Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Săracii din blocurile ARO şi Vişoi II, incluşi într-un proiect european de peste 4 milioane de euro

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2633

b_400_250_16777215_10_images_2130_Clipboard12.jpg Începutul de mandat al primarului Liviu Ţâroiu conţine şi câteva iniţiative pozitive, constând în intenţia de accesare de fonduri europene, concretizată până în acest moment în depunerea unui proiect axat, în esenţă, pe servicii sociale şi medicale adresate câmpulungenilor în nevoie, şomeri, asistaţi social, copii din familii sărace, vârstnici, persoane cu dizabilităţi. Punctul culminant îl reprezintă crearea unui Centru Multifuncţional Comunitar, în cadrul căruia sunt oferite aceste servicii, facilitate pe care Serviciul Public de Asistenţă Socială este obligat de Uniunea Europeană să o aibă începând din 2017. Tot prin acest program se urmăreşte renovarea faţadelor blocurilor de la ARO şi a unora din Vişoi II. Mai spunem că valoarea proiectului se ridică la aproximativ 190 de miliarde de lei vechi, Primăria Câmpulung având o contribuţie proprie de 960 de milioane, Asistenţa Socială, de 410 milioane, şi fosta Şcoală 2, de 165 de milioane. Au mai fost cooptate ca partenere două firme, prima, cu o contribuţie de 2,13 miliarde, iar a doua, de 1,89 de miliarde.  În afară de acest proiect, adresat nu numai romilor, ci nevoiaşilor, indiferent de etnie, al doilea urmăreşte obţinerea de fonduri strict pentru romi. La acesta din urmă încă sunt căutaţi partenerii, aşa cum s-a întâmplat la primul. 

Cei aleşi: câmpulungenii din blocurile ARO şi Vişoi II

Primul proiect la care ne vom referi se intitulează „Schimbă-ţi viitorul! Dezvoltarea socială şi economică a persoanelor defavorizate din zona de Nord a Municipiului Câmpulung”, depus în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Iniţiativa Primăriei şi a asociaţilor săi - întrucât municipalitatea are patru parteneri, doi „de-ai casei” şi două firme - nu se referă neapărat la combaterea sărăciei, principalul obiectiv urmărit prin programul amintit, în rândul romilor. Ci „reducerea numărului de comunităţi marginalizate (non-rome) aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate.” Comunităţile defavorizate alese de cei care au conceput documentaţia depusă luna trecută sunt blocurile de lângă fosta platformă ARO şi Vişoi II, blocurile 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 17, 19. Sunt vizaţi nu numai etnicii romi, ci, în general, familiile cu mulţi copii, care trăiesc din ajutoare sociale, pensii, alocaţii, persoanele cu dizabilităţi, vârstnici ş.a.m.d. De pildă, vor fi selectate din comunitatea vizată de proiect 25 de persoane cu dizabilităţi sau vârstnice, care întâmpină dificultăţi în desfăşurarea activităţilor curente şi care nu beneficiază de ajutorul nimănui.

Accesarea finanţării se realizează printr-un parteneriat format din Municipiul Câmpulung (care deţine calitatea de lider), SC Agrafics Communication SRL, din Bucureşti, SC Profi Jobs Consulting SRL, din Piteşti, Serviciul Public de Asistenţă Socială Câmpulung (serviciile sociale fiind obligatorii) şi Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu” (întrucât vor fi grupe de elevi care vor urma „Şcoală după şcoală” şi este nevoie de cadre didactice care să activeze într-o unitate de învăţământ acreditată). Ce se întâmplă în cadrul acestui proiect: şcolarizări, angajări, chiar înfiinţarea unor afaceri şi, după cum a remarcat rapid opoziţia, în proporţie de 80%, achiziţii de bunuri şi servicii (nu contează pentru cine). Autorităţile locale speră să reuşească să reabiliteze faţadele câtorva blocuri cu o parte din banii de la UE.

Subvenţii, timp de un an, pentru patronii care angajează 80 de nevoiaşi şi 30 de ucenici din grupul ţintă  

Cea care a lucrat la documentaţie, Iuliana Ungureanu, de la Compartimentul Programe-Prognoze al Primăriei, a explicat, în momentul în care Executivul a solicitat votul Consiliului Local, ce se doreşte să se facă cu cele 4,2 milioane de euro.  

„Ne-am axat pe blocurile de lângă fosta platformă ARO, pentru că acolo există un grup de persoane defavorizate, nu numai din punct de vedere al situaţiei financiare, ci şi al condiţiilor de locuire. Acestea continuă cu Vişoi II, o altă zonă cu probleme în Câmpulung, atât din punct de vedere al locuinţei, cât şi al persoanelor defavorizate financiar, care au o situaţie materială precară. Copiii, la fel, provin din familii cu o situaţie specială. Sunt familii de etnie romă, cu toate că grupul ţintă nu este format numai din romi. Se adresează non-romilor, dar nu exclude persoanele rome. Ne-am propus să rezolvăm nu numai o problemă socială, ci şi una estetică, dacă reuşim să dăm o faţă nouă acestor blocuri de locuinţe: zona blocurilor de la ARO şi zona blocurilor din Vişoi II. Vom avea 80 de noi locuri de muncă create, 80 de contracte de muncă semnate cu membrii grupului ţintă, 80 de subvenţii a câte 900 de lei, acordate timp de 12 luni celor care vor angaja aceste 80 persoane. Vom avea 30 de contracte de ucenicie semnate cu membrii grupului ţintă, 30 de subvenţii x 1.100 de lei x 12 luni, acordate angajatorilor acestor ucenici, nemaipunând la socoteală dotările care vor rămâne. Se va crea un Centru Multifuncţional Comunitar, cu un cabinet medical, un cabinet de consiliere psihosocială, un cabinet de acordare a serviciilor socio-medicale şi un serviciu mobil de îngrijire la domiciliu. Noile prevederi ale Uniunii Europene, din 2017, prevăd ca fiecare municipiu şi oraş să aibă un centru multifuncţional, de servicii sociale, medicale şi, atunci, am zis că este o oportunitate pentru municipiul Câmpulung de a accesa aceste fonduri, în vederea creării unui astfel de centru cu bani europeni.”, a explicat Iuliana Ungureanu. 

Clădirea fostei Şcoli 5, închise cu ani în urmă, va găzdui Centrul Multifuncţional Comunitar

Centrul Multifuncţional va fi înfiinţat în imobilul fostei Şcoli nr.5. Raţiunea alegerii Şcolii 2, ca partener, alături de Primărie, Asistenţa Socială şi cele două firme, au reprezentat-o, în primul rând, profesorii, care vor fi plătiţi, bineînţeles, în cadrul proiectului european (şi nu cu bani puţini, ci cu salarii de zeci de milioane), dar a contat - zice primarul Liviu Ţâroiu - şi faptul că aici învaţă foarte mulţi copii de etnie romă, proveniţi din zona de Sud a Câmpulungului, Pescăreasa - Apa Sărată.

Banii pe care îi pun la bătaie asociaţii  

Întrucât am pomenit despre finanţare, să vedem care este partea fiecărui partener, atât alocarea de la UE, cât şi contribuţia proprie. Valoarea estimată a cheltuielilor eligibile angajate pe perioada proiectului se ridică la 18.952.769,74 lei. Aproximativ 190 de miliarde de lei vechi sau peste 4,2 milioane de euro. Partenerii vor asigura contribuţia proprie la cheltuielile totale ale proiectului, în funcţie de activităţile pe care le vor desfăşura.

=Municipiul Câmpulung va contribui cu 8.102.800,29 lei; 96.000 lei, contribuţia proprie, în procent de 0,0051% din valoarea totală a proiectului;

=SC Agrafics Communication SRL: 4.248.658,62 lei; 213.000 lei, contribuţia proprie (0,0112%);

=SC Profi Jobs Consulting SRL: 3.761.412,03 lei; 189.000 lei, contribuţia proprie (0,0099%);

=Serviciul Public de Asistenţă Socială Câmpulung: 2.039.797,92 lei; 41.000 lei, contribuţia proprie (0,0021%);

=Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”: 800.100,88 lei; 16.500 lei, contribuţia proprie (0,0008%). 

„Grosul” banilor vin de la UE şi partea bună este că nu există cheltuieli neeligibile. Ceea ce înseamnă că, în afară de contribuţia proprie a fiecărui partener, restul se decontează din fonduri europene. Autorităţile sunt optimiste că vor primi finanţarea. Proiectul Câmpulungului are şanse de eligibilitate în faţa celor de la Piteşti şi Mioveni, întrucât, în Argeş, municipiul nostru are statut de zonă defavorizată. Nu în întregime, dar, potrivit ultimului recensământ, au reieşit trei zone marginalizate, în Vişoi, după toate cele trei criterii analizate: ocupare, locuire şi social. 

După încheierea proiectului, care se derulează timp de trei ani, Primăria este obligată să continue finanţarea între şase luni şi un an. Vor fi mai mult cheltuieli cu utilităţile, întrucât, trag nădejde cei de la Primărie, personalul angrenat şi plătit pe durata proiectului, medicul, profesorii, asistenţii sociali vor putea face voluntariat timp de şase luni. După expirarea perioadei maxime de sustenabilitate de un an, Centrul Multifuncţional va fi preluat şi finanţat - servicii şi personal - de Serviciul de Asistenţă Socială, din bugetul local al Câmpulungului.

Primăria şi Socialul susţin “grosul” achiziţiilor

În continuare, ne vom referi la activităţile pe care este obligat să le întreprindă Municipiul Câmpulung, în calitate de coordonator al proiectului, care va gestiona fondurile alocate şi va răspunde de implementarea lui.

O primă activitate constă în: Înfiinţarea şi dotarea sălilor unde se vor desfăşura activităţile de tip „Şcoala după şcoală”. Primăria pune la dispoziţie spaţiul pentru înfiinţarea Centrului Multifuncţional Comunitar, de a cărui reabilitare, amenajare şi igienizare este responsabilă. De asemenea, dotarea celor două săli în cadrul Centrului destinate activităţilor educaţionale intră în sarcina sa. Alăturat prezentăm ce resurse materiale vor fi achiziţionate pentru realizarea acestui prim obiectiv. Cei 35 de copii care vor urma “Şcoală după şcoală” vor primi rechizite, premii sub formă de tabără, subvenţii, servicii de catering, etc.

Tot Primăria acordă, din proiect, subvenţiile pentru membrii grupului ţintă care vor participa la programele de formare profesională, subvenţiile pentru angajatorii celor 80 de noi locuri de muncă create şi pentru cele 30 de contracte de ucenicie încheiate cu membrii grupului ţintă. De asemenea, acordă subvenţiile participanţilor la cursurile de competenţe antreprenoriale şi pentru cele 15 afaceri nou înfiinţate.

Autorităţile locale sunt responsabile de înfiinţarea cabinetelor de specialitate (medical, de consiliere psihosocială şi socio-medical), cu ceea ce presupune acest lucru: lucrările de reabilitare şi amenajare ale spaţiului din Centrul Multifuncţional Comunitar destinat celor 3 cabinete, şi asigură cheltuielile cu utilităţile. Primăria este cea care subcontractează servicii medicale şi seturi de analize medicale pentru persoanele din grupul ţintă, se ocupă de mobilarea cabinetului medical şi asigură colectarea deşeurilor medicale. În acest scop, va face achiziţiile prezentate alăturat. 

În activitatea de acordare a serviciilor medico-sociale este implicată, fireşte, Asistenţa Socială a Primăriei, care: achiziţionează un autoturism şi înfiinţează un serviciu mobil de îngrijire la domiciliu; se ocupă de dotarea cabinetului socio-medical cu mobilier şi aparatura necesară recuperării medicale; oferă servicii socio-medicale (de bază, de suport, de recuperare fizică şi medicală). Serviciul Public de Asistenţa Socială asigură resursele umane (1 expert monitorizare servicii medicale/sociale/medico-sociale; 2 consilieri psihologici; 4 asistenţi sociali; 1 medic generalist; 1 asistent medical; 2 îngrijitori bătrâni la domiciliu; 2 maseuri; 1 kinetoterapeut), dar şi resursele materiale, pe care le prezentăm în tabelul alăturat. 

În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de locuit ale persoanelor din grupul ţintă, Municipiul Câmpulung subcontractează lucrările de reabilitare (faţadele blocurilor). Altă obligaţie a municipalităţii: oferă asistenţă în vederea obţinerii documentelor de identitate/proprietate pentru persoanele vulnerabile care nu deţin astfel de acte sau care au actele expirate.

Ce va cumpăra Primăria pentru dotarea celor două săli destinate programului “Şcoală după Şcoală” 

=pupitre - 35 buc.

=birouri - 2 buc.

=scaune - 39 buc.

=dulap - 2 buc.

=canapea - 2 buc.

=tablă - 2 buc.

=televizor - 2 buc.

=flipchart - 2 buc.

=coş gunoi - 8 buc.

=cuier - 2 buc.

=videoproiector - 2 buc.

=licenţe office - 4 buc.

=multifuncţionale -  2 buc.

=laptop - 4 buc.

=monitor LED - 4 buc.

=Kit rechizite - 70 buc.

=kit igienă - 70 buc.

Ce va cumpăra Primăria pentru dotarea cabinetului medical din Centrul Multifuncţional Comunitar 

=birou - 2 buc.

=scaun - 4 buc.

=pat medical - 2 buc.

=laptop - 1 buc.

=imprimantă - 1 buc.

=cântar - 1 buc.

=aparat de măsurare a tensiunii cu stetoscop - 1 buc.

=negatoscop radiografii - 1 buc.

=trusă completa mică chirurgie - 1

=seringa Guyon pentru spălături auriculare - 2 buc.

=termometru - 2 buc. produse medicale şi farmaceutice de bază - 24 buc.

=telefon - 1 buc. =canapea+fotolii - 2 buc.

=măsuţă - 1 buc.

=dulap documente - 1 buc. 

=cuier - 2 buc.

=roll-box - 2 buc. =birotică.

Ce va cumpăra Serviciul de Asistenţă Socială pentru dotarea cabinetului socio-medical  

=laptop - 1 buc.

=canapea şi fotolii - 2 buc. 

=birouri - 2 buc. 

=dulap documente - 1 buc. =cuier - 1 buc.

=roll-box - 2 buc.

=telefon - 1 buc.

=birotică - 1 buc.

=laptop - 1 buc.

=imprimantă - 1 buc.

=autoturism - 1 buc. 

=spalier - 2 buc.

=masă medicală/masaj - 2 buc.

=aparat de măsurat tensiunea arterială cu stetoscop - 1 buc.

=trusă completă mică chirurgie - 1 buc. 

=termometru - 1 buc.

=produse medicale şi farmaceutice de bază - 24 buc.

=pereţi despărţitori - 2 buc.

=bare paralele pentru recuperare medicală - 2 buc. =minge medicinală - 2 buc.

=bicicleta medicinală - 1 buc.

=stepper - 1 buc.

=saltea sport - 2 buc.

=birou - 2 buc.

=scaune - 6 buc.

=dulap - 2 buc.

=cuier - 2 buc.

=kit produse curăţenie - 500 buc.

The most visited gambling websites in The UK