Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Unde trăiesc gunoaie, satul arată ca o cocină. Obştea, care s-a pricopsit cu satul de rudari, este nevoită să le strângă mizeriile

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1266

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2493_32.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2493_33.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2493_34.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2493_35.jpgDacă primarii ar urma îndemnul unei locuitoare a comunei Stoeneşti de a-şi da demisia, convinşi de mustrările de conştiinţă că nu fac suficient pentru localitate, ar rămâne Primăriile fără şefi aproape pe întreg cuprinsul Muscelului. Căci, în rare cazuri, s-a întâmplat să câştige lideri de calitate, care să fie mai mult decât încasatori de „comision”, de pe urma colaborărilor cu privaţii abonaţi la contracte cu statul. Strângerea gunoiului, pare-se, nu este o lucrare generatoare de câştig pentru administratorul localităţii, de aceea tot cuprinsul Muscelului este infectat de o mizerie infernală. Întreţinută, bineînţeles, de nesancţionarea sătenilor pentru aruncarea resturilor pe maidane, văi, malul gârlei, pădurici, până şi pe marginea drumurilor principale. Imagini precum cele prezentate de curând, în on-line-ul „cu de toate”, din Muscelul nostru izolat de lumea civilizată, prin nesimţirea locuitorilor, nu vor dispărea niciodată. Şi asta pentru că cetăţenii şi, în special, cei de la ţară au o teamă de a pune oameni noi la Primărie, care să impună, prin amenzi, respect pentru comunitate. În cazul particular al Văii Bădenilor, subiectul unei ştiri negative despre nesimţirea localnicilor şi incompetenţa autorităţilor, Primăria arată acuzator către proaspătul proprietar al unei zone pângărite de o mizerie cruntă, care s-ar fi pricopsit, în urma unui proces, şi cu pământul de sub casele rudarilor.          

Satul gunoaielor, la propriu, şi la figurat   

Toponimicul „pe Vale” le este cunoscut muscelenilor de la Stoeneşti, cărora Deea Ciurea le arată, în caz că n-au avut drum de curând prin satul Valea Bădenilor - şi este de dorit să aibă cât mai rar spre deloc - , în ce hal a ajuns malul apei. Autoarea pictorialului despre groapa de gunoi, la întinderea căreia localnicii lucrează serios, constată, prin întrebările lansate, că nici autorităţile n-au avut inclusă aşezarea preponderent de etnici pe agenda recentă de deplasări. „Recunoaşteți zona? Cu siguranţă, da, pe Vale. Ce se întâmplă aici? Ce păzeşte Primăria? Locuitorii din zonă primesc cumva ajutor social? Containerele pentru gunoi unde sunt? De ce nu vine nimeni să ridice mizeria asta? De ce nu se aplică amenzi? A, am uitat, cum să îi amendăm dacă avem nevoie de voturile lor? Probabil, este necesară o sesizare la Garda de Mediu şi Apele Române să verifice puţin ce se întâmpla în zonă şi ce păzeşte Primăria, de nu ia nicio măsură.”, este soluţia pe care şi-o dă singură fotografa de ocazie (nedorită). 

Dacă Primăria nu-şi respectă obligaţia de a asigura şi impune curăţenia, în spaţiul public, dar şi particular, poate o convinge instituţia de mediu cu atribuţii de control. Oamenii sunt sceptici că are efect vizita celor de la Mediu, căci amenda o plăteşte comunitatea locală, nu primarul, care tolerează apucăturile barbare ale rudarilor ţinuţi pe ajutoare sociale. Ia să-i fi lăsat o lună, două, pe toţi fără pomana statului, îi lecuia de alergat cu gunoiul pe prundul gârlei! Dar, vorba oamenilor, cum să-şi supere votanţii?! „Primăria are relaţii la Garda de Mediu, scrie Marius Vlădescu. Ultima dată, au dat vina pe cei de „mai sus” pentru gunoaiele din comună. Mde, le-a adus viitura.” Deea Ciurea, însă, vrea să probeze şi ea „relaţiile” Primăriei la Garda de Mediu, expediind fotografiile, cu sesizarea aferentă, către instituţia de control. Şi sancţionare! Foarte bine, aplaudăm atitudinea responsabilă, căci numai umblând la sensibilitatea primarilor, banul, mai trezeşti puţinul chef de muncă rămas în ei, după mandate de lâncezit în funcţie. Alexandru Luca, alt cetăţean din comună, susţine că subiectul fotoreportajului din satul locuit majoritar de rudari nu este un caz izolat. „Zac mormane de gunoaie în toate satele comunei.”, precizează acesta. Situaţie care s-ar ameliora dacă s-ar amenda contravenienţii, lucru pe care nu-l face niciun primar, de teama pierderii voturilor. Sau, dacă tot se întâmplă, măcar să fie scoşi la muncă beneficiarii de venit minim garantat. 

Primăria arată către obşte, ca proprietară a terenului  

A doua zi după apariţia imaginilor deloc flatante pentru autorităţi, subordonaţii primarului Marin au şi compus un comunicat, în care indică cine este responsabil de igienizarea terenului. „Vă informăm că terenul din satul Valea Bădenilor, de la pârâul Robului, în amonte, aparţine Obştei Ilineşti-Iacobeşti, proprietatea privată cuprinzând inclusiv cătunul de rudari şi amonte de acesta, de-a lungul râului Valea Bădenilor. Aceştia au obligaţia de a administra şi întreţine curăţenia acestei proprietăţi ce le aparţine. În zona cătunului de rudari există platformă de depozitare selectivă a gunoiului în containere de 1.200 litri. În postările făcute în spaţiul public referitoare la gunoaiele depozitate pe terenul ce se află în proprietatea Obştei Ilineşti-Iacobeşti, prin care se incriminează Primăria că nu curăţă acest loc, vă informăm că igienizarea şi păstrarea curăţeniei sunt în atribuţia fiecărui proprietar de teren. Şi pe această cale, înştiinţăm Obştea Ilineşti-Iacobeşti să igienizeze zona respectivă, altfel se vor aplica sancţiuni, fie de noi, fie de Garda de Mediu.”, încheie primarul Ion Marin.

„Spălatul pe mâini” al şefului Executivului ţine, probabil, la cei care nu cunosc miezul problemei. Îi lămureşte Cătălin Iosifescu, din postura de consilier local, care precizează că „obştea este proprietara terenului începând cu acest an (!), în urma unui proces între obşte şi Primărie, proces pe care Primăria şi-a dorit să-l piardă!” Iosifescu mai precizează, în conţinutul explicaţiei oferite pe marginea comunicatului primarului, că, „nici până în momentul de faţă, documentele de punere în posesie nu au fost finalizate, deci acest comunicat nu este în totalitate verific.” 

Dacă Marin şi subordonaţii săi au reacţionat cu promptitudine înainte să ia amploare disputa on-line pe tema mizeriei excesive de pe malul râului, de parcă ar avea vreo importanţă cine este proprietarul, statul sau privatul, în schimb, lumea n-a sesizat aceeaşi reacţie rapidă şi în cazul informărilor despre bolnavii de COVID-19 din Stoeneşti. „Am fi aşteptat un comunicat referitor la numărul persoanelor depistate pozitiv la testul Coronavirus, deoarece se aude că pe raza localităţii a fost confirmat un număr semnificativ de persoane.”, încheie consilierul liberal. “E.M.”                      

 

The most visited gambling websites in The UK