Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Arteziana a umplut pavajul de mocirlă cu rugină

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1419

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_12.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_13.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_14.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_15.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_16.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_50.jpgCu siguranţă, există un motiv - dintre cele care nu se vorbesc, dar se bănuiesc - pentru care Liviu Ţâroiu înghite, fără reacţie publică, bătaia de joc a firmelor patronate de familia Răuţoiu. Un primar corect ar fi sărit, măcar cu sancţiuni zdravene, pe partenerii de contract, care o ţin dintr-o trăsnaie într-alta, furnizând un neprevăzut şocant de scump, raportat la mediocritatea rezultatului. Neprevăzutul care a scumpit investiţia de amenajare a Pieţei Primăriei, cu peste 1,1 milioane de lei faţă de preţul cu care firmele de familie Group Concif şi Ratelen Construct au obţinut contractul, la licitaţie, îmbracă forme nebănuite. Cine ar fi bănuit, de pildă, că, odată pusă în funcţiune, fântâna arteziană face inutilă trecerea maşinii de spălat stradale prin centru? Asta pentru că un şuvoi generos, necauzat de vreun Cod Portocaliu de precipitaţii, se scurgea cu vioiciune de la perimetrul estic, pe sub chioşcul de ziare, pe trotuar şi pe stradă. Pârâiaşul s-a format de cum a fost săvârşit gestul electoral al punerii în funcţiune a „piesei de rezistenţă” a proiectului, executat execrabil. Arteziana trebuia să ne ia ochii şi asta chiar s-a întâmplat. Cu ochii holbaţi la balta formată spre Răsărit, din cauză că apa trece pe deasupra rigolei, în loc să fie preluată în canalizare, contribuabilii n-au gustat noua demonstraţie de jaf din banii lor prăpădiţi pe o lucrare jalnică.  

Patronul a inspectat, pârâul n-a încetat  

Calitatea profesioniştilor tocmiţi de primar pentru principalele investiţii programate din excedentul bugetar, care, în vremurile cu rotunjimi maxime, depăşise valoarea de 30 de milioane de lei, se vede din finalitatea amenajării Pieţei Primăriei. Oamenii aceştia n-au fost în stare să realizeze o fântână arteziană banală, la prima vedere, care n-are niciun farafastâc. Nişte ţâşnitori din sol, care, într-adevăr, sunt luminate, calitate insesizabilă pe timpul zilei. În orice caz, alegerea părţilor pentru accesoriul urban care ar fi trebuit să însufleţească Piaţa Primăriei nu-l dă pe spate pe privitor, care se aştepta la mai mult. 

Bine că n-a fost mai mult! Afirmaţie pe care o susţinem cu toată tăria, după ce am remarcat cum (nu) funcţionează arteziana. Testele au arătat ce “bubă” majoră are fântâna, pe care meşterii, neîndrumaţi de un şef care să se priceapă, au executat-o respectând panta Primăriei. În mod firesc, apa ţâşnită din sol urmează principiile gravitaţiei, curgând la vale, peste rigola care nu preia şiroaiele sprinţare, prelinse până pe carosabil. Şi a tot curs apă, de miercuri, până vineri, când s-a probat arteziana, până când s-a umplut pavajul de rugină, de la părţile metalice ale instalaţiei şi canalului de scurgere!

Oricât de tolerant ai fi faţă de stângăciile execuţiei unui contract ajuns la 7,5 milioane de lei, nu se poate să te lase indiferent mocirla ruginie, care a umplut tronsonul cuprins între fântână şi spaţiul verde dinspre stradă. Nu erau trei stropi, ca să fim acuzaţi din nou că facem din ţânţar armăsar, amplificând nişte nimicuri, ci o ditamai suprafaţa era mozolită de mâzga roşiatică pricinuită, probabil, de calitatea materialelor şi a lucrului, în general, prestat de muncitorii firmelor familiei Răuţoiu. 

Trebuie să spunem că, din ziua întâi a funcţionării, miercuri, 1 iulie, jeturile de apă au fost menţinute la un nivel scăzut. Căci dacă ar fi fost cu adevărat spectaculoase, şuvoiul prăvălit peste canal îl muta pe domnul de la punctul de difuzare a presei înapoi în faţa Clubului ARO. După trei zile de plescăit pe trotuarul ocupat de băltoaca ce împiedica un acces normal la chioşcul de ziare, constructorul a venit să inspecteze „frontul” de lucru”, pe care a mai apărut o defecţiune. Sâmbătă dimineaţa, însoţit de consilierul primarului, Mugurel Minciună, unul dintre patronii firmelor executante, George Răuţoiu, a dat o tură Pieţei Primăriei, unde fântâna fusese scoasă din funcţiune, probabil, pentru uscarea pavajului de pârâul venit la pachet cu arteziana. 

Dacă aţi avut trecere prin centru, nu se poate să nu fi observat mizeria stacojie întinsă generos pe suprafaţa reabilitată. După inspecţia omului de afaceri şi a reprezentantului Primăriei, s-a repornit fântâna, dar cu jerbe mici de apă, cât să-ţi răcoreşti papucii. A apărut rapid în tablou pârâiaşul zburdalnic, care a contribuit la înşirarea ruginii, în prelingerea sa pe sub chioşc, până în stradă.  

Ce are de spus primarul? Probabil, ce a avut de spus şi la podul de la Apa Sărată: că sunt excluse rezilierile de contracte. Intuiţi de ce. Nu din cauză că, vezi Doamne, se lungeşte lucrarea cu derularea proceselor, căci s-a lungit destul şi fără procese. Rezilieri, nu, sancţiuni drastice, nu. Căci nu poate fi considerată sancţiune o sumă care echivalează cu lăsatul partenerilor de contract fără gumă de mestecat, timp de o lună. M.B.

The most visited gambling websites in The UK