Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Vicele Blidaru ajută din nou căprarul! Distrugerea Parcului Ştefănescu, sancţionată cu avertisment!

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1226

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_36.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_37.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_38.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_39.jpgPe când ne minunam de longevitatea coteţelor de la marginea Vişoiului, unde orăşenii cresc zburătoare şi porci, constatăm că răul cel mai mare pentru mediu nu sunt lăturile orătăniilor de lângă blocuri, ci devastarea unui parc cu statut de monument istoric de către turmele de capre deţinute de doi vecini de pe strada Petre Zamfirescu: Cristian Călcâi şi Costică Rizoiu. Parcul Ştefănescu, după cum aflăm de la reputaţi istorici dedicaţi trecutului Câmpulungului, face parte dintr-un sit de importanţă naţională din Lista monumentelor istorice din România. „Amănunt” nesemnificativ pentru doi căprari cu aere de jupâni pe proprietatea comunităţii locale, cu complicitatea cel puţin a unuia dintre membrii conducerii municipiului, care s-o fi „omorât” cu cartea la fel ca protagoniştii păşunatului ilegal, atât pe pământurile deţinute de persoane particulare, cât şi pe pământul statului. În ediţia trecută, v-am prezentat cu câtă nonşalanţă Călcâi, profesor de religie, l-a sunat pe viceprimarul Mărgărin Blidaru, în momentul în care a fost descoperit de un cetăţean păşunând animalele pe domeniul public. Iar Blidaru, în loc să trimită agenţii Primăriei să constate pagubele şi să sancţioneze contravenţia, l-a sfătuit pe amicul deţinător de capre să cheme Poliţia! Atât a gândit, atât a gângurit vicele care, pesemne, nu înţelege nici el consecinţele prezenţei acestor animale năbădăioase, care se caţără peste tot şi toacă tot, împiedicând procesul firesc al regenerării naturii. Pe scurt, continuarea incidentului consumat de curând arată astfel. După apariţia cazului în presă, Poliţia Locală l-a chemat la Primărie pe Cristian Călcâi, la o discuţie programată pentru ziua de miercuri, 27 mai. Cum stăpânul turmei lăsate să hălăduiască prin pădurea „Ciobănaşului” n-a binevoit să dea curs invitaţiei, s-au dus poliţiştii locali după el. Pentru ce s-au deranjat agenţii Primăriei? Ca să-l sancţioneze pe Călcâi cu avertisment! Ce înseamnă să te cunoşti cu viceprimarul, care, din nou, sare în ajutorul căprarului, cu o pedeapsă de tot râsul, pentru distrugerea unui parc-monument. 

Căprarii din Parcul „Ciobănaşului” au posibilitatea de păşunat legal în Grui. Dar acolo trebuie să plătească taxă     

Dacă angajaţii Primăriei şi-ar îndeplini sarcinile de serviciu, recompensate regeşte şi dacă încasatorul salariului nesimţit munceşte, şi dacă nu munceşte, măcar în situaţiile reclamate, i-ar lua la rost pe cei care ţin în curte turme de oi, de capre, ţin vaci sau cai, în zone improprii creşterii de animale. Aşa cum este strada Petre Zamfirescu, o arteră care porneşte din strada Republicii, paralelă cu Negru Vodă, din dreptul fostei Sticlării, şi urcă în Grui. Aici sunt case dintotdeauna şi probabil că, în vechime, până la modernizarea locului şi a obiceiurilor orăşenilor, care au renunţat la guiţat şi behăit lângă foişoare şi terase, au crescut şi animale. Unii au rămas fideli îndeletnicirilor pastorale din bătrâni, deşi regulile sunt altele. 

La nivel local, avem o Hotărâre de Consiliu, actualizată la şedinţa din 30 aprilie 2020, privind organizarea păşunatului şi stabilirea taxei de păşunat pe izlazurile proprietatea municipiului Câmpulung. Potrivit acestei norme, fiecare crescător de animale are obligaţia de a înregistra efectivele în Registrul agricol şi de a le crotalia. În momentul înregistrării, cetăţeanul trebuie să explice şi unde le scoate la păscut, mai cu seamă în situaţia în care nu deţine suprafeţele necesare, situaţie în care apelează la izlazurile municipale. După legea locală, păşunatul nu poate fi organizat decât în Grui, unde Primăria deţine 14 hectare de teren, în Comăneşti - 8 hectare, pe Valea Româneştilor - 3,5 hectare şi în Mărcuş - 2 hectare. Bineînţeles, cu achitarea unei taxe de 10 lei pe lună, la cât se ridică taxa de păşunat pe „unitate vită mare”. În cazul nesocotirii acestei obligaţii, ciobanul, văcarul, căprarul, porcarul riscă acuzaţia de păşunat fără drept, sancţionată cu „taxa de gloabă”. 

Se consideră păşunat fără drept nu numai situaţia în care crescătorul nu achită taxa, ci şi următoarele cazuri în care se încadrează cei doi căprari din Parcul Ştefănescu: păşunatul în alte locuri decât cele stabilite, păşunatul cu animale neînregistrate în Registrul agricol ori fără crotaliu, păşunatul cu animale pentru care nu există certificat sanitar-veterinar, care să ateste starea de sănătate corespunzătoare a acestora, precum şi păşunatul în perioada interzisă, adică în afara intervalului 16 mai - 31 octombrie.  

În cazul celor doi căprari, „taxa de gloabă” percepută se ridică la 30 lei/capră, adică un total de 300 de lei de fiecare. O nimica toată, prin comparaţie cu devastarea unui parc de o valoare inestimabilă! Călcâi şi Rizoiu au posibilitatea să-şi pască animalele, legal, pe izlazul Grui, care este aproape de domiciliul lor, dar de ce să plătească taxa pentru zece capre de „căciulă” dacă este gratis în Parcul Ştefănescu?! Unde pârdalnicele rumegătoare distrug un patrimoniu istoric, cultural, peisagistic, de o vechime şi frumuseţe impresionante. De frumuseţea pădurii nu mai pot căprarii interesaţi de lapte, brânză, carne, nu de clorofilă, aer curat şi miros proaspăt. De turiştii „Ciobănaşului” nu mai pot Călcâi şi Rizoiu, care, probabil, nu pricep că aceia care se cazează într-un complex de lux nu vor să audă behăială căprească şi să calce prin căcăreze, la o plimbare prin pădure. 

Deranjul Poliţiei Locale, care s-a deplasat la domiciliul contravenientului, a fost pentru un amărât de avertisment    

Deşi Parcul Ştefănescu se numără printre obiectivele păzite de Poliţia Locală, folosirea parcului lăsat moştenire Câmpulungului pentru recreere pe post de imaş comunal n-a prezentat interes pentru agenţii Primăriei. Ieşirea la iveală a diferendului între un proprietar din zonă şi profesorul Călcâi i-a scos pe teren pe poliţiştii locali, dar nu imediat cum a fost sesizat public incidentul. V-am povestit cum a fost prins Călcâi cu cele zece capre în pădurea Primăriei. Un cetăţean, a cărui proprietate este călcată permanent de caprele lui Călcâi şi Rizoiu, s-a luat după urmele copitelor adâncite în solul înmuiat de ploi şi după excremente şi aşa a dat cu ochii de imaginea bucolică din vecinătatea „Ciobănaşului”. Cu gura mare tot Călcâi! Care l-a sunat pe viceprimar invocându-l drept girant al hoinărelii cu caprele pe proprietatea publică! „Eu sunt pe proprietatea Parcului Ştefănescu şi asta aparţine de Primărie. Dacă vrea Primăria să mă amendeze, să mă amendeze, eu sunt de acord să mă amendeze!”, a făcut pe viteazul Călcâi, încurajat de o replică jenant de ridicolă a vicelui Mărgărin Blidaru: „Claudiu, sună şi tu la Poliţie şi rezolvi problema, eu nu am cu ce să te ajut.” Adică făptaşul să anunţe Poliţia că animalele lui distrug puietul de mesteacăn, stejar, tei, nuc, cireş şi ce alte specii găseşti în Parcul Ştefănescu.

Miercuri, 27 mai, Cristian Călcâi a fost invitat la Primăria Câmpulung, ca să fie audiat de Poliţia Locală, invitaţie căreia insul a refuzat să i se conformeze. Deşi, cu câteva zile înainte, ce grozav era! Cum se lăsa el amendat, ba parcă ruga Primăria să-l amendeze, dacă instituţia se simte în stare! Dacă profesorul crescător de capre n-a catadicsit să vină la discuţia cu poliţiştii - n-o fi avut cu cine să lase caprele -, au mers poliţiştii acasă la el. Agenţii lui Ţâroiu au prăpădit benzina, deplasându-se la domiciliul lui Călcâi, ca să-i aplice o sancţiune de speriat: un avertisment, care nu face nici cât o ceapă degerată. Dacă, a doua zi, caprele profesorului de religie erau împrăştiate pe strada Gruiului, împărţind verdeaţa cu vaca vecinului Rizoiu! Muget, behăit, balegă şi căcăreze, în cea mai nouă zonă rezidenţială a Câmpulungului, modernizată cu canalizare şi asfalt! 

Comportamentul suspect de detaşat al viceprimarului Mărgărin Blidaru faţă de o acţiune repetată de distrugere a domeniului public şi, în special, a unei zone cu statut de monument, va declanşa o acţiune în instanţă împotriva acestuia, unde va da explicaţii, alături de crescătorii de animale faţă de care manifestă puţin spus toleranţă. „E.M.”                                     

 

The most visited gambling websites in The UK