Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Musceleanul candidat la preşedinţie, Mircea Diaconu: „Preşedintele ar trebui să semene cu noi, cu oamenii obişnuiţi, să arate că ne respectă, că îi pasă de noi toţi, aşa cum ne-a lăsat Dumnezeu, nu să se iubească doar pe sine”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 673

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2433_24.jpgBătălia politică pentru Cotroceni l-a adus în rândul candidaţilor şi pe musceleanul Mircea Diaconu, născut pe 24 decembrie 1949, la Vlădeşti, care, în ultimii 11 ani, a îmbrăcat haina de politician. A fost senator în perioada 2008 - 2012, pe listele PNL, ministru al Culturii în Guvernul Ponta, deputat european independent, afiliat grupului liberal din Parlamentul European, în perioada 2014-2019. Mircea Diaconu susţine că a venit timpul ca funcţia de preşedinte al ţării să fie ocupată de o persoană neînregimentată politic. Decăderea lui Dăncilă şi gafele din ultima vreme ale candidatului USR, Dan Barna, îl favorizează pe Mircea Diaconu să devină candidatul care se va confrunta cu Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Viziunea lui Mircea Diaconu

„Apelul meu către cei care mai credem în românism, oriunde ne-am afla, este să încercăm să refacem speranţa, încrederea în noi şi în viitorul nostru. Din fericire, avem o şansă, poate ultima, depinde mult de câţi vom fi. Constituţia României trebuie citită şi aplicată cu bună credinţă, iar dorinţa mea este ca preşedintele, care este al tuturor românilor, să fie primul cetăţean care arată respect pentru legea fundamentală. Preşedintele cooperează, colaborează cu lumea politică, cu întreaga societate, cu oricine este nevoie, pentru a trata fenomene, tendinţe, chestiuni fundamentale ale societăţii, de mare interes public, grupate pe teme majore. Unul dintre instrumentele sale de lucru va consta în deschiderea de dezbateri publice pe aceste teme, creându-se astfel asupra decidenţilor politici acea presiune care nu va avea cum să nu fie luată în seamă, preşedintele urmând să ducă mai departe concluziile pentru a le transforma în realitate. Dacă până acum, cu precădere în ultimii 15 ani, preşedinţii au încurajat cearta politică, dorindu-şi fiecare „Guvernul meu”, ogorul pe care trebuiau să lucreze şi să sădească s-a umplut de buruieni, iar societatea a fost puternic afectată. Rostul preşedintelui este nu să blocheze roţile dezvoltării, administrării, guvernării ţării, ci să facă astfel încât acestea să se poată mişca. Oricine îşi propune să distrugă o naţiune atacă întâi mediul, sănătatea, siguranţa cetăţeanului, identitatea naţională. De aceea, un preşedinte trebuie să aibă în grijă „refacerea conştiinţei de sine a naţiunii”, după cum spunea Nicolae Iorga.”

„În primul rând, preşedintele ar trebui să semene cu noi, cu oamenii obişnuiţi, să arate că ne respectă, că îi pasă de noi toţi, aşa cum ne-a lăsat Dumnezeu, şi nu să se iubească doar pe sine.

Apoi, ar trebui să fie nu cineva care se închide într-un palat bine păzit, făcând numai ce îi trece lui prin cap, ci să îl simţim alături de noi, la bine, dar, mai ales, la greu. Cred că oamenii s-au săturat de preşedinţi-jucători, care împart poporul în „ai mei” şi „ai altora”, ori, mai grav, în „ai mei” contra „ai altora”.”

Independent, nepartizan

„Statutul meu în aceste alegeri este şi rămâne de independent. Un preşedinte nu e de stânga, nu e de dreapta, el este nepartizan şi al tuturor românilor. Ca preşedinte, nu ai voie să împărţi lumea în „moral”, că aşa ai spus tu, şi „imoral”, că aşa crede altul. Nu ai voie să te închizi într-o cutie şi să nu vorbeşti cu nimeni, ci dimpotrivă, să ai uşa deschisă şi să relaţionezi cu toată lumea, să fii al tuturor, să uneşti, nu să divizezi. Statutul de independent poate fi o garanţie pentru neutralitate şi comportament de tip nepartizan, adică acele calităţi care îi sunt cerute unui preşedinte prin Constituţia României. Guvernul nu poate fi „al lui”, ci el trebuie să fie rezultatul aproape aritmetic al alegerilor care au loc în mod democratic. În România sunt foarte mulţi cetăţeni, la fel ca mine, cărora nu li s-au onorat speranţele puse în oamenii politici. Dorinţa mea este să spun ceea ce gândesc şi simt cu privire la ce ar trebui să facă un preşedinte neutru şi nepartizan. Vreau să mă exprim acum, când sper eu că lumea este atentă la subiectele care se vor dezbate în această perioadă.”

Cetăţeanul, egal cu Statul

Preşedintele ar trebui să se îngrijească de mentalităţi, de morala publică, de relaţia între cetăţean şi Stat. Statul s-a obişnuit să vâneze cetăţeanul, să îl dispreţuiască, iar efectul este că acesta se simte, în relaţia cu autorităţile, umilit şi marginalizat. Statul are nevoie de încrederea oamenilor, pentru a putea colabora cu ei. Pentru aceasta, însă, trebuie să-şi reconsidere relaţia cu cetăţenii de pe picior de egalitate. Statul este dator să îşi arate respectul faţă de oameni prin serviciile pe care le oferă. Pentru ca problemele să se rezolve, în România, trebuie acţionat de sus în jos, prin puterea exemplului celor care conduc. Prin pledoarie publică, prin influenţarea comportamentului instituţiilor şi prin exemplul său personal, preşedintele poate să schimbe percepţia că statul este deasupra cetăţeanului. Doar în felul acesta, oamenii vor putea avea sentimentul că sunt egali cu statul, în privinţa atât a drepturilor, cât şi a obligaţiilor ce le revin.”

Vreau să mă fac auzit

„De multă vreme - încă din tinereţe - eu mi-am exprimat opiniile, atunci când mi s-a oferit prilejul, de multe ori, cu consecinţe nefaste pentru mine. Însă se pare că nu am fost ascultat. Aş vrea ca acum, din postura de candidat, să vorbesc din nou despre ceea ce mă frământă, în speranţa că voi fi, în sfârşit, auzit. Îmi doresc să pot spune cum văd eu lucrurile şi să aflu dacă oamenii au nevoie de ceea ce gândesc, de cum înţeleg eu că trebuie citită Constituţia, în litera, dar, mai ales, în spiritul său.”

Acesta este doar o parte din programul prezidenţial al musceleanului Mircea Diaconu.

 

The most visited gambling websites in The UK