Menu
TRAFIC

Revoluţia garajelor, condusă la Câmpulung de vârsta a treia. Votanţii lui Ţâroiu!

  • Written by Claudiu VIŞAN
  • Hits: 1883

b_400_250_16777215_10_images_2120garaj.jpgDupă modelul unei audienţe cu public, în cadrul căreia o mână de pensionari, în majoritate,  apărători ai şandramalelor comuniste făcute, vorba lui Liviu Ţâroiu, din furăciunile de la uzină, şi-au expus doleanţele personale, s-a ţinut dezbaterea publică pe tema garajelor, care au decis primarul la alegerile din 2016. Noii aleşi erau obligaţi prin „testament” votat de precedenţii, pe 29 decembrie 2015, ca până la data de 30 septembrie 2016, când expirau cele nouă luni cu care se prelungea durata contractelor de închiriere, să ţină o consfătuire cu cetăţenii pe subiectul care a pus punct epocii liberale în târg. Condiţia a fost îndeplinită joi, la ora 16.00, când Sala Mare a Primăriei s-a umplut pe jumătate de vârstnici care nu vor accepta în veci schimbarea. Şi nu sunt de condamnat, căci lor nu le mai trebuie oraş frumos, modern, occidental, ci să aibă unde să-şi ţină lemnele, după cum au recunoscut cu seninătate (n-am zis „senilitate”). Ceea ce s-a întâmplat, săptămâna trecută, a fost departe de a fi numită dezbatere, şedinţa fiind mai degrabă o smiorcăială cu accente isterice, cu o singură concluzie: Nu demolării coşmeliilor! Cu tristeţe am constatat că puţinii care au lansat opinii de bun simţ au fost acoperiţi de „gloata” care nu dă doi bani pe aspectul localităţii şi care, cu zile de sus, mai pune doi-trei primari care să stea preş în faţa lor, de dragul voturilor. 

Până la 31 decembrie 2017, nu se atinge nimeni de garaje. Chiar până în 2020!

Primarul Liviu Ţâroiu a consumat din programul după amiezii de joi, 15 septembrie 2016, 45 de minute, ca să asculte câteva exemple din experienţa personală a câtorva cetăţeni înscrişi la cuvânt, anunţând din start că i-a chemat ca să le afle părerea, nu să le dea soluţii. Altfel spus, lumea a plecat aşa cum a venit, fără nicio concluzie, doar cu asigurarea că, până la 31 decembrie 2017, nimeni nu se atinge de dragele de garaje, care au stârnit atâtea patimi politice. Asta pentru că şeful Executivului intenţionează să iniţieze un proiect de hotărâre, prin care să propună Consiliului Local, cel mai probabil, la întrunirea ordinară a lunii septembrie, dat fiind faptul că expiră termenul aprobat anul trecut, prelungirea contractelor de închiriere cu încă un an şi trei luni. 31 decembrie 2016 era o dată imposibilă pentru ceea ce şi-a propus să facă, susţine Liviu Ţâroiu, dar şi pentru subalterni, care ar fi trebuit să refacă şi să cheme la semnat posesorii a aproximativ 900 de garaje, pentru o închiriere valabilă pentru octombrie, noiembrie şi decembrie 2016. Aşa că le-a oferit varianta cu 31 decembrie 2017, timp în care, trage nădejde, va angaja şi arhitect la Primărie. În acest răgaz, vor fi depistate garajele în care sunt adăpostite autoturismele chiriaşilor domeniului public sau lucruri care trebuie să stea într-o magazie, depozit, cămară ori debara.

„Trebuie să fim rezonabili, căci sunt zone în care garajele nu sunt utilizate ca garaje, unele nu sunt utilizate deloc, altele sunt doar nişte depozite ori magazii pentru mobilă şi ce şi-a scos omul din casă. Noi am trecut la o inventariere a lor. În contractele pe care le aveţi scrie: garaj pentru automobil. Vrem să verificăm: cine are garaj şi n-are automobil.”, a făcut o introducere Liviu Ţâroiu şi probabil că ar fi spus mai multe dacă n-ar fi sărit primul „oţetit” al zilei, cum că „cine a fost cu propunerea să inventarieze vaci, cai, câini, nu garaje!” „S-o luăm cu începutul, să vedem cum le-am făcut, am avut aprobări, nu aşa… că i s-a sculat lui Călin!”, s-a exprimat „academic” alt vorbitor din tabăra susţinătorilor ideii de menţinere a „coteţelor” metalice, ruginite, neuniforme, poziţionate haotic, dar chiar şi cele aflate în rând tot oribil arată. Şi vor arăta, cât va intra aer în plămânii unora precum oratorii de joi, pregătiţi de o revoluţie în târg, în caz că vreun demolator se apropie cu gânduri necurate de magherniţele „cu de toate”. 

Sesizând că participanţii n-au de gând să dezbată vreo propunere de îmbunătăţire a imaginii cartierelor - de fapt, n-aveau de gând să dezbată nimic, doar să urle anti-schimbare - doamnele din prezidiul format din primarul Liviu Ţâroiu, viceprimarul Mărgărin Blidaru, Lucreţia Mitoi, şefa Serviciului Administrare Venituri Persoane Fizice şi Juridice, şi Emiliea Ilie, şefa Serviciului Juridic, au cerut cu insistenţă ca doritorii să se înscrie civilizat la cuvânt. Mai cu seamă că debutul întâlnirii era un delir total, pornind de la „Ana şi Caiafa”, adică cum s-au ridicat, unele cu autorizaţie, altele fără. Aşadar, un alt doilea tămbălău al zilei, după cel declanşat de anunţul verificărilor, în vederea depistării folosinţei reale, a fost generat de divizarea deţinătorilor, unii cu acte de construire, alţii fără. Care, oricum, nu mai contau, fiindcă demolarea, dacă s-ar fi aplicat, se derula nediscriminatoriu. Adică toate erau culcate la pământ, având statut de construcţii provizorii pe domeniul public. 

„Contractul spune că, în situaţia unei amenajări urbanistice în zonele respective, el poate înceta unilateral. Sunt zone în care sunt prost aranjate, nu sunt aliniate, nu sunt aspectuoase, dimpotrivă, aspectul este deplorabil. Putem face parcări amenajate, parcări acoperite, în parteneriat cu dumneavoastră sau doar de către Primărie.”, le-a servit primarul cu ţârâita din planurile viitoare. Dacă ele există, deşi avem o mare îndoială că Ţâroiu riscă în aceşti patru ani să facă o mişcare deposedantă de funcţie. 

Prea puţini cetăţeni cu bun simţ au luat cuvântul“Oraşul Câmpulung, de când intri, până la Primărie, este un cavou!”  

S-au înscris la cuvânt: Dobrin, Constantin Bădală, Ioana Radu, Gheorghe Profiran, Mihail Zafiu, Ion Grecu, Constantin Oprescu, Cristi Munteanu, dar, în afară de aceştia, au mai fost şi alte opinii, cele mai multe, mai  înverşunate şi mai zgomotoase, semn că pensionarii au uitat de boli şi de medicamente, au fost, fireşte, cele în favoarea păstrării urâţeniei cartierelor. Vom reda în continuare o parte dintre opiniile exprimate public, cu precizarea că vom reveni asupra celorlalte.   

=Dobrin: „Mulţumim că, după atâta timp de când a fost domnul Oancea primar, faceţi o dezbatere, ca să ascultaţi şi ce vrem noi. Ce este legal. Vorbesc în numele celor de la blocul unde ştiţi că am garajul. Cât a fost primar domnul Oancea, am fost la I.G.O., am luat aprobare, la asociaţie, la Renel, s-a întocmit un certificat de urbanism, s-a făcut schiţă, în baza căreia s-a făcut un contract şi am plătit. Nu vorbesc că dumneavoastră, Consiliul, aţi considerat că sunt anumite garaje care nu îndeplinesc condiţiile, n-au avize sau sunt incomode, asta este treaba dumneavoastră. Trebuie să analizaţi şi să vedeţi cum stau lucrurile. Dacă eu am toate avizele şi băieţii din zonă, poate, mai sunt şi alţii, nu este normal că PNL a luat o hotărâre fără să discute cu oamenii. Şi chiar v-am ruga, pe viitor, când sunt probleme, discutaţi cu cetăţenii, căci aşa aţi câştigat votul. Am şi eu o propunere. Ziceţi că terenul este al Primăriei. Sunt de acord. Eu am plătit la garaj 2,1 milioane (lei vechi) şi la apartament de 50 de metri, 1,3 milioane. Nu poate Consiliul Local să mi-l dea în folosinţă pe 49 de ani, cum se procedează? În Consiliu, analizaţi cine îndeplineşte condiţiile legal, cine nu respectă: să fie maşină, să fie la linie, să fie vopsite. Atunci, în contract, şi eu am nişte obligaţii faţă de Executiv, şi Primăria faţă de mine. Nu aşa, că mi s-a sculat mie să desfiinţăm. Eu sunt de acord că v-aţi orientat să faceţi nişte garaje sau alt proiect, dar se pune problema: de unde bani? Eu am bani să vă dau, dar altul, poate, n-are. Spuneţi că v-aţi orientat să faceţi parcări sau nu ştiu ce. Parcarea nu este o soluţie. Eu degeaba plătesc la Primărie, dacă, atunci când vreau să parchez, n-am unde. Rugămintea este ca, înainte de a lua o hotărâre, să ne mai consultaţi şi pe noi.”

Primarul Liviu Ţâroiu l-a informat pe cetăţean că în contract există o prevedere care împiedică posibilitatea concesionării pe 49 de ani, întrucât ar zădărnici viitoare proiecte de amenajare urbanistică. „În privinţa parcării, staţi liniştit, că facem regulamente, fiecare cu loc de parcare, cu dreptul de a nu vă fi ocupate.”, a adăugat el.

Constantin Bădală: „Dacă dumneavoastră aţi sta la parter şi domnul Dobrin vine şi vă pune garajul în geam, este bine? A doua problemă: dacă, la nivel de Primărie, aveţi un inventar al garajelor. Pe mine nu mă deranjează, dânşii să şi le facă şi etajate, nu este problema mea. Este problema dumneavoastră. Dar aş fi vrut şi eu s-o văd pe şefa de la Urbanism lângă dumneavoastră, pentru că oraşul Câmpulung, de când intri, până aici, este un cavou. Cred că-l vedeţi când vă mai plimbaţi prin cartiere. Dacă vă place ca acest oraş să arate ca în 1980, este foarte bine!”

La intervenţia acestuia, Liviu Ţâroiu a replicat că şefa de la Urbanism este substituită de un reprezentant al compartimentului, care deţine inventarul. „Sperăm că 95% este corect. Sunt 870 de garaje, pentru care sunt încheiate contracte cu noi.”, a informat primarul. Oratorul a expus care este, de fapt, doleanţa sa: nu vrea garaj, de care ţin cu dinţii posesorii de automobile de 50.000 de euro, vrea o copertină sub care să-ţi ţină „răpciuga”, ca să-l cităm exact. „Eu n-o să accept niciodată ca în centrul oraşului să puneţi dumneavoastră garaje, nici măcar copertină. Vreau să-mi promiteţi că, până la 31 decembrie 2017, îmi daţi autorizaţie să-mi construiesc copertină. Nu vreau garaj.”, a solicitat cetăţeanul. „După ce analizăm.”, a lăsat Ţâroiu cererea în coadă de peşte.

Ioana Radu: „Locuiesc în Grui, la parter (D3, blocul de vizavi de biserică), iar, la trei metri de geamul meu, sunt construite garaje, care nu au nicio formă. A construit cineva un garaj, în spatele lui a mai construit altcineva şi în spate altcineva, ca să depoziteze o bicicletă. Eu am pereţii plini de mucegai. Apa de pe acoperişul blocului nu se mai scurge, rămâne între perete şi garaje. Oare, este corect aşa ceva? De atâţia ani, de când am spus, şi la asociaţie, şi pe unde am fost, nimeni nu s-a ocupat de nimic. Sunt de acord cu demolarea lor. Este destul loc pentru parcări frumos amenajate. În Piteşti nu există un garaj pe nicăieri, la noi este o ţigănie totală! Eu am expus, sunteţi destul de capabil să luaţi măsuri.” 

Mihail Zafiu: „Eu am garaj în spatele fostului Cinematograf “Balada”, deşi locuiesc în blocul Turn A3, pentru că maşina este protejată acolo. În faţa locului meu există un magazin de materiale de construcţii. În timpul zilei, nu pot să parchez maşina acolo. În acea zonă, unde, cândva, pe vremea lui Ceauşescu, au vrut să facă o piaţă, este o suprafaţă mare de teren. Nu se poate face parc. Ideea cu copertinele nu va ţine. Aduceţi-vă aminte când am avut parcări plătite cu un leu în centrul municipiului. Tot centrul era gol, căci câmpulungenii îşi parcau maşinile pe spaţiile laterale, pentru că nu voiau să plătească un leu. Dacă credeţi că locuitorii municipiului vor plăti pentru copertine, vă înşelaţi. (…). În concluzie, în zonele care se pretează pentru garaje şi nu se poate amenaja altceva să rămână garaje. Dar garaje amenajate, în aceeaşi culoare, de acelaşi tip. Cele care sunt pe spaţiul verde de acord să se demoleze. Acea comisie va merge prin oraş ca să facă o categorisire, unde se pretează şi unde nu se pretează garaje… Sunt de acord să plătesc şi locul de parcare în faţa blocului, dar delimitat şi acela să fie spaţiul meu. Vă asigur că se vor găsi zece inşi care nu vor plăti locul de parcare şi vor avea pretenţia să parcheze acolo.”

„Este sigur că toată lumea va plăti locurile de parcare.”, s-a exprimat ca un veritabil politician Liviu Ţâroiu. „În faţa blocului Turn, unde Edilul se mişcă cu o viteză de melc, de patru luni, încearcă să schimbe 50 de metri de ţeavă. Ne-au spart parcarea.” 

Ion Grecu: „Să nu dăm pasărea din mână pe cea de pe gard. Avem exemplul cu „Olga Bancic”, cu Grădina Publică şi Bulevardul. Au început şi nu s-a terminat. Să nu facem acelaşi lucru cu garajele. Să zicem că le dărâmăm şi că facem altele. Eu zic să prelungim termenul până în 2020 şi după aceea vedem în ce stadiu suntem.” „Lăsaţi cum am propus noi, ca să putem să analizăm mai aproape.”, a rămas la părerea lui Liviu Ţâroiu, deşi s-ar putea să aibă dreptate cetăţeanul. Adică următoarele alegeri să ne prindă în acelaşi stadiu.

The most visited gambling websites in The UK