Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Marin şi Valeca, iniţiatorii modificării Legii energiei electrice şi a gazelor naturale

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1285

b_400_250_16777215_10_images_2284_marin.jpgÎn luna decembrie a anului trecut, pe 22 decembrie 2017, mai precis, conform datei de înregistrare a documentului, senatorii argeşeni Şerban Valeca şi Gheorghe Marin au înaintat Biroului Permanent al Senatului, „spre dezbatere şi adoptare, în procedură de urgenţă”, „Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale”. Celor doi iniţiatori li s-au alăturat senatorii PSD Ştefan Radu Oprea, Liliana Sbîrnea, Cristina Mariana Stocheci, Ioan Vulpescu şi deputaţii Mircea Gheorghe Drăghici, Nicolae Georgescu şi Cătălin Marian Rădulescu.        

Proiectul de lege care modifica actul normativ amintit prevedea că „operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării.” Pentru aplicarea acestor prevederi, operatorul are obligaţia de a realiza un studiu tehnico-economic, întocmit conform unei proceduri aprobate de către ANRE, în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării.” În cazul nerespectării acestor prevederi, operatorul va fi amendat cu 8.000 - 200.000 lei. Dacă şi după ce este amendat, operatorul refuză pe mai departe racordarea la sistem, va fi amendat cu 1-5% din cifra de afaceri. Iar dacă nici această sancţiune nu-l face să se răzgândească, atunci, operatorul va pierde dreptul de participare pentru obţinerea unor noi licenţe.

Acestea sunt modificările de esenţă propuse prin proiectul pe care iniţiatorii, Gheorghe Marin şi Şerban Valeca, l-au motivat astfel: „În privinţa accesului la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, a fost înregistrat la ANRE un număr mare de reclamaţii, formulate de persoane fizice şi juridice, reprezentând 25% din numărul total de reclamaţii. Această situaţie ne arată nemulţumirea consumatorilor de gaze naturale faţă de modul în care operatorii au permis accesul acestora la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Foarte multe persoane fizice, persoane juridice şi primării se plâng de greutăţile pe care le întâmpină atunci când doresc să se racordeze la reţeaua de gaze naturale. Acest proiect de lege vine să determine operatorii să permită accesul mai rapid al solicitanţilor la reţeaua de gaze naturale. Nu este posibil ca primăriile şi persoanele juridice să aştepte ani întregi pentru a se racorda la reţeaua de gaze naturale.  Accesul solicitanţilor la reţeaua de gaze naturale a devenit o problemă pentru aceştia şi, din acest motiv, proiectul de lege propune o soluţie la o situaţie existentă.”

Consiliul Legislativ, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisia economică, industrii şi servicii, Comisia pentru transporturi şi energie au avizat favorabil, cu amendamente, iniţiativa senatorilor argeşeni, susţinuţi de şapte colegi senatori şi deputaţi. 

Pe ordinea de zi a şedinţei Senatului din 10 aprilie 2018 a figurat şi aprobarea procedurii de urgenţă pentru dezbaterea şi adoptarea unor iniţiative legislative, printre care şi cea care face obiectul acestui articol. În plen, senatorul Gheorghe Marin a întărit necesitarea modificării într-un termen cât mai scurt a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale. „Susţinem procedura de urgenţă pentru această propunere legislativă care vizează zona introducerii gazelor naturale în UAT-urile din România şi, de aceea, am dori ca ea să intre în procedură de urgenţă, fiind o problemă foarte de actualitate la noi în ţară.” Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile şi se calculează de la data de 10 aprilie 2018.                                    

 

The most visited gambling websites in The UK