Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Un obiectiv de bun simţ în planul de sănătate al Elenei Lasconi: toaletă măcar la două saloane

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 385

În prezent, în Spitalul Câmpulung, grupurile sanitare sunt amplasate la capătul culoarelor  

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_septembrie_2518_3.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_septembrie_2518_5.jpgO parte a planului de sănătate propus de Elena Lasconi şi Andrei Aron poate fi susţinută financiar din fonduri europene. Aşa cum este Programul Operaţional Sănătate (POS) 2021-2027, prin care sunt disponibile 4,07 miliarde de euro, pentru întreaga ţară. Ca primar, Elena Lasconi şi-a pus în cap să nu rateze şansa de a accesa banii UE pentru o parte a obiectivelor din programul său care priveşte spitalele câmpulungene. Cu fondurile europene, de care învechita conducere a Spitalului Municipal s-a ţinut la distanţă, principala instituţie de sănătate a Nordului judeţului ar putea intra într-o altă epocă. Relatarea din această ediţie, care are la bază dialogul colegului de la Muscel Tv, Adrian Popa, cu Elena Lasconi şi medicul Andrei Aron, vă prezintă alte puncte ale planului de sănătate al viitorului primar, care începe cu redeschiderea Spitalului Câmpulung pentru pacienţii non-COVID. 

În Câmpulung trebuie să existe un cabinet stomatologic social, dar şi unul pentru urgenţe, la Spital    

Banii europeni - consideră Elena Lasconi - sunt de mare ajutor pentru a avea competenţe noi la Spitalul Municipal, care are nevoie să-şi diversifice paleta de servicii medicale. Cu ajutorul finanţărilor nerambursabile, accesate prin programele UE disponibile, poţi să trimiţi medici la specializare, la congrese, în ţară şi în străinătate. „Eu mă gândesc la o variantă de a atrage medici buni la Câmpulung, care poate şi-ar dori să se apropie de acest loc. Mulţi sunt din zona Argeşului. Atunci, mă gândeam: Ce-i oferi omului ca să vină la Câmpulung? Trebuie să găsim o soluţie, pentru că în Programul Operaţional Sănătate nu există.”, susţine Elena Lasconi, care şi-a propus să acorde atenţie construcţiei sau reabilitării unor spaţii existente, pentru a servi ca locuinţe pentru medici. 

În schimb, sunt bani şi oportunităţi de care aceasta vrea neapărat să profite pentru cabinetele şcolare. Mai ales pentru crearea unui cabinet stomatologic social, dar şi pentru elevi. „Sunt mulţi copii din familii vulnerabile care nu-şi permit. Cunosc aceste lucruri, pentru că am fost în foarte multe şcoli şi am văzut de ce mulţi renunţă la şcoală şi nu-şi permit să plătească pentru nimic. Să mergi la stomatolog nu este ieftin. Ar trebui să existe un cabinet stomatologic de urgenţă, unde să se trateze urgenţele. Ştiţi foarte bine cum sunt durerile de dinţi, când te iau, nu te mai lasă. Dacă cineva are o problemă gravă, nu are unde merge de urgenţă. Ar fi necesar să avem aşa ceva la Spitalul Câmpulung.”, consideră Elena Lasconi. 

Nici măcar acum, în plină pandemie, apa caldă nu funcţionează non-stop la Spitalul Câmpulung!   

Cele mai şocante deficienţe ale Spitalului Câmpulung, de necrezut că pot exista într-o instituţie de sănătate a anului 2020, sunt toaletele şi programul de furnizare a apei calde. Altfel spus, la Municipal, apa caldă funcţionează cu program! Asta în condiţiile în care pandemia impune o igienă impecabilă. „Sunt multe lucruri pe care le-am discutat că s-ar putea face. De la a avea măcar o toaletă la două saloane.”, continuă pledoaria Elenei Lasconi pentru decenţă şi respect pentru pacient. „Acum avem o toaletă pe tot culoarul. Este incredibil! Înţeleg că nu se poate face. Am înţeles asta de la Andrei, care a discutat şi el cu un arhitect, şi nu se poate face în fiecare salon, dar există posibilitatea de a fi făcută una la două saloane. Mi-au scris oameni în ce condiţii au fost acolo… că au fost şi şoareci, mirosuri, gândaci, nu este în regulă ce se întâmplă. Acestea sunt lucruri simple. Se pot face.”, a adăugat Elena Lasconi.

„Foarte importantă apa caldă!, a intervenit medicul Andrei Aron. În momentul de faţă, Spitalul Municipal nu are apă caldă non-stop, apă caldă care este şi pentru medici, nu numai pentru pacienţi. Medicii au program special în care fac duş.” „Asta în condiţiile în care avem COVID-ul peste noi! Şi avem nevoie de apă caldă şi săpun.”, a completat Elena Lasconi. 

Reabilitarea Blocului Central nu mai poate fi amânată

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_septembrie_2518_4.jpg Dr.Andrei Aron a vorbit despre reabilitarea Blocului Central - unul dintre punctele planului de sănătate -, un proiect care, în opinia sa, nu se va putea face în patru ani, pentru că este o lucrare foarte mare. „Dar cred că în două mandate ar trebui să se poată face. De asta şi sper să câştige (n.r. Elena Lasconi) şi nu doar pe primul, ci pe toate de acum înainte, să nu se mai oprească. Este foarte important să îmbunătăţim condiţiile de cazare pentru pacienţi, şi pentru medicii care lucrează acolo, căci şi ei suferă cum suferă şi pacienţii: apă caldă, toalete. Pentru mine, ste-rilizarea este un subiect important. Eu am o obsesie cu sterilizarea. Nu este în regulă ca spitalul să mai deţină aparatură de sterilizare care nu este la nivelul anilor pe care îi trăim. Şi atunci trebuie să intre în investiţia de reabilitare. Este cumva pornită o reabilitare a spaţiului pentru sterilizare, dar acest spaţiu trebuie îmbunătăţit cu aparatură care să confere siguranţă, când vine vorba despre instrumentar şi tot ce presupune o sterilizare.”, a precizat medicul Andrei Aron. Investiţia de reabilitare a Blocului Central cuprinde şi anveloparea clădirii şi asigurarea climatizării spaţiilor Spitalului.  

Un medic bun de la cabinetul şcolar poate depista la timp un copil infectat 

Planul pentru sănătate, sugestiv intitulat „Un Câmpulung mai sănătos”, se referă şi la obligaţia Primăriei de reabilitare şi dotare a cabinetelor şcolare. „Trebuie să facem în aşa fel încât să angajăm personal calificat, pe competenţe reale, pe concursuri reale. Liniştea unui părinte, în momentul în care îi pleacă copilul la şcoală, este foarte importantă. De-a lungul timpului, cabinetele şcolare n-au fost un subiect foarte important. Însă acolo pot să existe situaţii critice, cum este cea actuală, poate să existe un focar sau un copil care nu se simte bine. Atunci are nevoie să fie diagnosticat, ajutat, înainte să ajungă în comunitate. De asta consider că este important ca Primăria să acorde atenţie cabinetelor şcolare.”, a mai precizat dr.Aron. 

„Salariile sunt ok, hai să nu ne mai bucurăm la 10 lei pentru o injecţie!”

Două subiecte ale programului de sănătate sunt legate de transparenţă. „Pentru câmpulungeni şi pentru presa din Câmpulung a existat un moment pe care unii l-au considerat interesant, alţii l-au considerat altfel. Eu am comunicat foarte mult cu presa. Este foarte important ca într-un program să existe transparenţă. Şi acum, când habar nu ai ce se întâmplă acolo. Nu mai există pentru tine Spitalul, pentru că nu mai ştii nimic despre el.”, insistă Andrei Aron pentru transparenţă totală a activităţii Spitalului. „Partea administrativă să comunice cu publicul şi, în acelaşi timp, să facem nişte cursuri de comunicare, la care să meargă angajaţii Spitalului, în special partea medicală. Asistentele să deprindă nişte abilităţi de a discuta cu pacientul sau să li se ofere mai mult timp angajaţilor să stea cu pacientul şi să discute. Să nu mai fie tot timpul o agitaţie.”, a adăugat acesta.

Încheiem cu un subiect considerat de cei vizaţi „fierbinte”: sistemul de management anti-mită, integrat la cele două spitale din oraş. „Eu, dacă aş putea vreodată să coordonez orice activitate a Spitalului sau a oricărui spital, acesta ar fi un punct important pentru mine. Hai să fim realişti! Salariile sunt ok, câştigi destul de bine, hai să nu ne mai bucurăm la zece lei pentru o injecţie!”, a încheiat Andrei Aron. 

Într-o ediţie viitoare vom prezenta şi alte idei ale celor doi cuprinse în planul de sănătate: „spitalul smart”, un concept foarte interesant şi util, care îl ajută pe pacient să nu mai bâjbâie prin Spital, sistem de comunicare, pe bază de comandă vocală între personalul medical, şi creşterea competitivităţii personalului medical. Sunt lucruri foarte bune, nu foarte complicat de aplicat, cu condiţia de a pune la conducerea Câmpulungului oameni noi, moderni, care gândesc în prezent şi viitor. M.B.

The most visited gambling websites in The UK