, la munca de „jos”, de electrician, de maistru, chiar am fost încântat. Şi-a făcut munca de electrician extraordinar de bine. A lăsat-o din nou şi a trecut tot la munca politică. Se pare că i-a prins mai bine. Discutam cu domnul Tomiţă Lazăr că, având deja finanţare pentru primele cinci cărţi, pe cea de-a şasea, despre fonduri europene, la care veţi fi coautor cu domnul Călin Andrei, o vom finanţa noi doi. E complicat cu fondurile europene.” („Ştie şi dânsul ce a tras cu nişte echipamente, care lucraseră şi n-au mai fost noi. Şi lumea nu înţelegea că un utilaj care lucrează nu mai este nou.”, a completat Marinică Fologea).     

Marinică Fologea                                       
„Mulţumesc că sunteţi prezenţi aici. Mulţumesc unei părţi dintre colegii mei, care au fost cu mine la UTC, cum este domnul Ungureanu, şi el activist la UTC, domnul Nae Livezeanu, am colaborat foarte bine, când eram la UTC, cu domnul Gabriel Iliescu (n.r. managerul Pargasat), care a fost la concursurile tehnico-profesionale, a şi câştigat cu un dispozitiv de măsurat tridimensional. Veneau domnul Nini Crăciun, domnul Gabriel Iliescu, Emil Rolea, aveam de la fiecare compartiment şi reuşeam să câştigăm locuri importante la nivel naţional, pe lângă faptul că ARO era ARO. Erau cozi ca să cumpere ARO. Aveam în grupul satiric pe Ciumpac, vă amintiţi când ieşea cu geanta de gât şi venea ţăranul la ARO şi zicea: „Aici e ARO, mă? Se dă şpaga de la poartă?!” Mare parte dintre cei care sunt în sală au trecut pe la ARO. M-am gândit să scriu această chestiune, pentru că chiar lipsea o bucăţică din ARO. Am strâns ceva documente pentru o carte despre ARO, dar înseamnă foarte mult. Să iei uzina, înseamnă să scrii nu trilogie, ci ca  Zaharia Stancu, câte cinci cărţi într-un grup. (…) Următoarea carte ar trebui să se numească „Oglinzi”. M-am oprit în ’89. Am făcut politică până în 1989 şi nu pot să mă feresc, scrie în cartea mea de muncă. Scria mişto tovarăşul. Nu scria că eşti „activist”, ci „lucrător cu munca politică”. Parcă dădeai cu sapa. Adică să fii lucrător ca toată lumea. M-a întrebat astăzi cineva, care era aici cu domnul „Ţil”: „Domnule, cu ce te-ai ocupat, că văd că le ai cu vorba?” „Ca toată lumea. Unii ştergeau strungul, ştergeam şi nou „sculele” (n.r. unealta de lucru fiind gura).”, şi-a bine dispus audienţa autorul. „E.M.”  

The most visited gambling websites in The UK