Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Jurista şefă a Prefecturii, acuzată de liberali că i-a împins în greşeală pe aleşii de la Cetăţeni

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2071

b_400_250_16777215_10_images_2127_Clipboard01.jpg Liberalii de la Câmpulung, în calitate de responsabili de ceea ce se întâmplă în partid şi în comunele Muscelului, au găsit vinovatul pentru harababura de la Cetăţeni, unde împestriţarea politică a Consiliului Local a împiedicat alegerea viceprimarului în cele peste trei luni trecute de la alegerile din 5 iunie 2016. Lavinia Neamţu, şefa Serviciului Juridic al Instituţiei Prefectului Argeş, la sfatul căreia aleşii PNL de la Cetăţeni ar fi dublat o hotărâre de Consiliu, generând o situaţie ilegală, ce a impus, tot la cererea Prefecturii, revocarea ei. Am relatat în ediţia trecută cazul uluitor de la Cetăţeni, unde, la ceva timp după întrunirea în care Legislativul a decis, pentru a doua oară, amânarea alegerii viceprimarului, a apărut, în mod curios, o hotărâre care îl dă câştigător pe liberalul Mihai Ciurezu. Reamintim că în plenul dezbaterilor din 30 iunie 2016, cu toate că s-a supus la vot, chiar în două tururi de scrutin, desemnarea unui secund al primarului din cele trei nominalizări, nu s-a adoptat o normă în acest sens. Dimpotrivă, aleşii, 9 din cei 13, s-au pronunţat pentru amânare. Adică a patra rundă de rezolvare a acestui blocaj cauzat de coloratura (prea) vie a forului legislativ să fie lăsată pe altădată. Până la momentul „altădată”, care n-a apucat să fie stabilit, PNL-iştii au găsit de cuviinţă să compună, în afara şedinţei de Consiliu, o hotărâre, prin care Ciurezu era ales viceprimar, de vreme ce acumulase cele mai multe voturi la scrutinul în două tururi din 30 iunie. Greşeala lor a fost că au numerotat-o cu cifra „5”, asta deşi exista deja în arhiva normelor aprobate în acest mandat o decizie cu acest număr. Şi tot ei o emiseseră, cu doar o săptămână înainte. Ionel State susţine că Lavinia Neamţu, de la Prefectură, i-ar fi pus să facă acest lucru, iar ei au executat ce le-a cerut şefa Juridicului din instituţia judeţeană. N-am înţeles de ce aceştia nu şi-au folosit gura ca să-i explice juristei şefe că Hotărârea 5 abia fusese aprobată şi că prevedea contrariul a ceea ce voiau ei să facă.                       

Primii acuzaţi: trimişii prefectului la şedinţa de învestire, care nu i-ar fi îndrumat pe aleşii de la Cetăţeni ce să facă   

Istoricul normelor adoptate, în chestiunea viceprimarului, de Consiliul Local Cetăţeni, unde ce au încurcat oamenii prefectului trebuie să descâlcească instanţa, arată astfel: 

=22 iunie 2016, prima şedinţă ordinară din acest mandat: s-a adoptat Hotărârea nr.5, potrivit căreia „Se amână alegerea viceprimarului comunei Cetăţeni pentru data de 30 iunie 2016.”

=30 iunie 2016, a doua şedinţă, cu caracter extraordinar: s-a adoptat Hotărârea nr.6, potrivit căreia „Se amână alegerea viceprimarului comunei Cetăţeni pentru o dată care va fi stabilită.”

=ulterior şedinţei din 30 iunie 2016, a apărut a doua Hotărâre nr.5, datată 30 iunie 2016, prin care: „Se alege în funcţia de viceprimar domnul Ciurezu Mihai.” 

=26 august 2016, şedinţa ordinară a Consiliului Local: s-a adoptat Hotărârea 14, potrivit căreia „Se revocă Hotărârea nr.5 din 30 iunie 2016.” 

Atât pe 22 iunie, cât şi pe 30 iunie, s-a încercat, fără succes, să se impună un viceprimar. Prima dată, pe 22 iunie, scorul obţinut de cei trei propuşi a fost următorul: Antonella Enache (PAM), 5 voturi, Mugurel Minciună (PSD) şi Mihai Ciurezu (PNL), câte 4 voturi. A doua oară, pe 30 iunie 2016, s-a votat în două tururi, rezultatul fiind acelaşi de fiecare dată: Mihai Ciurezu (PNL), 5 voturi, Mugurel Minciună (PSD) şi Valeriu Rizoiu (UNPR), câte 4 voturi. Iar liberalii, pe baza votului din 30 iunie, au formulat o hotărâre de Consiliu, dar în afara şedinţei în care se decisese amânarea, nicidecum că s-a ales vicele, după cum am precizat, prin care l-au dat pe Ciurezu câştigător. 

La conferinţa de presă a PNL Câmpulung, Ionel State, responsabil de organizaţiile de partid din teritoriu din partea Biroului Permanent Judeţean, a vrut să clarifice ce a stat în spatele adoptării unei hotărâri în „culisele” Consiliului. Cei dintâi vinovaţi, în opinia sa, sunt oamenii prefectului, şi cei care au fost trimişi la şedinţa de constituire a Consiliului Local din 22 iunie, şi jurista Prefecturii, din cauza căreia ar fi apărut hotărârea dublă şi ilegală, ca să nu-i zicem falsul.

Potrivit lui Ionel State, trimişii Prefecturii la învestirea noilor aleşi, consilierii juridici Cosmin Enescu şi Mihai Cristian Ivan, nu i-au îndrumat pe aceştia, fiind începători, în privinţa paşilor de urmat. Adică de la prima şedinţă, susţine State, ar fi trebuit să existe turul II, al cărui rezultat, plăcut ori neplăcut, „producea” viceprimarul. Iată ce a declarat responsabilul de formaţiunile şi oamenii PNL-ului în localităţile rurale: „Nu s-a intrat în turul II (n.r. la şedinţa de constituire a CL), din lipsa de implicare a reprezentanţilor Prefecturii. Au fost doi reprezentanţi ai Prefecturii la şedinţa de constituire. Când a fost vorba de turul II, domnii de la Prefectură n-au ştiut care este procedura. Au spus: faceţi ce vreţi, că noi ne grăbim, trebuie să ajungem la altă comună pentru constituirea Consiliului Local.”

Şefa Serviciului Juridic, învinovăţită că i-a pus pe “începătorii” de la Cetăţeni să dubleze hotărârea de Consiliu   

După cei doi jurişti „grăbiţi”, în spatele cărora este pus eşecul alegerii coechipierului primarului liberal Claudius Ciobanu, a contribuit la amplificarea incertitudinii şi şefa Juridicului din Prefectură. La următoarea şedinţă, când s-a făcut ce nu s-a făcut la prima, adică şi al doilea tur, a rezultat acelaşi scor 5, 4, 4, de două ori chiar, numai că, de data aceasta, cele cinci voturi au fost obţinute, la ambele tururi, de liberalul Mihai Ciurezu. „Potrivit ordonanţei care completează legea, consilierul care obţine cel mai mare număr de voturi este declarat viceprimar. Acelaşi lucru îl ştia şi doamna Lavinia Neamţu, şefa Juridicului de la Prefectură. A fost de acord cu acest lucru, până au intervenit anumite persoane din partidul-mamut, care pun presiuni. Această doamnă Lavinia Neamţu ne-a ţinut şi pe noi la Câmpulung, un an şi jumătate, într-un proces (n.r. procesul cu PSD-istul Liviu Ţâroiu, pentru funcţia de viceprimar, lungit cât s-a putut de mult pentru ca Ţâroiu să-şi păstreze şi funcţia de vice, şi prerogativele de primar), în care s-a demonstrat că noi am avut dreptate. Totul a fost lungit, pentru că aşa a dorit partidul-stat. Nu vor rămâne lucrurile aşa, doamna Lavinia Neamţu se va alege cu un proces şi acest lucru îl vom face noi, de la Câmpulung, fiindcă au ţinut un om în fruntea instituţiei Primăriei Câmpulung ilegal, s-a demonstrat că a fost ilegal. Acest lucru se va dovedi mai târziu.”, a afirmat Ionel State.    

Cei de la Primăria Cetăţeni, a continuat State, s-au dus la Prefectură cu Hotărârea nr.6, cea de amânare a alegerii viceprimarului, singura adoptată în şedinţa de Consiliu din 30 iunie 2016, dar şi cu scorul care îl dădea câştigător pe Mihai Ciurezu. „Doamna Lavinia Neamţu le-a spus: „Nu, mergeţi înapoi la Primărie şi redactaţi Hotărârea nr.5.” Aşa trebuie să fie. Viceprimarul se alege cu Hotărârea nr.5. Oamenii, de bună credinţă, neştiind, fiind şi mai noi - acolo nu au secretar în deplinătatea funcţiei, ci este o persoană care deţine această funcţie cu decizie - s-au întors, au făcut cum i-a sfătuit doamna şefă a Juridicului Prefecturii şi au revenit cu Hotărârea nr.5. Au depus-o, doamna Lavinia Neamţu a spus că este în regulă, i-a ţinut mai mult de 30 de zile, după care a trimis un răspuns, în care a subliniat că este ilegală această hotărâre, deoarece existau două hotărâri cu numărul 5. Corect, aşa era. Existau două hotărâri cu numărul 5. Dar nu au făcut-o de capul lor. Au făcut-o la sfatul doamnei Lavinia Neamţu. Încă o dată, ce să credem din acest lucru? Că au vrut să inducă în eroare pe aceşti oameni şi să nu fie ales viceprimarul care, de drept, a câştigat funcţia de viceprimar, conform legii. Dacă dumnealor credeau că o ordonanţă nu „bate” o lege şi aşa este, dar o ordonanţă completează o lege, se adresau ceilalţi (n.r. PSD-iştii) în instanţă şi vedeau cum decurg lucrurile. Dar, la momentul acela, cei de la Cetăţeni nu au nicio vină. Vina principală o are doamna Lavinia Neamţu.”, a  mai precizat Ionel State.

Consilierul local PSD Mugurel Minciună, bănuit de liberali de urzeli împreună cu fostul primar Toader

În afară de subalternii prefectului Cristian Soare, spre care se îndreaptă acuzaţiile liberalilor că îi „sabotează” să-şi pună omul în funcţie, ar mai fi un obstacol cauzator de intrigi şi presiuni, ca să pună el mâna pe funcţie, după cum a reieşit din descrierea făcută de Ionel State. Char dacă acesta s-a ferit să-i pronunţe numele în timpul conferinţei de presă, el se referea la consilierul local PSD Mugurel Minciună, angajat la Primăria Câmpulung pe postul de şofer al primarului. „Este vorba despre un consilier local care face presiuni de când s-a constituit Consiliul Local. Este un consilier local care locuieşte în Câmpulung, se plimbă prin Câmpulung şi face presiuni tot timpul şi pe angajaţii Primăriei. După ce că n-au angajaţi, n-au secretar, n-au contabil şef, n-au nici viceprimar şi asta este tot reversul conducerii Partidului Social-Democrat şi, în speţă, al fostului primar, care a reuşit să-i târască pe acei oameni, funcţionari ai Primăriei, în tot felul de procese, de s-au ales cu condamnări. Acum văd că se practică aceeaşi chestie. Mai nou, domnul consilier, care a dorit să fie primar, dar n-a reuşit, n-a putut să treacă peste această înfrângere, a dorit să devină viceprimar, n-a reuşit nici acest lucru, se sfătuieşte cu fostul primar, domnul Toader, şi fac tot felul de presiuni. Îi atrag atenţia să-şi vadă de treaba dumnealui, să se ducă în Consiliul Local, fiindcă a fost ales de nişte cetăţeni şi, probabil, anumiţi oameni şi-au pus încrederea în el. Să meargă pe lucruri constructive şi să lase orgoliile de-o parte, fiindcă, mai devreme sau mai târziu, lucrurile vor intra pe un făgaş normal. (...) Acolo este o Primărie care n-are nici funcţionari, au probleme şi cu reţeaua de apă, cu străzile şi, în ritmul acesta, nu se va face nimic. Şi probabil că unii dintre consilierii locali vor vrea acest lucru.”, a fost al doilea avertisment al zilei transmis de Ionel State. 

Viceprimarii de la Albeşti şi Cetăţeni nu pot fi aleşi din cauza împestriţării politice a Consiliului Local

Mihai Ciurezu a atacat la Tribunalul Argeş hotărârea Consiliului Local de revocare a celei care îl dădea viceprimar. La primul termen fixat pentru 10 octombrie 2016, cauza a fost amânată pentru 24 octombrie. 

Comuna Cetăţeni nu este un caz singular, în care principiul „ce e prea mult strică” frânează ascensiunea unuia dintre componenţii Consiliului Local către al doilea birou al Primăriei. Prea multe partide în CL, şi la Cetăţeni, şi la Albeştii de Muscel, i-au lăsat pe primari singurei la conducerea localităţilor. La Cetăţeni, unde alegerile au fost câştigate de liberalul Claudius Ciobanu, fost viceprimar pe finalul mandatului 2012-2016, Consiliul Local arată ca pasărea paradisului: PSD (4 aleşi): Ion Mugurel Minciună, Constantin Alin Dumitrescu, Eleonor Samoilă, Gheorghe Stan; PNL (4 aleşi): Mihai Ciurezu, Nicolae Paul Popescu, Nicolae Gabriel Nedelea, Ion Vătăşescu; UNPR (2 aleşi): Valeriu Rizoiu, Marius Claudiu Corneci; PAM (2 aleşi sau 2 alese): Antonella Ninela Enache, Veronica Popa; PRPE (1 ales): Bombonel Viorel Tinca.

La Albeştii de Muscel, unde conduce tot un liberal şi tot un fost viceprimar, Cătălin Manta, tot ca urmare a condamnării penale a primarului, situaţia este şi mai şi! În Consiliul Local sunt cinci partide şi un independent: PNL (3 aleşi): Marcelică Bizon, Constantin Isbăşoiu, Viorel Simion; PSD (2 aleşi): Ion Stoica, Viorel Ene; PAM (2 aleşi): Ionel Solomon, Ion Cristian Tudose; PMP (2 aleşi): Cătălin Adrian Vulpoi, Răzvan Ionuţ Stănescu; ALDE (1 ales): Liviu Podeanu; Luminiţa Bizon, independent. Cei de la Albeşti n-au ajuns nici la prefect, nici la instanţă, preferând pe moment “să-şi spele rufele” în comună. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK