Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Gândul măririi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 331

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2485_calinic22.jpgFiecare dintre noi este un „genial” descoperitor de motive şi mijloace spre a ne face nefericiţi. Adică, permanent umblăm în căutare de senzaţional. Alţii dintre noi, cu pretenţii de străluciţi creatori şi izvoditori de gânduri luminoase, suntem în neputinţă de a găsi căile care duc la bruma de fericire pământească.

Dorinţa uneori morbidă de a fi văzuţi, lăudaţi, pomeniţi şi înscrişi pe coperte de cărţi, instituţii, străzi şi garduri, ar avea în gândirea lui V. Pârvan o motivaţie care mi s-a părut cu totul importantă. El spune că: „Omul ţine să fie văzut, e de altfel un instinct derivat din însăşi dorinţa noastră de nemurire: a fi observat e o nemurire în miniatură”.
Când Sofocle, de mii de ani prezent printre noi, cu inspirata lui lucrare, Antigona, grăindu-ne că: „în lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul nu-s!”, în gândirea măririi lui V. Pârvan, citim: „În mijlocul firii măreţe, omul capătă adevărata lui măsură; plăpând ca o floare pe care o rupe vijelia; el trebuie să se plece cu supunere în faţa puterilor nemărginite şi neîndurate care îl plăsmuiesc în mijlocul lor, dar limpede ca lumina soarelui el singur poate să oglindească în feţele nenumărate ale sufletului său tot ce este frumos în lumea noastră dintre ţărână şi astre”.
Prin anii ’60 ai secolului trecut, citeam într-un săptămânal de cultură, pe prima pagină, ca un fel de strigăt şi mirare, cele câteva cuvinte scrise de George Alboiu: Să mă nasc în stele şi să mor pe pământ, iată durerea mea!
Dacă vreun gând ar mai trebui să zăbovească în mintea noastră, acela ar trebui să fie gândul măririi, izvorât din gândul lui Dumnezeu, care ne-a alcătuit şi aşezat o vreme să zăbovim în această frumuseţe a lumii văzute!
Calinic Argeșeanul

The most visited gambling websites in The UK