Menu
TRAFIC

Cătălin Buta, câmpulungeanul care conduce cea mai mare operaţiune „Food & Beverage”, pe cel mai mare vas de croazieră din lume

  • Written by Diana BUMBENECI
  • Hits: 1830

b_400_250_16777215_10_images_2277_buta1.jpgDeparte de casă de ani întregi, plecat de la munca cinstită de jos, câmpulungeanul Cătălin Buta, ginerele fostului consilier Constantin Ivan, actual secretar de stat la Ministerul Economiei, este cel care conduce cea mai mare operaţiune de „Food & Beverage” pe cel mai mare vas de croazieră din lume. Are 38 de ani şi acum se află la bordul vasului „Symphony of the Seas”, lansat la începutul lunii aprilie. În fiecare seară, echipa din subordinea sa serveşte circa 9.000 de oameni în decurs de patru ore, iar el semnează personal pentru aprovizionarea cu mâncare şi băutură de 900.000 de dolari pe săptămână. 

Diana Florina Cosmin, de la „Finesociety”, promovează astfel de activităţi, într-un mod uluitor, şi, astfel, l-a scos pe câmpulungeanul nostru în evidenţă pentru ceea ce face. 

b_400_250_16777215_10_images_2277_buta.jpgAcest vas, de 228.081 tone, extradotat, este la ora actuală cel mai mare din lume, iar la bordul său, timp de un an, circa 2.200 de oameni, staff-ul, muncesc cu drag pentru câteva mii de oameni. Dintre cei 2.200, în subordinea lui Cătălin se află 1.200, 380 fiind numai bucătarii. Operaţiunea tehnică ce este condusă de Cătălin este cea mai mare de acest tip din lume. Zeci de feluri de pâine proaspătă, tone de legume tăiate, 89 de tipuri de desert, aperitive reci, aproximativ 450 de mărci de vinuri rafinate… acesta este puţin din tabloul oferit de staff celor de la bordul vasului. 

b_400_250_16777215_10_images_2277_buta5.jpg„La aceeaşi scară cu vasul „Symphony” ar mai fi doar aeroporturile foarte mari, dar acolo sunt mici restaurante individuale, pe care trebuie să le aduni la un loc, ca să ajungi măcar aproape de volumul la care suntem noi. Noi conducem un restaurant cu 2.800 de locuri, o operaţiune individuală, unitară.”, spune Cătălin pentru Finesociety. Vasul este al VI-lea pe care-l „deschide” Cătălin din acest punct de vedere, adică pune totul la punct, de la aparatură, aprovizionarea cu băuturi şi mâncare, coordonarea oamenilor şi stabilirea standardelor. El a semnat personal pentru aparatură, verificând totul la cel mai mic detaliu.

Cum a început el?

„Am început de la 20 de ani. De fapt, aveam 19 ani când am plecat pe primul vas: „Rhapsody of the seas”. Am împlinit 20 de ani când eram deja la bord, se întâmpla în anul 2000. Eram Room Service Attendant. Am venit pe vas, fiindcă sora mea lucra deja pe vase de croazieră şi, în acea perioadă, se pleca mult pe vase. Sunt din Câmpulung Muscel şi am început la „Shorley” în Bucureşti, apoi „Sofitel” care tocmai se deschisese atunci, şi când a apărut prima posibilitate de recrutare pentru vase de croazieră, m-am dus.”, mai spune Cătălin. 

b_400_250_16777215_10_images_2277_buta2.jpgPentru acesta şi pentru  echipa din subordine, oamenii serviţi şi cei pentru care se pregătesc bucatele sunt cei mai importanţi. „Când serveşti un om la masă, tu, ospătarul, eşti responsabil direct de un moment special al omului respectiv, ba chiar, uneori, eşti părtaş la evenimente importante din viaţa lui.”, continuă musceleanul. 

El a mai spus şi că nu sunt aşa şcoli în care să li se explice cum trebuie meseria tinerilor care o doresc, că a încercat şi în ţară să meargă să le explice, la Bucureşti şi la Braşov, la agenţii de recrutting, dar este complicat deoarece, susţine el: „Mulţi nici nu te bagă în seamă dacă vrei să le explici ceva”. 

b_400_250_16777215_10_images_2277_buta6.jpgA muncit de mic în Câmpulung şi a cunoscut ce înseamnă munca de jos, munca grea şi obositoare de la o vârstă fragedă şi de aceea acum, pe parte profesională, este un om fără reproş. Le-a povestit celor de la Finesociety care s-au văzut interesaţi de activitatea muscelenilor ce înseamnă munca pentru el şi cum a început prima dată.

„Eu şi sora mea am rămas doar cu mama de mici. Eu aveam 8 ani, iar ea 17. Şi la 14 ani, într-un moment de rebeliune, i-am spus mamei că vreau să mă angajez, să am banii mei. Mama era contabil şi a zis: bun, ce ştii să faci? Nu ştiam să fac nimic. A zis: în regulă, vorbesc eu cineva, te angajăm salahor. Şi m-am dus salahor la nea Gheorghe, care mi-a dat o roabă de mortar de cărat, nu înainte să mă înjure de „Paştele mă-tii”. Şi eu aşa slăbănog cum eram…am dat roaba de bordură şi am răsturnat mortarul. Iar m-a înjurat. Am rezistat 23 de zile, îmi era ruşine de mama. După, ea s-a prins că mă chinuiesc şi mi-a zis: uite, Cătăline. Nu te mai duci, stai acasă, dar ai grijă ce faci, să nu ajungi să stai toată viaţa într-o postură ca asta. A fost o lecţie extraordinară pentru mine. Mama mea este sfântă, este o eroină”. 

b_400_250_16777215_10_images_2277_buta3.jpgAcasă îl aşteaptă o soţie şi doi copii, fată şi băiat, care îl sprijină permanent în activitatea pe care o are de făcut. Pe partea profesională, el merge pe ideea de: „Oriunde eşti, trage tare. Nu te lăsa, nu te descuraja după o lună, două, fiindcă greutăţi sunt peste tot”. 

Sursa: Diana Florina - Cosmin: Finesociety.

 

 

The most visited gambling websites in The UK