Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Decât să taie ajutoarele sociale, PSD pare că agreează propunerea liberală privind relaxarea condiţiilor de import al forţei de muncă 

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 1233

 

b_400_250_16777215_10_images_2287_excedent2.jpgUna dintre cauzele amplorii asistenţei sociale, prin acordarea venitului minim garantat şi celor care nu merită, o constituie menţinerea pixului în mâna primarilor, decidenţii în cazul întocmirii dosarelor asistaţilor din localitate. În goana după voturi, şefii de Primării n-au niciun interes să-i trieze pe consătenii care depun actele necesare obţinerii statutului de asistat social. În opinia senatorului liberal Florin Cîţu, preşedintele Comisiei Economice din Senat şi vicepreşedinte al PNL, s-ar putea crea un sistem în care primarului să nu-i mai aparţină decizia stabilirii beneficiarilor de ajutor social. Abia din acest moment, sprijinul prevăzut de Legea 416/2001 ar începe să fie acordat pe merit. „Sunt companii care nu pot să vină în România, chiar dacă forţa de muncă este mai ieftină şi mai calificată decât în alte ţări. Dacă n-o găseşti, este irelevant. (…) O rată a şomajului mică şi un număr mare de asistaţi social. Asta este contradicţia. În Sud, am vorbit cu foarte mulţi care încearcă să găsească chiar şi zilieri şi merg să-i ia de acasă, le oferă o masă la prânz şi tot nu vrea nimeni să lucreze. Suntem forţaţi să aducem oameni din altă parte, pentru că cei de aici preferă să stea pe ajutorul social.”, a descris o realitate arhicunoscută parlamentarul liberal.  

„I-au învăţat puturoşi pe români., a completat consilierul judeţean Adrian Miuţescu. Îi ţii ca asistaţi social, pentru ca, o dată la patru ani, să voteze primarii. Sunt comune cu sute de oameni pe listele de ajutor social. Un candidat care vine într-o localitate de acest gen n-are nicio şansă să câştige alegerile.” În faţa presei muscelene, senatorul Cîţu afirma că varianta agreată de PSD este importul de forţă de muncă, nicidecum tăierea ajutoarelor sociale la primul refuz de loc de muncă, aşa cum prevede un proiect de lege depus de PNL, cu mai bine de un an în urmă. „(…) Încearcă să aducă oameni de peste tot. Problema este că legea, aşa cum este astăzi, le impune să le dea salariul mediu pe economie. În domeniul în care lucrează aceşti oameni, salariul mediu pe economie este unul foarte bun. Vor să dea, aşa cum le dau  celor din România, salariul minim sau puţin peste minim. Între minim şi mediu există loc de negociere, dar, dacă începi direct cu mediu, n-ai cum să-i aduci în România. Legea asta face: relaxează pe o durată de cinci ani câteva dintre aceste condiţii. Mai era o condiţie, de exemplu, să li se echivaleze, în unele cazuri, diploma prin Ministerul Educaţiei. Pe antreprenorul român nu-l interesează diploma, îl interesează ca omul să facă treabă. Cât aştepţi să-ţi vină echivalarea de la Ministerul Educaţiei înnebuneşti. Oamenii au nevoie de forţă de muncă astăzi. Aceste condiţii sunt relaxate prin acest proiect de lege (n.r. depus de PNL). Am văzut că PSD încearcă să dea o ordonanţă exact în această direcţie. Este o situaţie ciudată. Avem 4 milioane de români care muncesc în străinătate, oameni asistaţi social şi, totuşi, n-avem forţă de muncă. Când ai ajutoare sociale mari, asta se întâmplă: îţi creează aceste anomalii în economie.”, a încheiat senatorul PNL, nu înainte de a da un exemplu de inspiraţie arădeană, unde mai multe companii s-au asociat şi finanţează câte o clasă într-un liceu. Altfel spus, subvenţionează formarea unor cursanţi în meseriile pentru care au nevoie de personal şi, la absolvire, îi preiau. Din nou apare o problemă, întrucât legislaţia vagă nu le permite patronilor să-i ţină cu forţa pe angajaţii formaţi pe banii lor. Iar aceştia aleg, de multe ori, să plece peste graniţă. 

The most visited gambling websites in The UK