Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La Secţia ATI de la Mioveni vor profesa patru medici din Capitală

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 460

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_57.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_55.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2498_58.jpg

Săptămâna trecută, administraţia de la Mioveni era panicată, după ce detaşările mai multor medici ATI au expirat, secţia spitalului din localitate, care tratează cazuri COVID-19 riscând să fie închisă.

Cadrele medicale care şi-au desfăşurat activitatea la Secţia ATI a Spitalului Orăşenesc Mioveni s-au întors la Spitalul de Urgenţă Piteşti, după terminarea perioadei de detaşare. La Mioveni sunt 10 locuri pentru pacienţii internaţi la ATI, din cele 18 din întreg judeţul Argeş. 9 pacienţi erau trataţi acolo, iar vineri dimineaţa, pe 3 iulie, au început transferurile lor. Trei au fost preluaţi de Spitalul din Craiova, iar pentru alţi doi se căutau soluţii.

Autorităţile sunt în alertă şi din cauza situaţiei critice în care se află judeţul, pe fondul numărului mare de persoane confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că a scăzut numărul asimptomaticilor, dar a crescut numărul pacienţilor care îşi pierd gustul, mirosul sau au plămânii afectaţi.

Dr. Raed Arafat a vorbit despre criza sanitară din Argeş

Pe 2 iulie, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, de la Antena 3, dr. Raed Arafat a explicat unul dintre factorii care stă la baza gravei crize sanitare cu care se confruntă Argeşul. Medicii anestezişti care au lucrat până acum, prin detaşare de la Spitalul Judeţean, la Secţia COVID de la Mioveni, nu vor să-şi mai prelungească această detaşare şi nimeni nu îi mai poate obliga, aşa cum s-a întâmplat pe perioada stării de urgenţă. „Probabil că, începând de mâine (n.r. vineri, 3 iulie), vom  lua cu un elicopter al MAI bolnavii de COVID internaţi la Secţia ATI de la Spitalul din Mioveni, câte doi, şi îi vom transfera la alte spitale din ţară, unde sunt locuri. Există un risc, dar altă soluţie nu există în acest moment. Cel puţin, până autorităţile din Argeş organizează o secţie la Piteşti, ştiu că asta se intenţionează şi la asta lucrează acum.”, a spus Raed Arafat. 

La Mioveni e cel mai bine utilat compartiment de ATI din zonă

Spitalul COVID de la Mioveni a fost în pragul unei crize sanitare la finele săptămânii trecute, când detaşările medicilor au expirat. „Nu am reuşit să găsim medici nici la nivel naţional, având în vedre criza cu care ne confruntăm, toate judeţele, astfel încât, într-adevăr, expiră detaşarea medicilor şi am fost nevoiţi să găsim soluţii să relocăm pacienţii care sunt în acest moment acolo. Unii dintre ei sunt în stare critică, dar, în acest moment, am reuşit cumva să le găsim locuri, fie în spitalele din alte judeţe, fie în spitalele din judeţul Argeş, urmând ca să eliberăm secţia de la Spitalul Mioveni.”, spunea, săptămâna trecută, prefectul Emanuel Soare. 

Managerul Spitalului de la Mioveni, Horia Trăilă, a fost de părere că: „Asta a fost problema pe care am ridicat-o în primul rând. Am spus: fraţilor, efortul de luptă împotriva COVID trebuie să fie acolo unde este personal, dotările se pot duce unde este personal, este mult mai greu să duci personal unde sunt dotările. 90% din ATI-ul nostru a fost mobilizat în zona COVID şi, de aceea, acest ATI care a funcţionat la Mioveni a fost cel mai bine utilat compartiment de ATI din zonă.” Pentru a gestiona criza, autorităţile au pus în discuţie reorganizarea la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. „Situaţia se schimbă de la o oră la alta, în bine sau în rău. Ştim cu toţii că Argeşul este pe cota de avarie, noi suntem obligaţi şi condamnaţi să gestionăm ceea ce avem, dar avem şi noi un număr limitat şi de cadre medicale şi, implicit, de paturi şi de Terapie Intensivă.”, a fost opinia preşedintelui Consiliului Judeţean, Dan Manu.

Primarul Georgescu a salvat situaţia: patru medici de la Bucureşti vor veni la Secţia ATI Mioveni

Vineri, 3 iulie, la Consiliul Judeţean Argeş a avut loc o şedinţă la care au participat, printre alţii, preşedintele CJ Argeş, Dan Manu, prefectul Emanuel Soare şi la care a fost invitat şi primarul Ion Georgescu, de la Mioveni. Numai că la acea şedinţă nu s-au găsit soluţii pentru secţia COVID de la Mioveni. Când nimeni nu se mai aştepta la o soluţie, primarul de la Mioveni, Ion Georgescu, prin intermediul unei cunoştinţe care este medic, a reuşit să convingă patru doctori de la Bucureşti să vină să lucreze la Secţia ATI Mioveni. După cum spune primarul din Mioveni, pentru adevarul.ro, pacienţii de la ATI au fost mutaţi în alte spitale, compartimentul fiind, deocamdată, închis. „Compartimentul este închis acum, vom face o dezinfecţie acolo şi probabil că ATI-ul va fi redeschis de miercuri, 8 iulie, cu medicii de la Bucureşti. Sper să nu apară alte probleme din partea autorităţilor judeţene, nu aş intra în alte detalii... Suntem oameni. Noi toţi, care lucrăm cu publicul, avem un jurământ de respectat, eu în administraţie, medicii au jurământul lui Hipocrate şi aşa mai departe. Probabil că unii îl respectă, însă alţii nu îl respectă. Şi legat de nerespectarea jurământului, mă refer la cei din administraţie. Întâlnirea de vineri, 3 iulie, cu autorităţile judeţului mi-a lăsat un gust amar. Pentru că discuţia cu Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, a fost în sensul că vom căuta soluţii împreună, să rezolvăm pe plan local şi judeţean această problemă. Şi nu s-au găsit soluţii. S-a creat o psihoză la Mioveni. Ca să vezi, la fiecare 30 de minute, trecând câte o ambulanţă cu luminile intermitente şi cu semnale acustice e de groază. E imposibil ca într-un judeţ să spui că nu găseşti cel puţin un medic ATI-ist şi patru medici pe urgenţă, cu care ar putea să lucreze ATI-ul de la Mioveni. Am demonstrat cu Secţia de Infecţioase că se poate continua în condiţiile în care şi pe aceea doreau să o desfiinţeze autorităţile judeţene. Am rezolvat problema. În secţia de Infecţioase de la Mioveni sunt 69 de pacienţi cu COVID la ora actuală, iar la Piteşti s-au creat 55 de locuri noi. Unde îi muţi? Ce a câştigat Piteştiul? Nici nu ai locuri să muţi pacienţii de la Mioveni.”, a spus edilul pentru adevarul.ro. 

Primarul Georgescu a povestit şi cum a rezolvat criza medicilor: „Vă voi spune şi cum s-a rezolvat problema cu ATI-ul de la Mioveni. O cunoştinţă a mea, care este medic, a văzut în mediul online şi la ştiri numeroasele semnale de alarmă că la Mioveni e o problemă şi că ATI-ul risca să se închidă. M-a contactat şi, până la urmă, am reuşit să convingem patru medici din Capitală să vină la ATI la Mioveni. Am făcut-o pentru spital, pentru oameni. În cazul în care s-ar fi închis ATI-ul de la Mioveni, miile de oameni care lucrează pe platformele industriale din zonă ar fi avut o teamă certă.”, a explicat primarul.

Primarul Ion Georgescu le-a mai spus celor de la adevarul.ro că autorităţile centrale au sprijinit prea puţin secţia COVID a Spitalului de la Mioveni, iar pe partea de cote defalcate, situaţia este dramatică: în primele cinci luni, oraşul a primit doar 6 dintre cele 14 milioane de euro la care avea dreptul. „Costă 370.000 lei mâncarea şi cazarea la Secţia COVID de la Mioveni, iar statul mi-a dat 130.000 lei. Restul i-am acoperit de la bugetul local. Investiţiile la secţia COVID de la Mioveni au fost de 2 milioane euro, în contextul în care, în primele cinci luni ale acestui an, din aprobarea bugetului transmis de Direcţia Finanţelor Argeş, eu am la Mioveni o cotă defalcată de 2,8 milioane euro pe lună. Asta ar însemna 14 milioane euro pe cinci luni. Iar ei mi-au dat doar 6 milioane euro, dintre care 2 milioane de euro le-am băgat la spital”, mai precizează Ion Georgescu. “E.M.”

The most visited gambling websites in The UK