Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

DSP Argeş a refuzat decontarea celor 52.000 de lei, cât a costat masa cadrelor medicale izolate între gărzi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1406

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2488_9.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2488_8.jpg

Ca să nu recupereze suma de la medici şi asistente, Primăria va suporta din bugetul local costurile nereturnate de Ministerul Sănătăţii 

Redactarea confuză a materialului de şedinţă referitor la decontarea meselor cadrelor medicale izolate între gărzi lasă să se înţeleagă că municipalitatea va suporta costurile din bugetul local pe durata stării de alertă. Explicaţiile primarului la şedinţa de Consiliu Local din 28 mai au arătat cu totul altă ipostază în care se află autorităţile locale, ca finanţatoare ale „daravelelor” generate de lupta împotriva coronavirusului. Bugetul Câmpulungului va suporta cheltuiala cu hrana personalului medical cazat în hotelurile cu ai cărui patroni Liviu Ţâroiu a avut înţelegeri, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă. Şi asta pentru că Direcţia de Sănătate Publică Argeş a refuzat să deconteze suma, care n-ar fi o avere pentru bugetul central. Nu e o avere nici pentru cel local, punând-o în balanţă cu creşterile obraznice ale contractelor executate superficial de colaboratorii privaţi ai Primăriei. 

Masa pe o lună şi jumătate costă bugetul local 52.000 lei  

Proiectul de hotărâre pregătit pentru întrunirea aleşilor municipali de joia trecută le solicita votul pentru „decontarea din bugetul local a cheltuielilor prevăzute de articolul 16, alineat 1, din Ordonanţa Militară nr.7 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, modificat şi completat de articolul 20, punctul 3, din Ordonanţa Militară nr.8, respectiv cheltuielile cu asigurarea hranei personalului din sistemul public sanitar din unităţile sanitare de pe raza municipiului Câmpulung, pe perioada stării de urgenţă.”

Articolele citate din ordonanţele militare, care stau la baza Hotărârii de Consiliu votate pe 28 mai, stabilesc următoarele. „Ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale vor asigura, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19.”, astfel prevede Ordonanţa Militară nr.7, text modificat prin Ordonanţa Militară nr.8, care aduce câteva completări: „În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale asigură pentru personalul din sistemul public sanitar, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana - trei mese pe zi şi apa.”

Hotărârea locală, adoptată săptămâna trecută, clarifică cine este finanţatorul meselor servite de doctori şi asistente: „Cheltuielile de la alineatul 1 nu fac obiectul decontărilor din bugetul Ministerului Sănătăţii.” De ce?, ne-a lămurit primarul Ţâroiu, care a precizat în plenul şedinţei că Direcţia de Sănătate Publică Argeş, ca instituţie a Ministerului Sănătăţii cu atribuţii în teritoriu, a refuzat decontarea sumelor aferente hranei. „În urma solicitării noastre, DSP nu ne-a acceptat cheltuielile pentru cele trei mese. Ministerul Sănătăţii n-a decontat aceste cheltuieli. Avem posibilitatea, tot prin lege, ca această cheltuială să fie aprobată de Consiliul Local, pentru personalul din spitale, cazat în hoteluri, între gărzi, pentru a nu merge acasă şi a-şi infecta familiile.”, a susţinut şeful Executivului în faţa Consiliului. 

Cât are de plată Primăria? 52.000 lei pentru întreg personalul cazat în intervalul 2 aprilie - 15 mai. “După 15 mai, am hotărât să nu mai dăm aceste mese decât contracost salariaţilor. Dacă nu aprobăm acest proiect de hotărâre, va trebui să recuperăm de la personal sumele cheltuite pentru servirea celor trei mese. Putem face acest efort, susţinut din bugetul local, pentru a închide acest capitol.”, a mai precizat Ţâroiu.   

DSP a refuzat decontarea cheltuielii cu mesele zilnice, pe motiv că personalul medical are indemnizaţie de hrană 

Lecturând documentaţia care susţine norma Consiliului Local, se creează o uşoară confuzie între cheltuiala din starea de urgenţă şi cea din starea de alertă. La fel, între ce finanţează Ministerul Sănătăţii şi ce finanţează bugetul local. Potrivit referatului justificativ al necesităţii votului solicitat aleşilor, la Primăria Câmpulung a venit o adresă din partea Spitalului Municipal, datată 10 aprilie, când director era Nicolae Alexe, care a solicitat „pentru personalul medical din unităţile de cazare puse la dispoziţie de UAT Municipiul Câmpulung, pe lângă asigurarea spaţiilor de cazare, şi asigurarea a trei mese pe zi şi apă, pe perioada stării de urgenţă.” Pe 30 aprilie, transmite municipalităţii o adresă similară şi liderul Sindicatului Sanitas, care cere, de asemenea, acordarea drepturilor despre care relatăm. 

După cum am informat cititorii în mai multe rânduri, Primăria a luat legătura cu patronii de hoteluri interesaţi să intre în program şi a asigurat „spaţiile de carantină personalului medico-sanitar care interacţionează cu pacienţi şi care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului, după programul de lucru.” Pe 7 aprilie, s-a încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică Argeş un contract pentru decontarea din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor pentru carantină, derulate de Consiliul Local. În afara cheltuielilor de carantină, obiectul contractului îl constituiau şi cheltuielile legate de cazarea medicilor şi asistentelor care au contact cu pacienţi infectaţi cu coronavirus şi care, pentru protejarea familiilor, aleg să se izoleze, între gărzi, în spaţiile organizate de Primărie, împreună cu patronii de hoteluri. 

În ceea ce priveşte hrana, autorităţile au convenit cu managerii de spaţii de cazare să suporte contravaloarea celor trei mese zilnice. Această cheltuială a căutat Primăria s-o recupereze de la Ministerul Sănătăţii, însă a eşuat în demersul său, DSP Argeş invocând ca pretext pentru neplată că „personalul medical are şi indemnizaţie de hrană în această perioadă. Atunci, ne-au fost refuzate. Am acceptat această solicitare şi acum trebuie plătiţi aceşti bani. Ministerul Sănătăţii a refuzat plata lor. Este legal. Legea prevede şi suma care poate fi alocată pentru fiecare persoană, 70 de lei, trei mese pe zi.”, a adăugat Ţâroiu. Din câte s-a înţeles din expozeul acestuia, problema s-a ivit la medicii şi asistentele implicaţi în tratamentul bolnavilor de COVID-19, izolaţi între gărzi. Nu şi la cei aflaţi în carantină, pentru care Ministerul Sănătăţii a decontat cele trei mese pe zi, plus cazarea. În schimb, pentru ceilalţi, legea prevede că obligaţia este împărţită între bugetul central şi bugetul local. Iar ministerul a lăsat Primăria să se ocupe.    

„Începând cu data de 15 mai, drepturile solicitate (…) nu au mai fost acordate, întrucât perioada pentru care au fost solicitate încetează odată cu încetarea stării de urgenţă, decretate prin Decretul Prezidenţial nr.240/14 aprilie 2020, privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României.”, continuă raportul Primăriei, pe care îl lămureşte tot Ţâroiu în timpul şedinţei: cine serveşte masa la hotel, în starea de alertă, plăteşte.

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK