Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Zeci de musceleni  la Mănăstirea Negru Vodă, de Bobotează

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 842

 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2348_13-boboteaza.jpgBiserica Ortodoxă celebrează la 6 ianuarie Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. În Muscel, mai ales în Câmpulung, bisericile au primit enoriașii la sfânta slujbă de Bobotează, procesiunea religioasă picând anul acesta în zi de duminică, o zi cu vreme blândă, nespecifică acestei sărbători. Fiind duminică, cu toţii se aşteptau ca muscelenii să fie mai mulţi în biserici, însă interesul pentru biserică şi pentru sărbătorile mari a scăzut considerabil. La Mănăstirea „Negru Vodă”, zeci de musceleni au participat la slujbă şi, chiar dacă erau mai puţini ca în anii trecuţi, au ţinut tradiţia îmbulzelii la agheasmă, fiind nevoie de intervenţia repetată a preoţilor şi jandarmilor. 

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2348_13-boboteaza2.jpgNumită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în Râul Iordan. În toate bisericile din ţară pregătirile de Bobotează sunt pe ultima sută de metri.  Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2348_13-boboteaza3.jpg

Slujba de la Mănăstirea „Negru Vodă” a fost realizată foarte frumos şi dedicat, însă au existat şi câţiva oameni care au uitat de comportarea în societate şi s-au îmbulzit să ia apă sfinţită, călcând alţi bătrâni în picioare sau aruncând chiar cu apă pe jos. A fost nevoie ca preoţii şi călugării să verifice permanent cozile, iar jandarmii nu s-au dezlipit de „credincioşii grăbiţi”. În afară de acest lucru, care se întâmplă an de an fără nicio explicaţie logică, Sfânta Slujbă de Bobotează a fost una reuşită la toate bisericile din Câmpulung.

The most visited gambling websites in The UK