Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Laborator performant de testare COVID-19, inaugurat la Câmpulung

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 597

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2492_44.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2492_35.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2492_36.jpg

Fără Andrei Aron şi reprezentanţii Holcim, principalul sponsor

Mult aşteptata inaugurare a laboratorului de testare rapidă Covid-19,  cu ajutorul aparatului Real Time-PCR, amenajat într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primăria Câmpulung, pe Calea Braşovului, la Centrul de Afaceri de lângă Colegiul Tehnic, a avut loc, ieri, în prezenţa unor oficialităţi locale, dar în lipsa reprezentanţilor principalului sponsor, compania Holcim, cu toate că încă nu s-a primit avizul Direcţiei de Sănătate Publică.  Laboratorul, a cărui funcţionare este posibilă şi graţie eforturilor Consiliului Local şi implicării Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, nu este util numai în lupta cu SARS-CoV2, ci şi pentru depistarea altor tulpini de virusuri, stabilindu-se astfel un diagnostic corect, care va atrage şi o medicamentaţie corespunzătoare.

Inaugurare în bătaie de joc

Dacă ar fi să caracterizăm pe scurt organizarea acestui eveniment important pentru comunitatea noastră, şi nu numai, nu putem să spunem decât atât: bătaie de joc! A fost o bulibăşeală totală, o inaugurare făcută în pripă şi cu multe semne de întrebare, însă actuala putere politică locală şi-a atins scopul: cum, necum, a mai bifat o realizare în ochii electoratului! Pentru a justifica aceste afirmaţii, precizăm faptul că, ieri-dimineaţă, încă nu se ştia cu certitudine, sau nu se ştia deloc, la ce oră va fi inaugurat acest laborator, deşi este impropriu spus „inaugurare”, de vreme ce investiţia nu are girul DSP, şi nu vorbim numai despre reprezentanţii mass-media locale, care aveau două repere orare, 11.00 şi 12.00, ci şi de mai marii din Primărie. Mai mult decât atât, reprezentanţii locali ai companiei Holcim, care a contribuit cu 55.000 de euro pentru achiziţionarea aparaturii, au fost invitaţi la eveniment tot ieri-dimineaţă, după ce presa a făcut tam-tam. Bineînţeles că oamenii aveau agenda ocupată şi nu au putut onora invitaţia. Lăsând toate acestea deoparte, trebuie să recunoaştem că amenajarea unui astfel de laborator la Câmpulung nu poate fi decât îmbucurătoare, mai ales că este util nu numai pentru depistarea cazurilor de COVID-19, ci şi a altor tipuri de viruşi. 

Prioritare sunt cazurile din spital

Au fost prezenţi la aşa-zisa inaugurare a laboratorului de testare rapidă Covid-19 primarul Liviu Ţâroiu, vicele Mărgărin Şerban Blidaru, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Ioan Neacşu, directorul Spitalului Municipal, Nicolae Alexe, consilierii locali Estera Stămoiu, Sergiu Cicu, Marin Stanciu şi Ion Iliescu (toţi strânşi, probabil, în pripă de mai marele din Primărie), omul de afaceri Ion Cotescu, arhitectul Alexandru Cotoanţă şi cele două cadre medicale care vor „opera” în laborator, dr. Ana Godea şi chimist Mirela Bucurescu. „Vă mulțumim că ați răspuns invitației noastre, să inaugurăm acest punct de lucru, acest laborator PCR, pe care Spitalul Municipal, municipalitatea și cetățenii orașului și l-au dorit cu foarte mult interes. A fost executat într-o lună, din fonduri mixte, și aici trebuie să spunem că, pentru cumpărarea aparaturii în sine, fondurile au fost din partea Holcim, ca și sponsorizare, Consiliul Local și, bineînțeles, spitalul. În ceea ce privește partea de execuție a laboratorului, trebuie să spunem că este o finanțare din partea Holcim, Asociația „Salvați Câmpulungul și Muscelul” și, bineînțeles, a spitalului. Nu trebuie să uităm contribuţia constructorului, care este aici, de față, domnul Cotescu și a arhitectului Alexandru Cotoanţă, cel care a gândit și a făcut remodelarea spațiilor. Eu cred că a ieșit o lucrare foarte bună, ne asigură toate condițiile. Sperăm ca să fie utilizat la capacitate maximă și să poată să treacă la testare în masă. Prioritare, deocamdată, sunt numai cazurile din spital. O să solicităm DSP-ului, dacă este cazul, să trecem la o testare în masă.”, a declarat primarul Liviu Ţâroiu. 

„Mulțumesc pentru sprijin lui Ion Neacșu”

Primul care a amintit despre contribuţia directorului „de stare de urgenţă” al spitalului, medicul stomatolog Andrei Aron, la realizarea acestui obiectiv a fost arhitectul Alex Cotoanţă. „Sunt bucuros că am putut să fac parte din echipa care a participat la finalizarea acestui laborator benefic tuturor câmpulungenilor și nu numai. Mulțumesc echipei de constructori care s-a implicat permanent și a încercat să respecte în totalitate tot ceea ce ne-a fost propus, în colaborare cu cei de la DSP. Aș vrea să reamintesc contribuţia bunului meu prieten Andrei Aron şi să-i mulţumesc, pentru că și datorită lui am reușit să ducem la bun sfârșit această treabă. Urez succes tuturor celor care vor lucra aici și să fie cât mai puține teste de făcut, să nu avem nevoie de foarte multe teste. Mulțumesc pentru sprijin lui Ion Neacșu, care a fost permanent lângă noi, ne-a susținut şi ne-a ajutat cu tot ce s-a priceput”, a precizat arhitectul.

„Am început lucrarea când era domnul  Aron și o sfârșim cu domnul Alexe”

Toată stima pentru firma care s-a ocupat de lucrările de amenajare a spaţiilor interioare în care funcţionează laboratorul. S-a lucrat profesional, cu simţ de răspundere, astfel încât aparatura să se „simtă în siguranţă”, pentru sănătatea muscelenilor. „Vreau să vă asigur că a fost un efort substanţial și concentrat, dar și o dovadă că, atunci când se implică mai mulți factori, cu bună credință, trebuie să iasă ceva ceea ce câmpulungenii merită. S-a făcut cu efortul spitalului, al Primăriei, al Holcim-ului, în primul rând, al Asociației „Salvați Câmpulungul și Muscelul”, dar şi din alte sponsorizări de la firme private. Sper să iasă ceva care să fie de folos Câmpulungului și nu numai. Trebuie să știți că după ce trece această pandemie, pe care unii o numesc pandalie, această investiţie, din câte am înțeles eu de la doamna doctor, este capabilă să facă mult mai multe testări decât cea destinată COVID. Deci, folosința acestui spațiu pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp își va arăta eficiența, toată dotarea de aici fiind capabilă să facă analize complexe necesare spitalului și în primul rând a oamenilor. Mulțumesc de prezență și mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat; am început lucrarea când era domnul Andrei Aron și o sfârșim cu domnul Alexe, ceea ce arată că poate să fie o continuitate, dar şi faptul că un lucru bun poate să fie dus la bun-sfârșit chiar și în condițiile unor mici modificări de persoane implicate în proiect.”, a subliniat, pentru a împăca şi capra, şi varza, omul de afaceri Ion Cotescu.

Pot fi prelucrate 90 de probe pe zi

Capacitatea de testare a noului laborator este de 90 de probe pe zi. Aici vor lucra două cadre medicale care vor putea prelucra teste zilnic. Testele pentru determinarea infecției cu coronavirus vor fi efectuate pacienților care se încadrează în criteriile de testare și definiția de caz actualizată precum și personalului medical. „Sunt chimist principal în laboratorul de analize al Spitalului Câmpulung și alături de colega mea, doamna doctor Godea, ne vom ocupa de laboratorul PCR, strict din punct de vedere tehnic. În primul, permiteți-mi să mulțumesc tuturor celor implicați care au făcut posibil această realizare. Eu lucrez împreună cu colega mea de aproape 30 de ani, în diverse timpuri. Vom prelucra exudatele faringiene, nazalo-faringiene, pentru a identifica virusul SARS-CoV-2. Vă putem spune că acest laborator, așa cum arată acum, cu această dimensiune de personal, poate lucra 90 de teste pe zi, la un cost al testului de aproximativ 90 de lei.”, ne-a declarat Mirela Bucurescu, chimist principal. „Ceea ce doresc eu să spun este că un rezultat negativ nu spune că nu ai infecție cu virus SARS-CoV-2, pentru că munca noastră depinde și de a celorlalți, cei care recoltează, dacă recoltează corect, de momentul în care se recoltează proba, dacă e la începutul infecției și cu o cantitate mai mică de viruşi, care poate să-mi dea un rezultat fals negativ. Dacă proba a fost transportată, păstrată sau conservată în condiții necorespunzătoare, iar ne poate crea o problemă, dar noi, ca profesioniști, vom lucra cu conștiinciozitate și profesionalism și sperăm în cât mai multe rezultate negative.”, a completat-o medicul Ana Godea.

„Fostul manager, când a venit, a semnat în locul meu”

Ultimul care a luat cuvântul a fost directorul Spitalului Municipal care n-a ezitat nicio clipă să-şi apere interesele şi să-şi aloce toate meritele, alături de primar, pentru implementarea acestui proiect. „Aș vrea să scot în evidență că Spitalul Municipal Câmpulung deservește peste 120 mii de locuitori, atât ai municipiului Câmpulung, cât și din zona limitrofă. Acest laborator era necesar nu numai pentru această perioadă, să sperăm că perioada se va întrerupe cândva, vizavi de COVID, dar mi-aș dori să înțelegeți că noi avem secție de boli infecțioase și, în principal, acest laborator este destinat pentru această secție și să avem cât mai multe analize concrete și corecte la nivelul spitalului. Am dus dosarul la DSP, cu tot ce presupunea, dosar la liniuță, deja mi s-a facturat şi mâine vin să ia testele de saturație, pentru a putea să dăm drumul la acest laborator. Problemele se pun de ce nu s-a dat și de ce a durat așa de mult. Noi am plecat la drum cu domnul primar și mulțumită celorlalți consilieri care au înțeles importanța acestui laborator. Am pus în balanță faptul că Holcimul este un partener strategic și am discutat aceste lucruri încă din decembrie. La un moment dat, am avut această sumă de 55.000 de euro ca să luăm alte aparate pentru spital. Între timp, vorbind cu domnul primar, am ajuns la concluzia că este necesar să luăm acest aparat. Ne-am făcut o estimare, am văzut peste zece alte aparate în țară și am ajuns la o anumită sumă de bani. Atunci, împreună cu domnul primar, dar și cu cei de la Holcim, am decis să schimbăm destinația sumelor și de aceea a durat foarte mult. Toate aceste aspecte ne-au făcut să ajungem la Unifarm, care avea în momentul respectiv două aparate; am căutat și alte aparate similare. Aparatura s-a luat în funcție de aparatul mamă, pentru că trebuiau toate dimensionate și toate trebuiau să fie într-o linie PCR, toată linia completă și atunci s-a luat tot ce se putea de acolo, iar restul le-am luat din alte părți. Toate aceste lucruri erau semnate inclusiv cu Ministerul Sănătății, inclusiv cu Unifarm. Fostul manager, când a venit, a semnat în locul meu, erau prestabilite. Acum, când s-au stabilit alte sume și la restul de aparatură, sunt semnate de dânsul.”, a spus Nicolae Alexe. Ama IVAN, Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK