Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Condamnarea primarului, evenimentul anului

b_400_250_16777215_10_images_2046calin.jpg

IANUARIE

*Foştii primari de la Lereşti, Tonghioiu şi Năftănăilă, au fost trimişi în judecată de DNA. Au mai fost acuzaţi de nereguli cu fonduri de la UE, pentru întreţinerea păşunilor şi golurilor alpine, secretarul comunei, Ileana Soceanu, şi alte trei persoane: Nicolae Fianu, Sarmiza Stoica, Neculae Poşchină.

*Maestrul Constantin Dia, unul dintre cei mai cunoscuţi antrenori de box, deţinătorul unei cariere de peste 40 de ani, a ieşit la pensie.

*Liviu Ţâroiu şi Prefectura Argeş au contestat hotărârile Consiliului Local, prin care pesedistul a fost schimbat din funcţie şi înlocuit cu liberalul Bogdan David. 

*Pe 21 ianuarie, a sosit ordinul prefectului de suspendare a efectelor celor două hotărâri votate pe 22 decembrie 2014. Viceprimarul liberal a primit hotărârea de Consiliu cu care îşi făcea transferul de la Hidroelectrica la Primărie exact în ziua în care Prefectura o suspenda. Asta în timp ce lui Liviu Ţâroiu comunicarea hotărârii i s-a făcut pe 29 decembrie 2014. Un lucru care nu prea “mirosea” a coincidenţă era data revenirii lui Ţâroiu din concendiu, care era aceeaşi cu data înregistrării acţiunii Prefecturii la Tribunal, 12 ianuarie. 

*Pe 27 ianuarie s-a produs ultima înfăţişare în procesul cămătarilor arestaţi în septembrie 2014. Şapte au fost condamnaţi la închisoare cu executare, între 2 şi 6 ani. Unul a scăpat cu suspendarea condiţionată a pedepsei. La recurs, Curtea de Apel Piteşti le-a înjumătăţit condamnările. Unul a fost eliberat sub supravegherea executării pedepsei.

*Pe 27 ianuarie, Bogdan David şi-a dat demisia din calitatea de membru al Consiliilor de Administraţie ale Spitalului Municipal şi Spitalului TBC, iar pe 28 ianuarie, din cel al Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”. 

*Câmpulungul a pierdut 23 de miliarde, „graţie” Finanţelor. În 2014, municipalitatea a beneficiat de peste 31 de miliarde de lei vechi, alocarea din suma defalcată din TVA pentru echilibrarea bugetului local, iar, în 2015, avea la dispoziţie doar 8,8 miliarde de lei vechi. 

*De la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a ajuns la Protoieria Câmpulung un audit financiar, care a scos la iveală mari nereguli şi pagube financiare de peste 5 miliarde de lei vechi, în urma căruia contabilul Alexandru Popescu a fost demis, iar părintele Eugen Matei a fost suspendat din funcţie. Secretarul Protopopiatului, părintele Gheorghe Vişoiu, a fost delegat să asigure interimatul. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, pentru delapidare de fonduri. 

*Pe 23 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţia de judecător sau procuror a candidaţilor care au promovat examenul organizat în perioada 4 iulie-6 noiembrie 2014. Ionel Cotovelea a ajuns procuror la Parchetul Câmpulung, iar Cătălin Gabriel Bunea este judecător cu acte în regulă în municipiu. 

FEBRUARIE

*5 februarie: Călin Andrei, condamnat definitiv pentru corupţie, şi-a pierdut funcţia de primar. Pentru a doua oară, Curtea de Apel Bucureşti i-a aplicat pedeapsa închisorii de 3 ani, cu suspendare, şi pedeapsa complementară a interzicerii, timp de 5 ani, a mai multor drepturi, printre care dreptul de a ocupa funcţia de primar. Mai mult, el nu mai are voie să candideze timp de cinci ani. Împreună cu alţi cinci condamnaţi, Călin Andrei trebuie să plătească cei 900.000 de euro accesaţi pentru repararea şcolilor. În cei patru ani - perioadă de supraveghere - Andrei trebuia să respecte o serie de obligaţii, printre acestea obligaţia de a face 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, fie la Centrul „Bambi”, fie la Primăria Valea Mare Pravăţ (opţiunea a fost „Bambi”). În „Dosarul Şcolilor”, Constantin Nicolescu a fost condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În aceeaşi zi, Nicolescu a fost dus la Penitenciarul Colibaşi. Ceilalţi primari, Gheorghe Nicuţ, Ion Ştefan, Ion Popa, angajatul Consiliului Judeţean, Florian Despan, şi cei doi diriginţi de şantier, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Grigore Dobre, patronul de la Zeus, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. 

*Pe 6 februarie, la dezbaterea publică a bugetului pe 2015, redacţia Evenimentul Muscelean a înaintat un document cu propunerea de a primi finanţare investiţia într-o staţie de măsurare a calităţii aerului. Solicitarea a fost susţinută de 16 din cei 19 consilieri locali şi un număr impresionant de reprezentanţi ai societăţii civile.  

=Fumul alb ieşit pe coşul Protoieriei, în seara de 12 februarie, a dat de veste: „Habemus protopop”! Petre Moşoianu, paroh al Bisericii „Şubeşti”, a fost pus şef peste cei 118 salariaţi ai Bisericii muscelene. După 21 de ani în fruntea preoţilor din Muscel, Eugen Matei s-a retras la Biserica din Mihăeşti. 

*La propunerea liberalului Bogdan David, jumătate din suma blocată anual pentru un tomograf la Spitalul Municipal, 50.000 de lei, s-a alocat pentru achiziţionarea unei staţii de măsurare a calităţii aerului.  

*Pe 16 februarie, Prefectura a pierdut procesele cu Consiliile Locale Coşeşti şi Poienari, care au schimbat viceprimarii PSD. 

*Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta şi administrator la Grossman Engineering Group, care a asigurat managementul Proiectului Kretzulescu, a fost reţinut de procurorii DNA. Grup Corint şi-a schimbat denumirea în Corint Restaurare. 

*Din 21 februarie, Norris Măgeanu este noul preşedinte al Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Cătălin Nicolaescu, preşedintele Clubului Brothers Motorsport, a renunţat pe ultima sută de metri la candidatură. 

*Pe 20 februarie, la capătul a doi ani de procese, viceprimarul de la Godeni, Laurenţiu Soare, a câştigat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu ANI. 

*Hotărâre luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: un an şi şase luni, închisoare cu suspendare pentru Sorin Buta, acuzat că a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplinea. 

*Afaceristul Tudor Geamănu a prins lucrarea de construcţie a noii Primării Bughea de Jos, oferind preţul de 604.437 lei. Valoarea estimată a proiectului a fost de 962.000 de lei.

*Ordinul prefectului, emis pe 25 februarie, a confirmat: mandatul de primar al lui Călin Andrei a încetat pe 5 februarie, când a fost condamnat. Acesta a continuat să ocupe funcţia încă trei săptămâni. La vecinii de la Albeştii de Muscel, situaţia era mult mai gravă. Pe 28 noiembrie 2014, ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe Ionel Năftănăilă la trei ani de puşcărie, cu suspendare. Năftănăilă a continuat să conducă localitatea ca primar cu puteri depline. 

*Consiliul Local a apelat la serviciile Societăţii Civile Profesionale de Avocaţi Postelnicescu, Nenu, Mihăilescu pentru procesul cu Prefectura. Unul dintre cei trei asociaţi ai casei de avocatură propuse de Bogdan David este chiar decanul Baroului Argeş, Alin Gabriel Postelnicescu. 

MARTIE

*Pe 2 martie, Tribunalul Argeş a respins acţiunea Primăriei împotriva lui Sorin Buta, prin care urmărea să recupereze de la acesta cele peste 7 miliarde, pierderile contractului semnat cu Energi-Co pe când era primar. 

*Nesimţire fără limite! La opt ore şi jumătate după explozia conductei, muncitorii de la Edilul s-au urnit să caute defecţiunea! Pe 5 martie, în jurul orei 01.00, conducta de aducţiune, care livrează apa în Staţia de Tratare de pe Calea Pietroasă, s-a fisurat. Cea de-a doua conductă n-a putut fi folosită, pentru că vanele care dau drumul apei au rămas blocate, nefiind folosite niciodată. După 15 ore, muncitorii nu reuşiseră nici măcar să scoată apa din jurul conductei, chinuindu-se cu o singură pompă. Pe 6 martie, şcolile au fost închise din ordinul inspectorului general. După mai bine de două zile de chin, Edilul a reparat conducta, la presiunile patronilor de restaurante, care au organizat 8 Martie. Dar nu ar fi putut să dea drumul nici după o săptămână dacă nu ar fi cerut ajutor de specialitate la firma RAJA din Constanţa, care a adus utilaje şi materiale. 

*După Rembrandt, soldat cu un mare eşec financiar, Alexandru Oprea a dat pe spate târgul jerpelit cu copii ale lucrărilor lui Salvador Dali, aflate în proprietatea unui colecţionar particular din Luxemburg, expuse în 2014 doar la Sibiu şi Cluj. Câmpulungul a fost primul în 2015 care s-a aruncat la colecţia “Dali”, găzduind-o între 17 martie - 30 mai.

*Pe 9 martie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Polexe, şi-a asumat, în mod oficial, calitatea de membru al Partidului Liberal Reformator. 

*Pe 12 martie, aproximativ 40.000 de suflete au rămas din nou fără apă potabilă. Pentru a doua oară într-o săptămână, s-a spart magistrala care alimentează cu apă Staţia de Tratare. Dacă vana, care a cedat prima oară, nepermiţând furnizarea apei pe firul bun, era înlocuită, lumea n-ar fi ştiut că a plesnit din nou conducta.

*Primarul de la Schitu Goleşti a fost obligat prin ordin al ministrului Mediului să mute un cuib de barză ridicat pe un stâlp de electricitate, pe DN 73, la capătul a doi ani de cereri formulate de un localnic, motivate prin distrugerea acoperişului casei din cauza dejecţiilor. Pe 13 martie, o echipă de specialişti a dărâmat cuibul. Barza a fost strămutată la 500 de metri depărtare, aproape de pădure, într-un coş metalic. 

*Primăria a făcut actele de transfer pentru Călin Andrei la ultimul angajator dinainte de a deveni primar, în 2004, Intex Prim, firma omului de afaceri Gheorghe Pristavu. 

*Primarul de la Davideşti, Ion Sandu, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz şi neglijenţă în serviciu şi complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, alături de opt persoane, între care angajaţi ai Primăriei şi oameni de afaceri care aveau contracte cu instituţia. Ei urmau să fie judecaţi în libertate, fiind acuzaţi că au prejudiciat bugetul comunei, făcând plăţi nejustificate către firme şi angajaţi din sistemul bugetar.

*ÎCCJ a respins recursul formulat de primarul de la Vultureşti, Liviu Poşircă, în dosarul de incompatibilitate. 

*ANAF a suspendat activitatea magazinului “Fulgerul” de la autogară, fiindcă nu a emis bonuri fiscale. 

*Reprezentanţii unei companii turceşti, concurentul concernului austriac Kronospan, care are unităţi de producţie şi în România, la Sebeş şi Braşov, au venit la Câmpulung, ca să anunţe planuri de investiţii. Kronospan Sebeş a ţinut, la începutul anului, prima pagină a publicaţiilor locale, cu protestele declanşate în rândul populaţiei de intenţia de a pune în funcţiune, în luna aprilie, noua fabrică de producere a formaldehidei, anexă aflată şi în planurile turcilor. În Grui, pe locul Melanei, erau în intenţie, la nivel declarativ, două fabrici de PAL şi MDF, iar la Valea Mare, lângă Holcim, o fabrică de adeziv pe bază de formaldehidă.                      

*Lucian Ionescu, ales prim-vicepreşedinte al TNL România.

*Pe 17 şi 23 martie, Manuel Zenovie a susţinut probele concursului, ca să rămână director la Îmbunătăţiri Funciare. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare s-a reorganizat în 16 filiale regionale, Filiala Argeş fiind unită cu Dâmboviţa.

APRILIE

*După două şedinţe de Consiliu Local, ţinute în aceeaşi zi, aleşii, prea laşi să-şi asume refuzul de a prelungi contractul de lucrări cu firma Grup Corint, ajuns la termen pe 6 aprilie 2015, au lăsat în seama lui Liviu Ţâroiu sarcina încetării colaborării cu constructorul care, în doi ani, a executat, în bătaie de batjocură, 23% din proiectul reabilitării centrului istoric şi a Complexului Kretzulescu.      

*Pe 17 aprilie, muncitorii firmei din Alba Iulia au început să încarce în TIR-uri materialele depozitate în şantierul de pe patinoar. La jumătatea lui aprilie, câmpulungenilor li s-a permis să viziteze, păziţi de poliţişti, Grădina Publică, pentru a admira “lampa lui Călin”, de 180 de milioane bucata, şi să mângâie băncile de 20 de milioane bucata.    

*Aleşii au răsplătit bătăile încasate de echipa de fotbal cu 1,1 miliarde de lei vechi, alocate pentru returul campionatului, care puteau avea o destinaţie cu adevărat utilă pentru comunitate. Dar cum urgenţele aleşilor nu ţin cont de nevoile cetăţenilor, ci de nevoile prietenilor şi relaţiilor personale, obţinerea finanţării n-a fost o problemă pentru Asociaţia Club Sportiv „Muscelul 2015 Câmpulung”, pe al cărei act de înfiinţare nici nu se uscase cerneala când a primit banii de la Consiliul Local.  

*La numai patru luni de când a venit să lucreze la Spitalul Câmpulung, medicul ortoped Lucian Mogoşanu a decis să plece. Astfel, la Secţia Ortopedie au rămas doar doi doctori, Pompiliu Nistor şi Smaranda Maria Albulescu. 

*Managerul Spitalului TBC, Sorin Vişoiu, şi-a exprimat dorinţa de a nu mai participa la concursul din vară, când îi expira mandatul de director, început în 2012. Astfel, unitatea medicală rămânea fără manager.  

*Activitatea Judecătoriei Câmpulung va fi monitorizată, timp de un an, de către preşedintele Tribunalului Argeş. Astfel a hotărât Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după cel de-al doilea control la instanţa municipală, la sfârşitul anului trecut, când a constatat că persistau o parte dintre deficienţele găsite în primăvară. Mai cu seamă maniera în care comunica preşedintele Judecătoriei, Denis Oprea, cu colegii magistraţi. 

*Pe 22 aprilie, Liviu Ţâroiu s-a înţeles la preţ cu lereştenii. Câmpulungul va plăti chirie proprietarilor pe ale căror pământuri se află puţurile, staţiile de pompare şi clorinare, în vederea repunerii lor în funcţiune, ca sursă de rezervă.

*La 12 ani distanţă de momentul predării Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” Ministerului Culturii, în vederea renovării, aleşilor li s-a cerut să-şi ia clădirea înapoi nefinalizată nici măcar pe jumătate, deşi firmei Romconstruct i s-a achitat aproape dublu faţă de cât costa întreaga investiţie! Două luni mai târziu, au realizat că preluarea este imposibilă, deoarece Ministerul Culturii încă se judeca cu firma lui Vasile Turcu. 

=Pe 24 aprilie, Antifrauda a tăiat în carne vie la Câmpulung. ANAF-ul a intrat ca în brânză în magazinele din municipiu, în timpul unei acţiuni fără precedent. Nu a contat că au fost florării, magazine “second hand” sau magazine de haine, toate au fost supuse controalelor la sânge. Patronii mai multor unităţi comerciale au pus lacătul pe uşă şi au fugit din calea autorităţilor atunci când au auzit de controalele întreprinse, dar nu vor scăpa la viitoarele descinderi, fiind primii vizaţi. Acest lucru s-a întâmplat la BIG-ul cel nou, de pe strada Fraţii Goleşti, mai multe magazine situate pe esplanada Pieţei Centrale, dar şi câteva din centrul Câmpulungului. Inspecţiile au fost aleatorii la magazinele de pe Bulevardul „Pardon”, zona Primăriei, Piaţa Centrală, strada Fraţii Goleşti. 

*Ţâroiu s-a anunţat singur a fi candidatul PSD-ului la alegerile locale. 

*Pe 27 aprilie, Mihai Vasilescu, ales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie de către colegii membri ai CA, a fost validat de către Adunarea Generală a Acţionarilor, în a cărei componenţă se află Consiliul Local, deţinător a 69% din totalul acţiunilor la Edilul, şi Financiar Urban, acţionar minoritar, cu 31%. Procedura începută cu două săptămâni înainte a fost parcursă până la capăt, acesta devenind oficial şeful societăţii Edilul CGA. 

*Marian Vlad i-a luat locul lui Daniel Dutcă în Consiliul Local. 

*Fostul primar din Berevoeşti, Gigi Fănel Proca, a ajuns la Institutul de Medicină Legală Bucureşti, după ce a fost săltat de mascaţi, în dimineaţa de 28 aprilie. Se pare că acesta a refuzat în mai multe rânduri să efectueze expertiza medico-legală. În aceeaşi zi, a fost condamnat de instanţa de la Câmpulung la trei ani de închisoare într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA. Odată cu el, a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni şi vărul acestuia, fostul poliţist Traian Proca, implicat în Dosarul „Permiselor”. 

*Ionel Năftănăilă, fostul primar de la Albeştii de Muscel, a aflat, în ultima săptămână din aprilie, că a pierdut fotoliul de edil. Prefectul a emis un ordin de încetare a mandatului. Atribuţiile au fost preluate de viceprimarul Cătălin Manta. 

*IATSA Câmpulung, făcută una cu pământul. Service-ul a fost dărâmat, susţine actualul proprietar, Costi Dumitrache, întrucât ajunsese un pericol pentru cei din jur. 

b_400_250_16777215_10_images_2046evm.jpgMAI

*Pe 12 mai, s-au împlinit 20 de ani de la apariţia primului număr al Evenimentului Muscelean. În 20 de ani, ziarul a scris despre aproape toată suflarea Câmpulungului. „Musceleanul” a rezistat atâta timp, având inteligenţa de a rămâne un ziar al celor mulţi. 

*În semn de mulţumire pentru fidelitatea manifestată de cititori de-a lungul celor 20 de ani, pe 12 mai 1995, redacţia noastră a marcat acest moment important la nivelul comunităţii câmpulungene printr-un spectacol aniversar. Am păstrat ca zi a organizării data de 21 mai, de Sfinţii Constantin şi Elena, care a coincis, în 2015, cu Înălţarea Domnului, aşa cum am procedat în urmă cu 15 ani, când Evenimentul Muscelean a sărbătorit vârsta de cinci ani. “Sărbătoarea Musceleanului”, pe care o vom organiza anual, nu-şi propune să fie o concurenţă la Zilele Municipiului - sărbătoarea Câmpulungului - care se ţin în perioada Sfântului Ilie. Evenimentul Muscelean va petrece cu cititorii săi pe 21 mai, şi va fi o sărbătoare a Muscelului. DE LA FUN a fost cea mai bună alegere pentru a avea distracţia garantată. DE LA FUN n-a mai concertat la Câmpulung la o manifestare publică, exceptând rarele ocazii private, în care s-a bucurat de show-ul oferit de cei cinci componenţi ai trupei un public restrâns. Dan Şipoteanu şi colegii săi au făcut un spectacol total, trecând cu uşurinţă de la muzica uşoară, latino, jazz, blues, la rock, chiar muzică populară, fiind de sărbătorit şi Constantinii şi Elenele care au ales Piaţa Primăriei drept cadru pentru propriile petreceri. A fost o seară magică, pe care nu Evenimentul Muscelean a oferit-o cititorilor săi, ci cititorii au oferit-o Evenimentului Muscelean, prin deschiderea şi receptivitatea manifestate faţă de chemarea de a ne fi aproape şi prin reacţiile pozitive de după eveniment. 

*De la 1 mai, viaţa poliţiştilor locali are alt gust, după ce aleşii municipali au decis ca din banii câmpulungenilor să le fie plătită, în contul eforturilor depuse pentru siguranţa noastră, masa zilnică. La sfârşitul lunii aprilie, municipalitatea a hotărât acordarea normei de hrană personalului, care a însemnat o dublare a câştigului lunar. Facilitatea se acordă în bani, respectiv 24 de lei, în fiecare zi, pentru un poliţist local! Aleşii investesc lunar aproape 7,8 milioane de lei vechi - peste 3 miliarde într-un an - în randamentul fiecărui poliţist local, asigurându-i o masă copioasă în fiecare zi. 

*Pe 20 mai, la Parchetul Câmpulung a ajuns o sesizare penală formulată de Garda Naţională de Mediu Argeş împotriva firmei cu otrăvuri, deţinătoarea unui depozit pe fosta platformă ARO. Spre firma ieşeană Global Eco Center se îndreaptă acuzaţii grave, pentru care patronul Vasile Tofan riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Societatea era acuzată de săvârşirea infracţiunii prevăzute de Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, constând în „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.”

IUNIE

*Pe 8 iunie, aleşii au votat angajarea unei case de avocatură care să reprezinte Municipiul Câmpulung în litigiul cu SC Grup Corint SA, pentru predarea-primirea parcurilor. Firma din Alba Iulia a avut neobrăzarea să ceară garanţia de execuţie. 

*Pe 8 iunie, vicele Liviu Ţâroiu a obţinut conexarea celor două procese, al său cu Consiliul Local şi al Prefecturii Argeş cu Consiliul Local. În aceeaşi zi, tot la Tribunalul Argeş, a avut loc înfăţişarea în procesul intentat de Călin Andrei Instituţiei Prefecturii, pentru anularea deciziei de revocare din funcţie, ca urmare a condamnării penale. Magistraţii au respins cererea fostului primar.

*Pe 8 iunie, Vasile Tofan pierdea, la Tribunalul Argeş, procesul declanşat împotriva Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş, prin care urmărea anularea Dispoziţiei nr.1/24 aprilie 2014. Prin respectivul act, Agenţia i-a anulat lui Tofan autorizaţia de mediu, la capătul a şase luni de suspendare, după incendiul din 2 octombrie 2013, ca urmare a neîndeplinirii  cerinţelor de punere în ordine a activităţii de pe fosta platformă ARO.

*Pe 12 iunie, în finala „Românii au talent”, Flavian Glonţ şi cei doi prieteni ai săi au impresionat o ţară întreagă prin modul cum au rezolvat Cubul Rubik. Telespectatorii i-au votat drept cei mai talentaţi dintre concurenţi, câştigând, astfel, premiul cel mare, în valoare de 120.000 de euro. 

*ANI i-a găsit pe Dumitru Secăreanu, primarul de la Dâmbovicioara, şi Cristian Hristu Dică, primarul de la Vlădeşti, în conflict de interese administrativ şi penal, fiind sesizat Parchetul Câmpulung. ANI susţinea că cei doi primari ar fi făcut, în timpul mandatului, afaceri cu rude, ceea ce a atras şi acuzaţia de conflict de interese şi abuz în serviciu. 

*Pe 15 iunie, au început lucrările la parcarea din spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, cu demolarea fostului Teatru de Vară. Firma căreia i-a fost încredinţat proiectul este SC Siacons Eurotrust SRL din Câmpulung, pentru suma de 184.257,34 lei. Lucrările au fost suspendate de opoziţia liberală, care a reclamat lipsa avizului de la Cultură, apoi destinaţia amplasamentului, pe care PNL îl voia menţinut ca teatru de vară. Scandalul cu iz politic a culminat cu o amendă de 5.000 de lei aplicată unei angajate a Serviciului Tehnic, contestată, în prezent, în instanţă.      

*Gheorghe Văsâi, deţinătorul a 31% din acţiunile Edilul CGA, şi-a dat demisia din cadrul Consiliului de Administraţie, fiind înlocuit de Silviu Smadea, angajat al Clubului Sportiv “Muscel”, din anul 2008, pe postul de economist.

*Consilierii locali au fost dotaţi cu tablete, iar materialele de şedinţă le erau trimise, din iunie, prin poşta electronică. 

*După trei ani de la preluarea secţiei Câmpulung-Goleşti, Regiotrans a lăsat Gara Câmpulung pustie. Compania şi-a strâns calabalâcul - de la camerele de supraveghere, la mese, scaune şi bazinele care aveau destinaţia de a alimenta locomotivele - şi a lăsat navetiştii fără mijloc de transport. Pe traseul Goleşti-Câmpulung au rămas impiegaţii şi cei care întreţineau staţiile. La Câmpulung, mai circula doar marfarul de la Holcim. 

*Pe 23 iunie, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat opt percheziţii, dintre care cinci domiciliare şi trei la sediul unor cabinete medicale din Piteşti, pentru probarea activităţilor infracţionale într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de luare şi dare de mită. Vizaţi au fost doi medici psihiatri şi patru asistente. Unul dintre doctori era Eli Morman, şefa Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, soţia medicului Sergiu Morman, de la Secţia Dermato-Venerologie de la Spitalul Câmpulung, cercetată sub control judiciar. În nici două luni, Eli Morman a primit bani de la 13 pacienţi.

*Daria Moşteanu, singura din Câmpulung cu media 10 la Evaluarea Naţională. 

*După Judecătorie, „Kretzulescu” a ajuns la Poliţie. Poliţia a deschis dosar penal pentru lucrările din „Kretzulescu” şi Casa de Cultură “Tudor Muşatescu”. Printr-o adresă înaintată Primăriei, din 18 iunie 2015, Poliţia Câmpulung a solicitat să se pună la dispoziţia organelor de cercetare penală mai multe documente, precum copii ale autorizaţiilor de construire/reabilitare a respectivelor monumente istorice, dar şi o comunicare cu proprietarii/administratorii şi cota parte a acestora pentru monumentele istorice. 

=Deputatul Gheorghe Marin a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD Câmpulung, în cadrul conferinţei municipale a partidului, organizate pe 26 iunie. 

IULIE

*Pe 1 iulie, Tribunalul Argeş s-a pronunţat în dosarul de corupţie în care au fost cercetaţi şi doi foşti primari de la Lereşti. Ion Năftănăilă a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare, cu suspendare. Nicolae Fianu a primit un an de închisoare cu suspendare. Sarmiza Nicoleta Stoica, agent agricol, a primit aceeaşi pedeapsă ca fostul primar Năftănăilă. Fostul primar Gheorghe Tonghioiu şi secretarul Ileana Soceanu au scăpat de procesul penal pornit împotriva lor, la fel şi Neculae Poşchină. Năftănăilă, Stoica şi Fianu trebuie să plătească APIA peste un 130.000 de lei. 

*Intersecţia de la „Dinicu Golescu” a devenit sens giratoriu. 

*Pe 10 iulie, Tribunalul Argeş l-a condamnat pe Ion Toader, primarul de la Cetăţeni, la un an şi şase luni închisoare, un an interzicerea unor drepturi (inclusiv dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) şi doi ani termen de încercare. Împreună cu viceprimarul şi trei funcţionari ai Primăriei, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupţie privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

*Câţiva foşti angajaţi de la ARO au contestat nominalizarea lui Constantin Ciotei pentru titlul de “Cetăţean de Onoare”. Cu patru zile înaintea debutului Zilelor Municipiului, aleşii locali s-au întrunit într-o şedinţă de îndată, pentru aprobarea personalităţii căreia, în 2015, i se decerna titlul. Suspectă întârzierea cu care a fost supusă aprobării o propunere ivită cu două luni înainte, din partea unui grup de iniţiativă. 

*A început execuţia lucrării de amplasare a unui totem la intrarea în Câmpulung. Firma care a asigurat construcţia este Cornea Industrial Construct. La fundaţie sunt 60 de metri cubi de ciment cu armătură, iar, la suprafaţă, construcţia are înălţimea de şase metri. Este o lucrare de minimum o lună, spunea viceprimarul despre investiţia finalizată şase luni mai târziu. 

*14-29 iulie, Zilele Câmpulungului: urmaşilor lui Călin Andrei le-a reuşit o ţigănie mai mare decât a părintelui parangheliilor. A fost ultimul an în care am suportat mizeria, blocajele în trafic, parcările aiurea, duhoarea de urină, de cârnaţi şi peşti perpeliţi pe grătar, ocuparea ultimei “limbi” de pământ de tarabe, dube, corturi, lighene, cazane, tuciuri cu tot soiul de chestii cleioase şi colorate, deasupra cărora roiesc muştele! Dacă autorităţile nu încetează balamucul cu care ne-au adus la limita răbdării, în 2016, la dorinţa cetăţenilor cu nervii la pământ din pricina întoarcerii oraşului cu fundul în sus, ne vom judeca cu Primăria pentru a scăpa de acest coşmar. Sărbătoarea să dureze cel mult trei zile!

*În ultima zi a sărbătorii municipiului, pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, peste 20 de inspectori ANAF, de la Alexandria, au luat la pas municipiul, îmbrăcaţi în civil, cu bermude, tricouri şi ochelari de soare. Au mers pe la terase, au cumpărat de toate şi au văzut că nu au primit niciun bon. Vizate au fost tarabele şi terasele amplasate în centru. Aproape de ora 16.00, mai multe maşini inscripţionate „ANAF Antifraudă” au parcat în spatele Clubului ARO, iar angajaţii fostei Gărzi Financiare au început controlul teraselor din Piaţa Primăriei, care vindeau mici, bere, suc, hamsii. Patru comercianţi au „tras obloanele” şi au abandonat activitatea, fiind sunaţi de cunoştinţele care au văzut din timp maşinile, sustrăgându-se, astfel, controlului. Toţi cei care nu au apucat să fugă şi desfăşurau activităţi de alimentaţie publică au fost găsiţi cu nereguli. Cea mai gravă faptă a fost a unui comerciant care nu avea nici măcar casă de marcat, evidenţa vânzărilor fiind notată pe un carneţel. Majoritatea celor care au avut tarabe în Piaţa Primăriei au fost amendaţi cu sume imense, unele şi de peste 100 de milioane.

*Fostul viceprimar de la Berevoeşti, Ion Lăcău, a fost dat în judecată de Consiliul Local, pentru abuz în serviciu. Alături de acesta, mai sunt învinuiţi şi Georgeta Bordeianu, contabil în cadrul Primăriei Berevoeşti, şi Emil Petrişor Căpăţână, fost contabil în cadrul aceleiaşi instituţii. 

*Bâlciul s-a mutat în parcarea Uzinei ARO, pentru Pantelimonul ţigănesc, iar circul a venit la Gară, pe domeniul lui Ţâroiu.

*A devenit tot mai pregnant zvonul potrivit căruia fosta Unitate de Jandarmi va caza 600 de imigranţi la Câmpulung!

*Pentru neregulile făcute în mandatele de primar, Gigi Fănel “Toacă”, împreună cu fiul său, care a ajuns primar în 2012, cu fostul şef al Ocolului Silvic Aninoasa, Viorel Dode, şi Nicolae Achim sunt urmăriţi penal pentru patru infracţiuni,  abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Urmărirea penală a fost redeschisă la cererea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, prin Direcţia Silvică Argeş, care a contestat rezoluţia 1574/P/2011 a Parchetului Câmpulung, prin care cei patru nu au fost trimişi în judecată. La termenul din 22 iulie 2015, completul penal al Judecătoriei Câmpulung a desfiinţat rezoluţia şi a trimis cauza la Parchet, pentru a începe urmărirea penală faţă de cei patru.

AUGUST

*Câmpulungeanul Alexandru Vîjan, ginerele primarului de la Boteni, şef la Garda de Mediu Argeş. În 2009, când Alexandru şi-a unit destinele cu Adelina, era inspector la ANPC Bucureşti. Naşi de cununie le-au fost notarul Andrei Ţuluca şi managerul salonului de nunţi Ballroom, Oana Dumitrache.

*Alexandru Oprea şi-a întărit echipa de la Muzeu cu doi debutanţi: un arheolog şi un restaurator. Muzeul are acum 21 de angajaţi!

*Cele 22 de miliarde de lei vechi, tăiate la începutul lui 2015, de Ministerul de Finanţe, au fost „returnate” Câmpulungului. 

*După ce le-a expirat mandatul, directori de şcoli din Muscel, înlocuiţi. Daniela Păcioianu îl înlocuia pe Constantin Staicu, la conducerea Liceului cu Program Sportiv (Camelia Căciulă îi lua locul adjunctei Veronica Arsu); Steluţa Popescu  prelua funcţia Dalinei Bădiţescu, la Şcoala „Nanu Muscel”; Nicolae Lovişteanu prelua cârma Şcolii „Oprea Iorgulescu”, în locul Anişoarei Şuţa; Ştefan Iliescu era propunerea pentru Liceul „Dan Barbilian”, însă Nicolae Zaharia, susţinut puternic de colegi, părinţi şi elevi, a rămas director; nici Marilena Costescu, de la Şcoala „Theodor Aman”, n-a putut fi dată jos de Ciprian Neculăescu, interesat de funcţia de director; Constantin Zamfir s-a întors ca director la Şcoala Stoeneşti, după plecarea lui Daniel Păunescu. Noii directori au primit deciziile de numire începând cu 1 septembrie. 

*Pe 29 august, un secretar de stat şi oficialităţi militare au comemorat 7 ani de la moartea lui Dragoş Alexandrescu, eroul căzut la datorie în războiul din Afganistan. 

SEPTEMBRIE

*De la 1 septembrie, fostul director al BRD, Radu Mihăilescu, este noul manager de la CEC. La începutul anului, acesta a fost înlocuit, la conducerea  BRD Câmpulung, banca de lângă Grădina Publică, cu un coleg de la Piteşti. La CEC Câmpulung, după pensionarea lui Ion Simion, atribuţiile sale au fost preluate de o persoană din interior, Aura Ciotei. Interimatul acesteia a durat până la sosirea Marinelei Şandru, care a condus mulţi ani Bancpost Câmpulung. Aceasta a stat la şefia CEC mai puţin de două luni, deoarece s-a ivit o oportunitate la vecinii de la RIB, pe care a fructificat-o. RIB Câmpulung, al cărei director, Nicolae Răcăşanu, s-a pensionat, s-a transformat în Idea Bank, prin preluarea de către grupul polonez. Astfel, fosta directoare de la Bancpost şi CEC a devenit managerul băncii situate la parterul Big&Small. BRD Câmpulung este condusă de Marius Stănescu, venit, ca predecesorul său, de la Piteşti. 

*Doi primari liberali din Muscel, Gheorghe Sanda, de la Bughea de Jos, aflat la al doilea mandat, şi Dan Ion Berevoianu, de la Lereşti, posesorul unui mandat de primar, au anunţat că renunţă la candidatură în 2016. 

*De la 1 septembrie, Biroul de Carte Funciară s-a mutat din sediul din Schei, în spatele Poliţiei, într-o clădire nouă, ce aparţine preotului Dorel Stoica, care slujeşte la Biserica “Sfânta Mina”.

*Pe 10 septembrie, o delegaţie de la Ministerul de Interne a venit ca să inspecteze clădirea Jandarmilor. Conform Inspectoratului Şcolar, la Câmpulung erau disponibile peste 300 de locuri pentru imigranţi în căminele a patru licee.

*Pe 17 septembrie, Duton Plast şi-a deschis noul sediu de producţie, pe locul Centrului General de Comercializare ARO. 

*Doar 7,6% din otrăvurile de la ARO au fost mutate. Tofan trebuie să elibereze depozitul din Câmpulungul de cantitatea de 2.215 tone deşeuri periculoase şi 1.055 tone deşeuri nepericuloase. Din noiembrie 2014 şi până în august 2015, patronul moldovean a scos din locaţia de la Câmpulung doar 96,9 tone deşeuri periculoase din cele 1.265 tone stabilite, conform graficului Gărzii de Mediu Argeş. 

*Procurorul Ion Anghelescu a primit aviz favorabil din partea CSM să profeseze în continuare.

*Angajaţii Spitalului au întrerupt lucrul ca să-l facă să se răzgândească pe directorul demisionar Grigore Stănescu. Când viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu a venit în faţa susţinătorilor şi a încercat să-i convingă că nu este vorba de o demitere, cum susţineau unii, ci de o demisie, şi-a făcut apariţia şi managerul demisionar. Demisia directorului Stănescu a fost înregistrată la Primărie pe 14 septembrie, iar până pe 25 septembrie, a stat în sertarul lui Liviu Ţâroiu. 

*Pe hârtie, în cadrul Secţiei Medicină Internă s-a înfiinţat Compartimentul Gastroenterologie, având-o ca medic pe dr. Natalia Florea Hirizan.  

OCTOMBRIE

*La doi ani de la incendiul rămas fără vinovaţi şi fără sancţiuni pentru pericolul la care am fost expuşi, Liviu Ţâroiu a fost invitat de directorul Landmark Management la discuţii. Probabil, ca să plătim noi distrugerea miilor de tone de otrăvuri din curtea patronului ARO. După doi ani, Sergiu Filip a primit autorizările pentru a demola hala distrusă. 

*Odată cu încheierea lucrărilor de reabilitare la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, care, în 2015, s-a ales cu un gard şi o faţadă nou-nouţe, începând cu 1 octombrie, s-au eliminat restricţiile de circulaţie de pe General Poşoiu. 

*O maşină cu deşeuri radioactive a străbătut zona, în drum spre crematoriul de la Holcim. Incidentul din 3 octombrie, când la o încărcătură a fost depistat „un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate”, era încă o dovadă care justifica necesitatea achiziţionării de către autorităţile locale a unei staţii de monitorizare a poluării. Incidentul s-a repetat pe 7 octombrie, la controlul unui alt transport de deşeuri sortate. Alerta ar fi fost declanşată de iodul folosit în activitatea medicinală, depistat la nişte deşeuri. 

*Pe 8 octombrie, s-a deschis magazinul de electrocasnice “Flanco”.

*Au început lucrările la fundaţia noului adăpost de câini, din zona drumului spre Godeni, cu două luni înainte de termenul la care Ţâroiu zicea că va fi terminat.   

*La Câmpulung, nu toţi pesediştii l-au votat pe Liviu Dragnea, unicul candidat la şefia PSD. Din cei 665 de membri, au venit la vot 373, adică 56,09%. 94,91% au votat „da” pentru Liviu Dragnea.

*După două luni în care administraţia locală a fost plasată de la CFR Călători la Ministerul Transporturilor şi invers, din 15 octombrie, s-au reluat cursele de călători pe ruta Câmpulung-Bucureşti şi retur. S-a reuşit obţinerea a două curse până în Capitală, care acoperă toată ziua. 

*ANI a constatat că 32 de actuali sau foşti parlamentari au fost în conflict de interese, pentru că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare. Printre aceştia, şi fostul deputat Sorin Buta, în cazul căruia a intervenit termenul de prescripţie de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală. Lucrătorii Agenţiei Naţionale de Integritate au găsit un contract civil, prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. 

*Câmpulungeanca Mădălina Hiu, şefă de promoţie, în 2015, a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, a fost admisă la Institutul Naţional al Magistraturii. 

*Mitingul antirefugiaţi, un mare fâs!

*11 aleşi locali şi-au făcut o pomană de 1,8 miliarde cu asociaţia popii de la Stoeneşti. Un entuziasm frate cu greaţa a plutit în atmosfera şedinţei de îndată a Consiliului Local în care s-au aprobat banii pentru fotbal. Cu cele 1,8 miliarde, pentru care au ridicat mânuţele nerăbdătoare 11 aleşi aplecaţi la nevoile asociaţiei părintelui Dorin Horvat, se fac 4 miliarde tocate pe ceea ce îi lipsea Câmpulungului. 

*Demisionarul Gore Stănescu a arătat că este un “om de onoare”. Nu lasă funcţia de director, în care a tot şezut vreo 12 ani adunaţi. Rugile personalului medical, auxiliar, ale bolnavilor, sutele de mătănii la biserica din curtea Spitalului Municipal au fost auzite şi văzute şi, minune, managerul Grigore Stănescu şi-a retras demisia.  

*Pe 26 octombrie, s-a ţinut, de formă, examenul pentru directorii medical, de îngrijiri şi financiar-contabil, cărora le-a expirat mandatul. S-au înscris aceiaşi care ocupau funcţiile până în acel moment şi care, fireşte, au luat „concursul”: doctorul Toma Berevoianu, asistentul Florin Pană şi economistul Marinela Cristian.

*Pe 26 octombrie, Tribunalul Argeş a respins acţiunea lui Liviu Ţâroiu şi a Prefecturii Argeş împotriva Consiliului Local. 

*Oficial, există şi a început să lucreze. Demersul înfiinţării Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” s-a încheiat pe 23 octombrie 2015, odată cu eliberarea „actului de naştere” al unei entităţi-premieră nu numai pentru municipiu şi judeţ, ci chiar la nivel naţional, prin numărul de membri fondatori, domeniile în care activează, scopul şi obiectivele îndrăzneţe pe care le va promova în cadrul unei activităţi fără precedent în zona noastră. Asociaţia, rezultat al unei campanii de protejare a sănătăţii şi vieţii a tot ceea ce înseamnă fiinţă vie pe teritoriul Muscelului, campanie iniţiată de Evenimentul Muscelean cu aproape trei ani în urmă, a dobândit codul de înregistrare fiscală, ca urmare a dobândirii personalităţii juridice, prin hotărâre a instanţei, şi înscrierii în Registrul special al Judecătoriei Câmpulung. 

*Directorului Spitalului Câmpulung nu i-a fost de ajuns circul cu demisia. A mai făcut unul de pomină, în public, la şedinţa Consiliului Local, când Grigore Stănescu a anunţat că va candida la Primărie, la alegerile din 2016. 

*Preţul plătit de Muscel în “Colectiv”: doi morţi şi trei răniţi. Diana Elena Enache, de 24 de ani, din satul Jugur, comuna Poienarii de Muscel, a murit intoxicată cu fum. Valentin Fieraru, de 25 de ani, din Bilceşti, comuna Valea Mare Pravăţ, lucra ca barman în clubul groazei. 

NOIEMBRIE

*Pe 11 noiembrie, Liviu Ţâroiu a făcut recurs la hotărârea Tribunalului Argeş, care confirmă ceea ce Consiliul Local a votat pe 22 decembrie 2014: David, viceprimar.  

*Amenda pentru demolarea teatrului de vară încasată, în locul lui Ţâroiu, de o angajată de la Urbanism. În urma mai multor sesizări din partea celor nemulţumiţi de desfiinţarea fostului teatru de vară, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Argeş a venit în control la Primărie. Pe 9 noiembrie, inspectorul în construcţii delegat să verifice legalitatea celor sesizate a ajuns la concluzia că autorizaţia de construire / desfiinţare eliberată de Primăria Câmpulung, în luna mai 2015, este nelegală.

*Pe 20 noiembrie, a început procesul cu Grup Corint, pentru preluarea parcurilor făcute harcea-parcea. Şase luni s-au pierdut cu introducerea acţiunii şi stabilirea instanţei competente! 90 de miliarde s-au pierdut cu investiţia propriu-zisă, ajunsă la 23%, însă costurile cu documentaţia, plus continuarea lucrărilor doar în parcuri, depăşesc lejer 100 de miliarde. 

*Pe 19 noiembrie, peste 100 de poliţişti din Muscel, sprijiniţi de luptătorii Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au făcut 37 de percheziţii în cazul „Mafia Lemnului” la Dragoslavele. La audieri, au ajuns 34 de persoane bănuite de ilegalităţi silvice. Au fost atât de multe rude ale ţiganilor la Parchet, că strada a fost închisă circulaţiei. Nouă inculpaţi au fost reţinuţi pentru 30 de zile. În acelaşi dosar mai sunt cercetate 7 persoane sub control judiciar şi 70 în stare de libertate, printre care trei pădurari şi trei patroni de gatere, în total 86. 

*Viceprimarul PNL de la Rucăr, Vasile Popa Nica, declarat incompatibil de ANI. 

*11 aleşi din Muscel, cercetaţi penal în Dosarul Consultanţa. 

*Pe 27 noiembrie, Primăria a “înfrânt” la Tribunalul Argeş. Grup Corint a fost obligată să predea parcurile în halul în care le-a adus în doi ani. 

*Noul adăpost de câini, care trebuia inaugurat în decembrie 2015, a ajuns la “cota zero”! Drept recunoştinţă pentru investiţia derulată de “Anima” împreună cu sponsorul german, aleşii au prelungit contractul cu încă şase luni. 

*Totemul de la intrarea în Câmpulung a fost finalizat, adăugându-i-se ultima „piesă”: denumirea localităţii. 

DECEMBRIE

*Pe 2 decembrie, a făcut recurs în procesul cu Consiliul Local şi Prefectura. 

*Primarul de la Vlădeşti, Cristian Dică Hristu, a pierdut procesul cu ANI. 

*Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunţat oficial: clădirea fostei Unităţi de Jandarmi va deveni centru pentru imigranţi. Trei noi centre pentru imigranţi vor fi înfiinţate, alături de cele şase deja existente, a anunţat, pe 13 decembrie, ministrul Petre Tobă, în cadrul şedinţei Comisiilor reunite de Buget-Finanţe din Parlament: la Câmpulung Muscel, Tăşnad şi Bumbeşti-Jiu. 

*Între 15-18 decembrie, s-a derulat controlul comisiei de acreditare la Spitalul Municipal, care a redevenit altă instituţie, cu reguli stricte şi disciplină. Procesul de acreditare s-a finalizat cu un rezultat pozitiv.

Evenimentul Muscelean