Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

România secolului XXI. Viaţa în mizerie, în ruina unei clădiri

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 660

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_aprilie_2574_Clipboard21.jpg

Ajuns pe drumuri, după ce, în urmă cu aproximativ şase luni, i-a luat foc casa, un bărbat din comuna Poienarii de Muscel se află într-o situaţie disperată şi are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor celor care nu suntem impasibili la suferinţele semenilor noştri. Fără niciun venit, la limita extremă a sărăciei, omul s-a refugiat la Câmpulung şi, după o perioadă în care a dormit pe unde a apucat, a găsit un adăpost rudimentar într-o clădire dezafectată din zona gării, unde-şi duce traiul mizer de zi cu zi, alături de mătuşa lui nevăzătoare. 

„Nu am întâlnit vreo situație similară cu cea a domnului Costică”

Despre cazul lui Constantin Oancea am fost informaţi de către Adrian Dulgheru, un slujitor al Domnului, păstor la Biserica Baptistă „Speranţa” din comunitatea de romi de la Valea Hotarului, comuna Dragoslavele, cu nădejdea că-i vom face publică povestea, astfel încât acest om năpădit de greutăţile vieţii să fie ajutat să-şi găsească un loc de muncă şi o locuinţă. „Când l-am întâlnit pe Constantin Oancea, i-am cerut permisiunea să scriu mai departe despre dumnealui și despre situația în care se află. I-am zis că o să scriu la ziarul local, în speranța că mai multe persoane se vor uni pentru a ajuta un suflet. A fost de acord, ba chiar am văzut lacrimi în ochii lui. Cumnatul meu, Tibi Ene, mi-a spus despre acest om și nevoile lui mari. Suntem obișnuiți să vedem situații de sărăcie, din cauza faptului că vizităm săptămânal comunitățile de etnie romă din jurul Câmpulungului (slujirea pe care o fac are legătură cu aceasta). Și acest lucru din dragoste pentru a împărtăși dragostea lui Hristos. Însă nu am întâlnit vreo situație similară cu cea a domnului Costică. Așadar, am pornit împreună cu alți câțiva credincioși ai Bisericii Evanghelice (zona Turn- Vișoi), pentru a-i fi o binecuvântare acestui om (între timp, auzisem că acest om a frecventat acea adunare și s-a pus în genunchi rugându-se lui Dumnezeu). Unii credincioși au fost cuprinși de compasiune văzându-l pe acest om și i-au luat urma, ca mai apoi să încerce să-l ajute cu câte ceva, dar și să caute un loc de muncă pentru el.”, ne-a scris Adrian Dulgheru.

„Nu am avut curajul să intru înăuntru”

Constantin Oancea locuieşte într-o dărăpănătură poziţionată lângă calea ferată, în apropierea gării, înconjurat de tot felul de mizerii, şi înăuntru, şi pe dinafară. „Nu am avut curajul să intru înăuntru. L-am găsit citind din Biblie, lucru îmbucurător pentru noi. Nu avea nici măcar apă potabilă pentru consum, de aceea i-a fost adusă. I-am dăruit câteva conserve și ceva bani. Însă ce sunt acestea pe lângă toate nevoile lui?”, se întreabă Adrian Dulgheru. Cum a ajuns Constantin Oancea în această situaţie ne-a mărturisit tot păstorul Bisericii Baptiste „Speranţa”: „Din ce am aflat, el a locuit în Poienari și ocupația lui a fost cea de cioban. Însă, acum şase luni, casa i-a fost arsă. Nu știu motivul. Așa că a rămas pe drum. A ajuns la Câmpulung și s-a adăpostit pe unde a apucat”. 

„Poate acest om va primi un sprijin, pentru „a se ridica” din degradarea lui”

Bărbatul nu locuieşte singur în acea baracă. O are alături pe mătuşa lui, pe care o îngrijeşte aşa cum poate, femeia fiind nevăzătoare. Adrian Dulgheru a fost profund marcat de cele văzute şi face un apel la toţi cei cu suflet mare şi credinţă în Dumnezeu să nu fie indiferenţi la situaţia grea prin care trece Constantin Oancea şi să-l ajute, după posibilităţi, să iasă la liman din această „mocirlă” a vieţii în care soarta l-a aruncat. „Vreau să vă spun cel mai șocant lucru, care nu este sărăcia grea în care se află, nici singurătatea lui, nici frigul, ci un lucru și mai dureros: undeva înăuntrul acelei clădiri se află mătușa lui, care este oarbă. Costel trebuie să aibă grijă de ea... lucru care mi se pare aproape imposibil, dată fiind situația în care se află acum. V-am scris aceste rânduri în speranța că, poate reușiți să scrieți în ziar ceva detalii despre acest caz. Astfel, înainte de sărbătoarea Paștelui, poate, acest om va primi un sprijin, pentru „a se ridica” din degradarea lui. Cât ține de mine, voi încerca să-l mai ajut cu ceea ce dispun”, a mai precizat Adrian Dulgheru. Narcis MANOLE

The most visited gambling websites in The UK