Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

ADEVĂRUL CREŞTIN (continuare din numărul trecut)

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 571

 

 

Capitolul II

4.Ilustraţii scripturistice ale relaţiilor dintre soţi

1 Samuel 25:2-3, 23-35

2 Samuel 6:15-23

Abigail şi Mical sunt, respectiv, un exemplu pozitiv şi un exemplu negativ, amândouă în relaţie cu aceeaşi persoană, cu credinciosul David aflat în momente de excepţie, de slăbiciune, din viaţa lui.

a)Abigail - o femeie înţeleaptă, cu judecată

Abigail exemplifică pentru toţi ce înseamnă „o femeie cu judecată”, potrivit Scripturii, care spune despre femeia înţeleaptă „că-şi zideşte casa”, iar despre femeia nebună că, „şi-o dărâmă cu înseşi mâinile ei”. Ea apare într-un moment de slăbiciune al lui David, care, epuizat de nesfârşite prigoniri din partea lui Saul, alerga fără nici un rost în ţinuturile lui Israel şi în ţinuturile vecine, lipsit chiar de lucrurile stringente ale vieţii, de hrana lui şi a oamenilor care-l însoţeau. În acea situaţie, el şi-a adus aminte că în alte vremuri îl ajutase pe un om bogat, pe Nabal, protejându-l de tot răul care se abătea asupra lui şi încearcă acum, umilindu-se, să obţină de la el o favoare, ca răspuns la bunăvoinţa pe care i-o arătase, dar a fost refuzat. Din momentul acela, în inima lui David, obosită şi slăbită, a încolţit un gând pe care nu-l mai avusese niciodată până atunci, să se răzbune singur; şi a jurat că nu va mai rămâne nimic din casa lui Nabal până a doua zi.

Dar lucrurile acestea au fost transmise în secret Abigailei şi anume că pierderea lui Nabal şi a întregii lui case era lucru hotărât şi fără nici o posibilitate de comutare a deciziei, aparent îndreptăţită. Abigail însă ia asupra ei misiunea dificilă de a comuta decizia luată, dând la iveală trăsăturile judecăţii unei femei înţelepte.

1)Mai întâi ea se duce la David, intenţionând să-i schimbe hotărârea, dar nu-i va spune: greşeşti, pentru că vrei să te răzbuni singur, iar fapta aceasta nu-ţi va face cinste, ci cu înţelepciune şi tact, ea întâi se pleacă la pământ, se umileşte, iar când este vorba să-i vorbească, ea îi şopteşte delicat la ureche. Sunt momente penibile, chiar în familiile celor credincioşi, în care o soţie are să-i reproşeze ceva soţului ei pentru că a greşit, mustrându-l sau reproşându-i public o greşeală evidentă; poate fi un moment de slăbiciune al soţului, când soţia pare mai bună decât el (şi atâtea femei se consideră înţelepte), dar nu este înţelept să-ţi umileşti soţul.

2)Este de observat apoi această atitudine de umilinţă permanentă, exprimată printr-o adresare smerită: eu, „roaba ta” şi tu, „domnul meu”. Din respect faţă de Dumnezeu, ea trăieşte un autentic respect faţă de David, chiar într-un moment de slăbiciune al lui, căci, cu siguranţă, fapta pusă la cale nu-i făcea cinste. Ea nu-şi va permite să împrumute o atitudine nepotrivită când el se va comporta într-un chip nepotrivit, aşa cum şi Sara îl va numi pe Avraam „domnul” ei, chiar când va remarca slăbiciunea bătrâneţii sale Geneza 18:22.

3)În al treilea rând, din această purtare cu judecată este de remarcat faptul că Abigail ia asupra ei greşeala; ea spune: roaba ta a greşit sau, cu alte cuvinte, eu n-am fost atentă, eu sunt de vină, deşi cei care cunosc istoria vor recunoaşte că ea n-a greşit deloc, ci au greşit Nabal şi David. Judecată înţeleaptă înseamnă să te prezinţi nu scoţând în evidenţă greşelile altuia, ci luând asupra ta greşeala care se face. Iar această judecată bună şi înţeleaptă, care zideşte, va fi răsplătită de Dumnezeul care ştie să privească la atitudinile smerite şi delicate de inimă.

4)În al patrulea rând, ea are grijă să-l pună pe David în prezenţa lui Dumnezeu. Ea îi reaminteşte făgăduinţele Cerului: vei fi mare, vei fi împărat; nu se poate să te pierzi. Sufletul tău va fi strâns în mănunchiul celor vii la Dumnezeu şi, când vei ajunge împărat, să nu ai mustrări de conştiinţă pentru că te-ai răzbunat singur. Ce sfat înţelept! Iar expresia acestei înţelepciuni apare prin faptul că ea ştie să-L scoată înainte pe Dumnezeu şi făgăduinţele Lui. Ce mare lucru! În momentul acesta ea restabileşte raporturile normale cu Dumnezeu, umbrite de slăbiciunea lui David.

5)În al cincilea rând, după ce ea încheie această pledoarie pentru o atitudine corectă, care să izvorască din Dumnezeu şi care să conteze pe făgăduinţele unui Dumnezeu mare, credincios cuvintelor Sale, chiar când omul este necredincios, ea spune: „adu-ţi aminte de roaba ta”. Ea rămâne la urmă şi acum David este mişcat profund în faţa intervenţiei Abigailei, dar în această schimbare de inimă, el spune întâi: „Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeu”.

(continuare în numărul viitor)

Publicat din cartea ,,Căminul credinţei sau familia” de Ion Socoteanu şi cu acordul autorului.

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, strada Matei Drăghiceanu, nr. 3,  

Câmpulung Muscel. 

Telefon contact: 0745.021.424

The most visited gambling websites in The UK