Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

O preoteasă din Ţiţeşti, o lecţie de viaţă prin „Minunile Domnului”

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 1886

b_400_250_16777215_10_images_2273_sonel2.jpgSunt oameni care ne demonstrează zi de zi, indiferent de greutăţi, că iubirea pentru Dumnezeu le dă putere să meargă mai departe. Preoteasa Camelia Maria Negoescu, născută în Câmpulung şi stabilită de 20 de ani în satul Bucşeneşti - Lotaşi, ce desparte comuna Stâlpeni de comuna Ţiţeşti, a realizat un vernisaj închinat lui Dumnezeu, chiar dacă viaţa nu a fost tocmai dreaptă cu aceasta. 

De mai mulţi ani este paralizată de la brâu în jos, însă problemele apărute nu au făcut decât să îi dea putere. Cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local, pe 29 martie 2018, a avut loc vernisajul expoziţiei la Căminul Cultural din comună, iar pe 1 aprilie, în ziua de Florii, la Biserica „Sfântul Nicolae”, tot din Bucşeneşti, a expus pentru enoriaşi. Icoanele sale, realizate în tehnica goblenului, par mai mult picturi, asta deoarece sunt realizate minuţios şi cu suflet. Am stat de vorbă cu această mână de aur, preoteasa Camelia.

b_400_250_16777215_10_images_2273_Clipboard01.jpg„Am început să lucrez la goblenurile acestea după ce am avut două accidente. În 2005, am avut un accident de muncă şi am rămas paralizată, iar în 2007 am avut un accident de circulaţie. Cam în 2008 am început. M-am apucat… l-am făcut pe primul, apoi încă unul… şi tot aşa. Am început ca o poveste. Am făcut de la Buna Vestire, pe urmă Naşterea Domnului, Învierea, Înălţarea, apoi am continuat cu Sfinţii. Soţul meu a spus: „Nu vrei să faci şi „Cina cea de taină”?” Eu am spus că este greu, însă, totuşi, să încerc. M-a ajutat şi mi-a găsit modelul, materialele necesare. Doar aceasta are 1 metru şi 18 centimetri lăţime şi 60 centimetri înălţime. De fel, la o icoană lucrez şi o lună, o lună şi jumătate”, ne-a povestit preoteasa Camelia Negoescu. 

Destinul a pus-o la încercare şi a lăsat-o definitiv într-un scaun cu rotile. De aici, nu a făcut decât să se roage, să trăiască precum un om normal şi să lucreze la aceste minuni. 

b_400_250_16777215_10_images_2273_4.jpg„Dacă nu lucrez azi, a doua zi sunt bolnavă. Mă delectează, mă deconectează de orice. Nu am treabă cu nimic atunci când lucrez, sunt în lumea mea şi în universul meu. Simt legătura cu Dumnezeu mai puternică atunci când fac goblen.”, ne-a povestit preoteasa Camelia Negoescu.

După vernisajul de la Căminul Cultural, în ziua de „Florii”, a expus şi la Biserica din Bucşeneşti. La slujba dinaintea expoziţiei au fost prezenţi preoţi de la bisericile învecinate, dar şi primarul comunei, Gheorghe Savu. După Sfânta Slujbă, preotul Marinel Marcu, secretarul Protoeriei Mioveni, de care aparţine biserica dintre Stâlpeni şi Ţiţeşti, a descris viaţa celei care expune, printr-un material frumos pregătit. A povestit că preoteasa Negoescu a copilărit în satul Voineşti, din comuna Lereşti, iar după drumuri lungi în viaţă, în anul 1995, a venit la biserica din Bucşeneşti-Lotaşi şi că, după accidentele grele, aceasta a continuat să lupte şi să îl iubească pe Dumnezeu. Astăzi, îi mulţumeşte pentru toate încercările date şi îi închină această expoziţie. 

La rândul său, preotul Haralambie Negoescu, cel care îi este alături mereu, a transmis câteva lucruri celor prezenţi în număr foarte mare la Maslul de Florii. „Vrem să promovăm această comună prin credinţă, pace şi prin oamenii care creează ceva atât de frumos. Ea a muncit, este preoteasa mea şi a voastră, a tuturor, iar administraţia locală a vrut să promoveze aceste minuni, pentru că sunt făcute din suflet. Acum a rânduit Dumnezeu să fie această expoziţie, o muncă din suflet în dar lui Dumnezeu.”, a spus preotul Negoescu. 

 

b_400_250_16777215_10_images_2273_Clipboard01r.jpgGheorghe Savu, primarul comunei, a ţinut să fie prezent atât la Sfânta Slujbă, cât şi la discuţiile despre expoziţie. Acesta le-a transmis tuturor urări de bine şi a vorbit despre importanţa vernisajului. „Înainte de a spune mai multe cuvinte, aş vrea să vă urez „La mulţi ani!” tuturor celor care purtaţi nume de flori. Aşa cum a zis şi părintele, această expoziţie este organizată de către Primăria şi Consiliul Local Ţiţeşti, dar poate puţini ştiţi dintre dumneavoastră că părintele Sonel a încercat, prin toate mijloacele, să fie alături de mine, pentru a face ceva în această comună. Atâta timp cât voi sta pe această funcţie, nu voi face decât să descopăr talente, pentru a putea promova comuna.”  a spus primarul.

b_400_250_16777215_10_images_2273_3.jpgLa final, toţi cei prezenţi, în drum spre masa organizată de enoriaşi şi Biserică, s-au oprit să admire icoanele din goblen, ce au îmbrăcat pereţii exteriori ai bisericii construite încă din anul 1532, un locaş sfânt, plin de legende şi de har divin. 

The most visited gambling websites in The UK