Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Peste 200 de catolici câmpulungeni sărbătoresc Învierea Domnului

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1153

b_400_250_16777215_10_images_2271_paste-catolici.jpgAnul acesta, Paştele catolicilor se sărbătoreşte cu o săptămână înainte de Paştele ortodocşilor. Sâmbăta aceasta, la catolici este Învierea Domnului, iar săptămâna care tocmai se încheie a fost Săptămâna Mare şi Sfântă, care la ortodocşi o să fie începând de luni. Preotul Petru Păuleţ, parohul Bisericii Catolice „Sfântul Iacob” din Câmpulung, ne povesteşte cu evlavie despre această sărbătoare.

Catolicii calculează data Paştelui bazându-se pe luna plină ecleziastică, calculată pe baza unor tabele orânduite de Biserică şi se bazează pe o dată fixă pentru echinocţiul de primăvară şi folosesc calendarul gregorian. În schimb, creştinii ortodocşi sunt ghidaţi de luna plină astronomică, calculată pe baza datelor astronomice şi data reală - tot din punct de vedere astronomic, a echinocţiului de primăvară şi folosesc calendarul Iulian.
La catolici, slujba de Înviere ţine aproximativ două ore, iar postul este mai blând, fiind permis consumul de ouă, lapte sau brânză. Cu excepţia dezlegărilor la peşte, de două ori pe durata Postului.

Duminica trecută, pentru catolici au fost „Floriile”

„Din Duminica Floriilor, noi am intrat în Săptămâna Mare şi Sfântă, aşa cum intră şi Biserica Ortodoxă de luni. Cu binecuvântarea ramurilor şi procesiunea spre Biserică, comemorăm intrarea lui Iisus în Ierusalim, în care a fost proclamat ca Osana fiul lui David ca rege. A făcut-o atunci când nimeni nu îl mai putea pune un rege pământesc. El a făcut-o ca un rege al sufletelor. În Biserică apoi se citeşte patima în Duminica Floriilor şi toata săptămâna care vine este marcată de patima, moartea şi Învierea Domnului.”, a spus preotul Păuleţ.


Săptămâna Mare la catolici

Pentru creştinii romano-catolici, cele mai importante zile din Săptămâna Mare şi Sfântă sunt cele din Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare. Culminând cu slujba din noaptea Învierii şi, a doua zi, slujba solemnă din Duminica Învierii Domnului.
„În Joia Mare, Biserica noastră comemorează două evenimente. Primul este instituirea  Sfintei Preoţii. Atunci, toţi preoţii din orice dieceză şi arhidieceză se întâlnesc în catedrala zonei, împreună cu episcopii şi îşi reînnoiesc angajamentele de slujire ale lui Dumnezeu. Tot în Joia Mare, dimineaţa se sfinţesc şi uleiurile sfinte de către episcop, care se folosesc pentru celebrarea sacramentelor, pentru consacrarea Bisericilor şi a persoanelor. În Vinerea Mare nu se celebrează Sfânta Liturghie, ci se vorbeşte doar de patima şi moartea Domnului. Şi din nou se citeşte patima Domnului după Sfânta Evanghelie a Sfântului Ioan. Apoi, în Sâmbăta Mare este o zi de veghere, nu se celebrează nicio Liturghie şi se începe slujba solemnă din noaptea Învierii cu Vigilia Pascală, care cuprinde sfinţirea focului de la care se aprinde lumânarea pascală şi apoi preotul spune afară: LUMINA LUI HRISTOS; MULŢUMIM LUI DUMNEZEU. Atunci, credincioşii aprind lumânare unul de la altul şi apoi se proclamă Învierea Domnului în Biserică, după care urmează citirile din Sfânta Scriptură şi Liturghia şi, la sfârşit, procesiunea care se obişnuieşte de noaptea Învierii Domnului. Sigur, în ritul nostru romano-catolic se spune în lumina lui Hristos, în limbajul ortodox: veniţi de luaţi lumină.”, a explicat preotul.
Învierea Domnului este cel mai mare eveniment în istoria creştinismului. Şi creştinii catolici au tradiţii asemănătoare cu creştinii ortodocşi
„Ca în orice celebrare solemnă, şi în ritul nostru se pregăteşte mielul de Paşti, pentru că este un simbol din Vechiul Testament, Iisus este adevăratul miel şi, prin sângele său, am fost răscumpăraţi în poporul ales. Se face şi pasca la noi, se înroşesc şi ouă, acesta este simbolul tradiţional la noi, îl păstrăm, pentru că este bine să păstrăm obiceiurile tradiţionale care au simbolismul lor, profunditatea lor în celebrarea Învierii Domnului. Cel mai important lucru este comuniunea care se realizează în familii. În familia mică, acasă, când toţi merg şi ciocnesc un ou roşu după ce au fost la Biserică îşi spun „Hristos a Înviat” şi „Adevărat a Înviat” şi apoi cu comuniunea şi cu celelalte rude apropiate care se vizitează în mod obişnuit. După Înviere, noi intrăm în Săptămâna Luminată, iar Biserica Ortodoxă intră în Săptămâna Mare şi Sfântă. Important este nu cât celebrăm Paştele, ci cum îl celebrăm. În mod normal, creştinul sărbătoreşte Paştele mărturisindu-şi păcatele, împărtăşindu-se pentru veşnicia sa. Învierea lui Hristos înseamnă şi învierea noastră. O adevărată sărbătorire este atunci când te reînnoieşti sufleteşte.”, a mai explicat preotul.
În timpul Sfintei Slujbe, creştinii romano - catolici au un ritual frumos şi câteva acţiuni de care puţini ştiu, asemănătoare cu cele ale creştinilor ortodocşi.


Oamenii, luminaţi la chip, şi-au dat mâna şi şi-au spus pace

„La fiecare sfântă liturghie, în ritul romano-catolic, după ce se face consacrarea pâinii şi a vinului şi devin trupul şi sângele lui Hristos, după ce toată comunitatea spune rugăciunea „Tatăl Nostru”, după aceea preotul imploră milostivirea lui Dumnezeu asupra celor prezenţi şi atunci, în final, spune „Dăruiţi-vă pace” şi fiecare îşi strânge mâna cu celălalt în semn de împăcare cu Dumnezeu şi apoi cu oamenii. Pacea trebuie să fie cu tine însuţi, apoi cu cei din jur şi apoi cu Dumnezeu, acesta este rolul credinţei, ca să îţi aducă pace mai întâi în interiorul tău, apoi între relaţiile dintre oameni şi comunitate. Avem nevoie de pace, pentru că viaţa este destul de zbuciumată. Totdeauna, suntem mai buni când creăm credinţa.”, ne povesteşte preotul.
Preotul Păuleţ ne-a mai spus cu dezamăgire în glas că mai sunt foarte puţini catolici în zonă, asta pentru că oamenii au plecat la mai bine, într-un loc unde îşi pot găsi un serviciu, mai ales că nici ţara nu oferă prea multe posibilităţi. În jur de 200 de catolici mai sunt la Câmpulung. În comunele limitrofe nu sunt Biserici Catolice, în Argeş se găsesc doar în Câmpulung, Piteşti şi Curtea de Argeş.
Astăzi, în Sâmbăta Mare, la ora 21.00 începe Vigilia Pascală cu Slujba Învierii, iar duminică, pe 1 aprilie, la ora 11.00 are loc Sfânta Liturghie Parohială şi, la 18.00, Sfânta Liturghie, dedicate Învierii Domnului. Redacţia ziarului Evenimentul Muscelean urează tuturor creştinilor romano-catolici din Argeş şi Muscel un Paşte binecuvântat şi linişte sufletească!

The most visited gambling websites in The UK