Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul Cristian Dică Hristu, achitat de Curtea de Apel Piteşti

  • Written by Alex BARBU
  • Hits: 3487

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Ianuarie_2353_6-7-hristu-dica.jpgPrimarul comunei Vlădeşti, Cristian Dică Hristu, a fost găsit, în 2015, la primul său mandat, de către Agenţia Naţională de Integritate, în conflict de interese şi abuz în serviciu, după ce ar fi direcţionat mai multe sume de bani, de la bugetul local, către două firme de familie, una administrată de cumnata sa, iar cealaltă, chiar de soţie. Totul s-ar fi întâmplat în perioada 2008 - 2012, atunci când Cristian Dică Hristu ocupa funcţia de viceprimar. După mai multe procese, în urma cărora a fost condamnat la închisoare şi şi-a pierdut fotoliul de primar, edilul a avut în final câştig de cauză, fiind achitat de Curtea de Apel Piteşti, printr-o hotărâre dată pe 23 ianuarie 2019.

După ce a fost acuzat, Cristian Dică Hristu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Piteşti, însă instanţa i-a respins cererea de suspendare şi cererea de chemare în judecată în vederea anulării raportului de evaluare emis de ANI. Cristian Dică Hristu nu s-a dat bătut şi a atacat hotărârea Curţii de Apel Piteşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nici aici nu a avut sorţi de izbândă, instanţa respingându-i recursul pe 31 mai 2017. Aşa stând lucrurile, a rămas în picioare decizia Curţii de Apel Piteşti, iar la începutul lunii august 2017 prefectul Emilian Dragnea a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar în cazul lui Cristian Dică Hristu. Imediat, edilul a contestat hotărârea prefectului, Tribunalul Argeş respingându-i acţiunea. Fostul edil a mers mai departe, iar pe 12 octombrie 2018, Curtea de Apel Piteşti i-a admis recursul, dispunând anularea ordinului prefectului. Totodată, la Judecătoria Câmpulung s-a derulat procesul penal al cauzei, instanţa aplicându-i fostului primar un avertisment, asta după ce a decis să renunţe la aplicarea unei pedepse pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung a făcut recurs, iar, pe 28 noiembrie 2017, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat pe Cristian Dică Hristu la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de patru ani. Ca pedeapsă complementară, i s-au interzis drepturile de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de trei ani. Hotărârea a rămas definitivă, însă edilul nu s-a împăcat cu această condamnare şi a cerut Curţii de Apel Piteşti revizuirea dosarului său, singura cale de atac. 

După mai multe înfăţişări, pe 23 ianuarie 2019 instanţa a dat verdictul final: „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung şi inculpatul Dică Cristian Hristu împotriva sentinţei penale nr.134 din 18 mai 2017, pronunţată de Judecătoria Câmpulung în dosarul nr.1989/205/2016. Desfiinţează în totalitate sentinţa şi rejudecând: Înlătură soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei, prevăzută de art. 80 Cod penal, dispusă faţă de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 301 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal. În baza art. 396, alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală şi art. 4 Cod penal, achită inculpatul pentru infracţiunea prevăzută de art. 301 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal. În temeiul art. 25 alin. 5 Cod procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat (în faza de urmărire penală, în judecata de fond, apel şi recurs în casaţie) rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 ianuarie 2019, la Curtea de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie.” 

 

The most visited gambling websites in The UK