Menu
TRAFIC

După furtună, Ţâroiu, întâmpinat în Vişoi în urale, ca la nuntă

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1939

b_400_250_16777215_10_images_2102REPORTAJ.jpg Era de dorit ca furtunile din weekend-ul trecut, care au spălat praful Câmpulungului, înlocuindu-l cu mai multă mizerie antrenată de şuvoaie, în iureşul lor din zona înaltă, să se fi produs după Zilele Municipiului, pentru a face treaba ADP-ului. Serviciul public şi-a arătat neputinţa şi pe durata sărbătorii, şi după, capitulând în faţa urgiei negre ori colorate, uleioase ori cleioase, provenite de la grătarele de mici şi hamsii, tuciurile folosite la fiertul porumbului, aparate de popcorn, kurtos ori vată pe băţ, concurate de dârele de urină şi lături de la îmbăierile la lighean ale negustorilor. Plus un munte de gunoi produs de consumatorii de tentaţii, în urma cărora rămâne un prăpăd pentru ochi, nări şi tălpi. Jeturile de dezinfectant, cu care a fost spălată, în fiecare vară, Piaţa Primăriei, s-au dovedit „apă de ploaie” pentru bălţile de ulei întinse dintr-un capăt în celălalt al suprafeţei pe care s-a mâncat şi s-a băut. Oare, după reparaţia, care sperăm că se va produce, într-un final, în această zonă, pentru care, în bugetul pe 2016, s-au alocat 10 miliarde de lei vechi, se va mai permite amplasarea unui focar de mizerie, imposibil de eliminat la curăţenia post-sărbătoare, când griul pavelelor este înlocuit de negreala împrospătată de la o ediţie la alta?! Vom vedea dacă, după reabilitarea capitală a Pieţei Primăriei, cu piatra „made in China”, moştenită de la şmecherul care ne-a lăsat ca pe proşti, şi cu lucrarea nefăcută, şi cu banii luaţi, sursa “infecţiei” va fi tolerată pe mai departe aici, cu riscul deteriorării unei investiţii aşteptate nu de ani, ci de decenii. Până la acapararea domeniului public, cu urmările neplăcute pentru muncitorii de la salubritatea locală, localitatea a fost spălată cu nădejde, pe durata a trei zile, cu ajutor de „sus”. Săptămâna trecută, a fost pusă la muncă şi măturătoarea stradală, care a eliminat praful şi mizeria din zona trotuarelor, „cot la cot” cu echipa de măturători manuali din dotarea ADP-ului. La două zile după acţiunea de curăţenie, completată cu cea de tăiere a vegetaţiei de care nu s-a ocupat nimeni în această primăvară, a căzut teribila ploaie cu grindină, care a adus murdăria înapoi pe stradă. În plus, după scurgerea apelor, în loc de aer proaspăt după stropii răcoritori, în atmosferă se simţea izul canalizării predate în faţa torentelor abundente. 

Pe străzile inundate de şuvoaie, şoferii şi-au arătat din plin nesimţirea. N-au iertat nimic: trecători, faţade, garduri  

Pentru cei pe care furtuna de vineri i-a prins pe stradă, nevoiţi să se adăpostească fiecare pe unde a putut cât a ţinut răpăiala dublată de o artilerie albă, momentul traversării de pe un trotuar pe altul a fost, cu siguranţă, o experienţă. Una care a necesitat încălţări noi, în cazul în care papucii au fost luaţi pe apele repezi din picioarele celui aventurat prin râurile formate rapid pe străzile a căror canalizare a cedat. Am remarcat, cât a durat perdeaua de apă şi gheaţă, întărâtată de vântul nervos, care a împrăştiat-o ca pe nişte proiectile haotice, în toate direcţiile, că şoferii, la curent cu prognoza meteo, au oprit şi şi-au acoperit maşinile cu pături. Gest inutil, deoarece, deşi îngreunate de apă, erau îndepărtate de pe parbriz de violenţa potopului. Aşa că-şi riscau de pomană scăfârliile care încasau bucăţile zdravene de gheaţă, în încercarea de a-şi apăra bunurile. 

După domolirea naturii, care, întreaga zi de vineri, s-a frământat, cu nori adunaţi pe cerul Câmpulungului şi rafale agitate, până la dezlănţuirea totală de la ora cinci, au dat de belea trecătorii. Comercianţii de la BIG-ul cu Notariatul şi clienţii prinşi de intemperii la cumpărături nu cutezau să intre în râul învolburat de pe Fraţii Goleşti. Cei care au făcut-o au intrat până la genunchi în apă. Doamnele, cu poalele ridicate dincolo de limita bunei cuviinţe (dar era de înţeles), iar domnii, cu pantalonii suflecaţi pescăreşte. Nu era chip ca, venit dinspre Primărie, pe Nae Leonard, cu intenţia de a trece pasarela de la Autogară, să traversezi neîmbăiat, după modelul cocoţaţilor de la Notariat, lansaţi la apă de nevoie, neavând de ales. Nici confraţii de pe trotuarul pe care se chinuiau aceştia nu aveau prea multe opţiuni. Exclus să ajungă la taxi şi nu neapărat din motiv de străzi inundate, dar şi taximetriştii o tuliseră în grup când au văzut ce cade din cer. 

Aşa că, trezit înconjurat de ape, faci strategii menite să te ajute să ajungi la destinaţie cât mai uscat cu putinţă. Cine a avut inspiraţie a ales traseul dintre blocurile de la Stomatologie, o zonă în pantă, rămasă neinundată, şi a pornit-o către Vişoi pe strada principală, Negru Vodă. Din cauza bulucului din trafic, şoferii au fost împiedicaţi să circule cu viteză, cu riscul pentru pietoni de a fi făcuţi fleaşcă de „porcinele” de la volan. Şi au fost destule care au făcut valuri la propriu, împroşcând lume, garduri, faţadele caselor şi autoturismele parcate. 

Spre deosebire de Negru Vodă, centura, cele două bulevarde, Ion Mihalache şi I.C. Brătianu, concurau Râul Târgului. Intersecţiile, unde se aduna apa venită de pe mai multe străzi, erau un vârtej în regulă. Toată artera, pe care circulă şi vehiculele mari, era un râu ridicat de trecerea furtunoasă a şoferilor, care n-au mai ţinut cont de nimic. Cât despre semafoare, exclus să fi încercat o traversare corespunzătoare, acestea fiind zone veşnic inundate!

Primarul, în mijlocul acţiunii

Câmpulungenii de la case s-au ales cu faţadele caselor zgâriate de colţii de grindină, care, de asemenea, au distrus grădinile de legume şi zarzavaturi. Ce n-au înecat bălţile, care au acoperit culturile orăşenilor, a nenorocit urgia albă. Din loc în loc, zăreai, la un tur al oraşului, oameni încercând să-şi protejeze proprietăţile măturând apa şi curăţând canalele înfundate cu ce a adus vâltoarea: nisip, bolovani, uscături, etc. Cu lopeţile au strâns mormanele de gheaţă, care, în cartiere, s-au menţinut până a doua zi, când le-a topit căldura.

Vineri seara, spaţiile verzi ale cartierelor arătau ca după ninsoare, prin care fleşcăiai cu încălţările de vară. Însoţit de consilierul şi şoferul său, Mugurel Minciună, primarul Liviu Ţâroiu a luat la inspectat cartierele. După ora şase, a ajuns în Vişoi. „Bine aţi venit, domnul primar!”, l-au întâmpinat, în urale, ca la nuntă, cei care îşi consumă timpul la aer, pe strada George Topârceanu. Lumea l-a înconjurat pe primar, care făcea inspecţia pe jos, şi i s-a plâns de un copac care necesita tăiere, întrucât ameninţa să cadă peste firele electrice. La nicio jumătate de oră, străduţa era blocată de autospeciala de la Pompieri, deplasată cu treabă pe teren, din care a coborât un echipaj, care a şi culcat la pământ copacul din faţa blocului B6. Alţii au solicitat defrişări de pomi şi vegetaţie uscată şi în faţa scărilor lor. Şi aşa s-a încheiat seara, în sunet de drujbe degajând artera îngustă a celui mai populat cartier al Câmpulungului. Pompierii au fost chemaţi şi la  evacuarea apei de pe două proprietăţi situate pe Bulevardul I.C. Brătianu. Din curtea şi garajul unei gospodării, au scos cu motopompa aproximativ 10 metri cubi de apă, iar la cealaltă casă, peste trei metri cubi adunaţi în beci. 

Cei de la Edilul, şi ei ieşiţi pe teren, au desfundat canale până când s-a înnoptat, deşi măsura, în condiţiile unei canalizări depăşite din toate punctele de vedere, este „frecţie la picior de lemn”. 

A doua zi, de dimineaţă, urmările vijeliei erau încă vizibile: străzi pline de murdărie, miros infect de canal, resturi vegetale înşirate pe trotuare şi pe lângă, înmulţite la următoarele două reprize de potop, de sâmbătă noaptea şi duminică după-amiaza.

The most visited gambling websites in The UK