Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Şeful societăţii de apă, impus de primarul de la Mihăeşti, a fost votat pe whatsapp!

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1143

Am trăit s-o auzim şi pe asta!

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2503_20.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2503_17.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2503_47.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2503_16.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2503_14.jpgGheorghe Matei şi-a impus preferatul la conducerea viitoarei societăţi de apă a comunei Mihăeşti, în timpul unei comedii rurale, desfăşurate pe whatsapp, unde se ţin şedinţele Consiliului Local, de teama infectării cu COVID-19. Deşi, cu siguranţă, şi la Mihăeşti există săli suficient de largi, în care aleşii să fie răsfiraţi, ca să nu se contagieze unul pe altul. Este interesant de aflat poziţia Prefecturii Argeş, instituţia care dă girul hotărârilor adoptate în teritoriu, în cazul administratorului numit de primar, cu toate că, la presiunea opoziţiei liberale, PSD-istul acceptate, în silă, o selecţie de CV-uri realizată de către Consiliul Local. Din iunie, până în iulie, s-a sucit, punând şef la SRL-ul proaspăt înfiinţat pe un actual membru USR, fost PNL, fost PSD. 

Şedinţele de la Mihăeşti, purtate pe un grup de whatsapp, ţin şi două zile, până se satură aleşii să-şi dea replici   

Înainte de a aborda subiectul propus, nu putem trece peste maniera curioasă în care au loc şedinţele Consiliului Local Mihăeşti, în perioada pandemiei. Executivul a creat un grup de whatsapp, unde aleşii primesc convocatorul, ordinea de zi şi proiectele de hotărâri, îşi expun punctele de vedere, adică „dezbat”, şi votează. Colegii care n-au telefoane inteligente şi/sau abilităţi de a manevra whatsapp-ul se duc la Primărie şi anunţă, „din gură”, votul. Deşi ei nu sunt părtaşi dialogului purtat on-line, care durează şi două zile! Şi asta din cauza scrierii şi postării opiniilor de către fiecare consilier în parte, urmate de replicile celor îi care contrazic, ajungându-se astfel ca „şedinţa” să nu poată fi încheiată în aceeaşi zi. Organizarea întrunirilor lunare prin videoconferinţă n-a fost posibilă la Mihăeşti, la fel ca la Câmpulung sau ca la vecinii de la Schitu Goleşti, din cauza lipsei tabletelor conectate la internet. Asta nu-l împiedica pe primarul Gheorghe Matei să se inspire de la omologul Tudorel Vasile Miriţă, care i-a „distanţat” pe consilieri în sala Căminului Cultural Lăzăreşti. 

Matei, însă, a preferat varianta purtării dezbaterii pe whatsapp, care a generat un vot neclar la hotărârea privind înfiinţarea societăţii de apă a comunei Mihăeşti şi numirea administratorului prin dispoziţie a primarului. De ce neclar? Pentru că aleşii conectaţi pe grupul de whatsapp s-au trezit cu trei voturi de care n-au avut habar în timpul şedinţei. Voturi aparţinând consilierilor care şi-au exprimat opţiunea, verbal, la Primărie, în favoarea iniţiativei primarului Matei, care, într-un final, a procedat cum a dorit. Adică şi-a pus administratorul agreat, nu mai spunem fără concurs, dar nici măcar fără selecţia de CV-uri, acceptată la solicitarea liberalului Liviu Iana. 

De când Mihăeşti era asociat cu Stâlpeni, Iana cere un serviciu propriu de alimentare cu apă   

În rezumat, istoricul activităţii de alimentare cu apă a localităţii arată astfel. Între comunele vecine Mihăeşti şi Stâlpeni s-a constituit o asociere, pentru furnizarea apei, înfiind o societate comună, Serv Util, care n-a funcţionat mulţumitor încă de la început. Societatea avea sediul la  Rădeşti şi tot Stâlpeniul asigura conducerea ei. În sarcina partenerului de la Mihăeşti cădea întreţinerea reţelei în localitate, prin cei trei angajaţi ai săi. Serv Util a înregistrat constant pierderi de apă, într-un cuantum de 60%, şi s-a confruntat cu furturi din reţeaua publică de apă, potrivit datelor contabile puse la dispoziţie de firmă, la repetatele solicitări ale consilierului PNL Liviu Iana. În concluzie, gestionarea defectuoasă a condus la falimentul societăţii, care, de mai bine de un an, a rămas a Mihăeştiului, Stâlpeni optând să iasă din asociere şi să-şi creeze un serviciu propriu. 

Acelaşi lucru s-a intenţionat şi s-a reuşit, dar într-o manieră care dă impresia de ocolire a legii, şi la Mihăeşti. „Nu sunt împotriva înfiinţării unui serviciu de apă., ne spunea consilierul Liviu Iana. Din contră! Eu am un proiect de hotărâre de acum cinci ani, din mandatul trecut, prin care am solicitat să ne despărţim de cei de la Stâlpeni, de Serv Util. Până la urmă, nu mai contează dacă ne facem o firmă proprie, dacă ne ia Câmpulungul sau Mioveniul. Într-un timp, a venit el (n.r. Gheorghe Matei), cu cei de la Apă Canal 2000. Trebuia să facem ceva, dar s-a tărăgănat şi nu s-a făcut nimic.” Până luna trecută, când primarul s-a hotărât că vrea serviciu propriu. La şedinţa din iunie, Executivul a forţat instalarea unui administrator, nu rezultat dintr-un concurs, cum era firesc, ci numit direct de primar. 

La acel moment, Iana a reuşit retragerea punctului de pe ordinea de zi, pentru organizarea unui concurs, pe care Primăria l-a transformat într-o selecţie de CV-uri, procedură în care era cooptat şi Consiliul Local, care decidea cine corespunde rigorilor postului. Până la următoarea întâlnire în „plen”, adică grupul de whatsapp, şi-au depus CV-urile patru candidaţi. Şi cu toate acestea, primarul Matei a încălcat propria procedură, impunând Consiliului o persoană numită de el. 

Matei s-a răzgândit şi a pus singur administratorul, fără a mai „deranja” Consiliul cu selecţia de CV-uri     

La şedinţa extraordinară din 16 iulie, a reapărut pe ordinea de zi, fără nicio modificare, proiectul de hotărâre de la dezbaterea anterioară, privind „înfiinţarea societăţii comerciale de interes public, având asociat unic Comuna Mihăeşti, care va funcţiona sub autoritatea Consiliului Local Mihăeşti, având următoarele elemente de organizare: a. Societatea comercială se înfiinţează în vederea externalizării serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, inclusiv reparaţii şi întreţinere a reţelei de apă şi canalizare; b. Această societate face obiectul unei gestionări responsabile şi transparente, îndeosebi prin asocierea angajaţilor săi, a clienţilor şi a părţilor interesate de activităţile sale economice, urmărind alocarea excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi de furnizare de servicii membrilor comunităţii, în conformitate cu interesul general.”

Viitorul SRL este denumit Servicii Utilitare Mihăeşti. „Capitalul social subscris şi vărsat integral de către asociatul unic va fi de 200 lei, împărţit în 20 de părţi sociale a câte 10 lei fiecare parte.”, prevede hotărârea referitor la patrimoniul societăţii de a cărei administrare se va ocupa un administrator ales pe o perioadă de patru ani. Cine l-a ales pe administratorul Daniel Fintoiu, al cărui nume este menţionat în proiectul de hotărâre? Primarul Gheorghe Matei, care a scutit Consiliul Local de „deranjul” studierii celor patru CV-uri, depuse ca urmare a invitaţiei lansate de Primăria Mihăeşti celor interesaţi de postul despre care relatăm. Aşadar, „se împuterniceşte domnul Fintoiu Daniel ca reprezentant al asociatului unic să efectueze toate demersurile şi să semneze orice cerere sau act necesar, în vederea înregistrării societăţii SC Servicii Utilitare Mihăeşti SRL ca societate - întreprindere publică (…) în faţa tuturor instituţiilor şi autorităţilor abilitate. Administratorul va asigura conducerea activităţii zilnice, urmând ca drepturile şi obligaţiile să fie stabilite prin statut. Angajarea personalului se va face prin contract individual de muncă (…).”

La vederea propunerii Executivului, Iana a reacţionat imediat: „Observ cu indignare faptul că nu suntem în stare să avem coloană vertebrală şi să fim în slujba cetăţeanului, aşa cum am jurat cu mâna pe Biblie, votăm la comandă, pentru că aşa ne cere „ŞEFU”. Aveţi grijă că aţi încălcat legea votând P.H. nr.37, avem o hotărâre încă în vigoare, de selecţie de dosare, avem un anunţ oficial pe site-ul Primăriei şi patru candidaţi înscrişi. Vă întreb ce facem cu aceştia şi, atenţie, lucrurile nu vor rămâne aşa, iar cei care au încălcat legea vor răspunde.”

După votul pe whatsapp, opţiunile „pentru” ale PSD-iştilor au crescut cu trei   

De parcă nu era suficientă răzgândirea primarului în chestiunea implicării Consiliului Local în alegerea administratorului, şi votul a fost tot unul obscur. În aşa-zisul plen, au votat „pentru” cei cinci consilieri PSD, s-au abţinut patru consilieri excluşi din PSD şi au votat “împotrivă” doi consilieri PNL, unul fiind Liviu Iana. După vot, aleşii au avut surpriza să afle că şi cei trei care n-au whatsapp au fost trecuţi în contul PSD. „8 voturi pentru, 4 abţineri, 2 voturi împotrivă, 1 vot neexprimat clar”, este contabilizarea voturilor comunicată de secretarul Zefina Baroana. Contrariat, Iana a cerut amănunte în legătură cu cele opt voturi pozitive, de vreme ce pe grup n-au fost decât cinci, dar nu i-a răspuns nimeni.         

„Eu n-am nimic împotriva acestui administrator numit de el. Dar mă deranjează procedura şi faptul că nu informăm cetăţenii cum trebuie şi nu dăm şansa tuturor să se înscrie la un concurs. De ce nu s-a făcut selecţia de dosare, dacă oamenii tot s-au înscris?”, susţine Liviu Iana, care a sesizat încă o incorectitudine: votul „doi într-unul”. Prin aceeaşi hotărâre s-au aprobat şi înfiinţarea SRL-ului, şi administratorul, care trebuia votat pe buletine, la secret, nu deschis, pe whatsapp, fiind un vot referitor la persoană.        

În privinţa opţiunii politice a lui Daniel Fintoiu, membru USR, acesta a candidat, în 2008, pe lista de consilieri a PNL, iar, în 2012, la PSD.   

Gardurile instalaţiilor de apă din Furnicoşi şi Valea Popii au fost furate   

După ce s-a realizat reţeaua de apă la Mihăeşti, în primii ani de funcţionare, până să apară asocierea cu Stâlpeni, a fost exploatată de Primărie, care se ocupa de reparaţii şi încasarea taxei de la cetăţeni. „Ne întâlneam şi de câte patru ori pe lună, vara, pentru serviciul de apă, întrucât au fost perioade în care şi la Mihăeşti, şi la Văcarea, şi la Valea Popii, şi la Furnicoşi, oamenii au rămas fără apă. Nu mai făceau faţă pompele, erau proaste, unele se ardeau repede. I-am chemat mereu: haideţi, că nu se poate aşa!”, ne spunea consilierul Iana. Unii dintre săteni au scăpat fără apometre, iar, la ţară, mai ales vara, se consumă foarte multă apă pentru udatul grădinilor. Aşa au apărut pierderile masive, favorizate de toleranţa autorităţilor, care parcă n-au avut interes să-i descopere pe cei care n-au contorizat consumul. Care puteau fi depistaţi uşor, fie atunci când veneau încasatorii să ridice taxa, fie întrebând vecinii bun-platnici, cărora sigur nu le convine să suporte apa pentru cel care n-o plăteşte. Dar nu s-a vrut. 

După cum nu s-a vrut o întreţinere corespunzătoare a sistemului de apă. Imaginile care însoţesc acest text vă arată starea deplorabilă a amenajărilor din satele Furnicoşi şi Valea Popii, unde gardurile au dispărut, cel mai probabil, fiind furate, oamenii şi animalele având acces la bazinele nesecurizate. La Valea Popii s-au scos din pământ până şi ţăruşii împrejmuirii, gest care n-a dat niciun impuls autorităţilor mai preocupate să-şi pună un şef peste reţea, în loc să întreprindă urgent reparaţiile necesare. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK