Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Ieri, DSP a avizat funcţionarea laboratorului de testare COVID-19 de la Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 865

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2494_24.jpgAlt anunţ al primarului, lansat la sfârşitul săptămânii, priveşte punerea în funcţiune a aparatului de testare a infecţiei cu COVID-19. Potrivit lui Liviu Ţâroiu, vineri, 19 iunie, era ziua în care laboratorul amenajat în incinta Centrului de Afaceri primea avizul de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Acel aviz despre care prefectul Emanuel Soare spunea, cu o săptămână înainte, că n-a fost eliberat de către DSP, întrucât cererea fostului director Nicolaie Alexe n-a fost însoţită de documentele necesare autorizării. După încă o săptămână de aşteptare şi de probe efectuate în paralel, cu laboratorul de la Mioveni, pentru confirmarea rezultatelor testelor realizate la aparatul Real Team PCR de la Câmpulung, avizul de la DSP era “pe drum”. 

Până vineri, la prânz, nu sosise, de vreme ce exprimarea primarului a fost „astăzi, primeşte avizul de funcţionare.” Potrivit lui Liviu Ţâroiu, „a fost întârziat, pentru că trebuia să avem un mijloc de transport autorizat pentru probele care se recoltează în spital, până la laborator. Spitalul are la dispoziţie o ambulanţă, pe care a luat-o din alte transferuri, şi astăzi (n.r. vineri, 19 iunie) a fost autorizată.”

Laboratorul PCR de la Câmpulung a fost avizat de DSP, la începutul săptămânii, urmând să facă analize COVID în paralel cu cel de la Mioveni, pentru certificarea rezultatelor, sau chiar cu Institutul ”Matei Balș”, așa cum ne-a spus primarul, care a completat că nu s-a stabilit care va fi centrul care va analiza în paralel cu Câmpulungul.

Cât priveşte costul laboratorului de testare PCR, estimarea din solicitarea lui Nicolaie Alexe se cifra la 640.000 lei. „Aceşti bani nu existau şi a trebuit să luăm o hotărâre în Consiliul Local, să aprobăm această sumă spitalului din două surse: Consiliul Local şi sponsorizarea pe care Holcim a dat-o spitalului, de aproximativ 250.000 lei. Municipiul a venit cu diferenţa de 360.000 lei, ca să ajungem la cei 640.000 lei solicitaţi. Surpriză: laboratorul a costat 340.000 lei!”, a dezvăluit primarul ceea ce se ştia deja: economia înregistrată la achiziţia acestei dotări, economie care figura la rectificarea de buget din 18 mai, când director era încă Andrei Aron. 

Un ultim subiect abordat de primar, dacă tot s-a referit la dotarea spitalului cu Linia automată de extracţie a acizilor nucleici şi PCR în timp real, pentru teste clinice de biologie moleculară, l-a constituit lista de echipamente şi aparatură, plus investiţii în genul modernizărilor de secţii, în valoare de 75 de milioane de lei, bani care se doreau a fi recuperaţi de la Uniunea Europeană. „Din analiza listei de 75 de milioane, numai 20 de milioane pot fi decontate pe COVID, cheltuielile care s-au făcut de la 1 februarie şi cheltuielile care se vor face în continuare, până la 30 septembrie: materiale, echipamente de protecţie, aparatură, cheltuieli de spitalizare. Inclusiv laboratorul PCR. Nu construcţii, doar cheltuieli specifice celor care se fac pe COVID. Şi Primăria, dacă intră în parteneriat ori cu Spitalul Municipal, ori cu Spitalul TBC, pe partea de cabinete şcolare. Nu ne vor deconta nouă, Primăriei, ceea ce am cheltuit cu măştile pentru funcţionari, dar se pot deconta dotări de cabinete şcolare. Toate trebuie să poarte ştampila COVID. Ea se dă de către DSP şi Minister. Ca de fiecare dată când auzim de fonduri europene, toţi ne aruncăm: hai să luăm noi! Acolo este o barieră pe care trebuie s-o treci, încă o barieră pe care trebuie s-o treci şi după aceea îţi aprobă finanţarea efectivă.”, a comentat ironic primarul intenţia lui Andrei Aron de a moderniza secţiile îmbătrânite ale spitalului cu fonduri europene din programul disponibil în acest moment.  

„Nu ne-au permis reparaţii capitale, doar dotări şi obiecte de inventar şi mijloace fixe. Nu construcţii, reparaţii sau modernizări, unde valorile erau foarte mari. Noi speram să compartimentăm astfel spitalul, pentru ca fiecare salon să aibă toaletă. Erau nişte circuite noi. Dar nu ni s-au permis cheltuieli de acest tip.”, atât a apucat să spună şi directorul financiar-contabil Marinela Cristian, care, timp de o jumătate de oră, l-a ascultat pe primar care, teoretic, trebuia să prezinte noua conducere a spitalului. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK