Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Liviu Ţâroiu îi lasă următorului primar documentaţii pentru renovarea a patru case vechi, de aproape 3 milioane de lei

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1595

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_24.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_25.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_26.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_27.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_28.jpg2.982.765,41 lei este suma de care are nevoie Primăria Câmpulung pentru a repara patru case din centrul istoric al oraşului. Autorităţile locale nu vor suporta singure „nota de plată”, căci, în trei dintre imobile, împarte proprietatea cu cetăţeni şi firme, care vor contribui obligatoriu la lucrările de consolidare şi reabilitare exterioară. Cel mai probabil, având exemplul blocurilor sociale, pe care Executivul lui Liviu Ţâroiu le-a scos la licitaţie separat, pe loturi, în cadrul unui singur proiect, şi cele patru case vor face obiectul unor contracte diferite, pentru hrănirea mai multor guri de patroni de firme de construcţii. De altfel, patru sunt executanţii de reparaţii de clădiri, cărora primarul le-a împărţit lucrări în acest mandat, şi pe aceştia ne aşteptăm să-i vedem onorând o invitaţie tentantă. 

Casa Viforeanu, din strada Matei Basarab, nr.36: 521.070,21 lei  

Primul dintre cele patru imobile, pe care vi le prezentăm în acest articol, poartă denumirea „Casa Viforeanu”  şi se află pe strada Matei Basarab, la nr.36. Includerea clădirii pe Lista Monumentelor Istorice are la bază atât perioada edificării ei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, cât şi calitatea de „parte componentă a Sitului Urban „Oraşul Istoric Câmpulung”, datând din secolele XIII-XX”, un sit de valoare naţională. Casa Viforeanu este clasată ca „monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local”, de clasa B, având importanţă locală. 

Imobilul, format din două corpuri de clădire şi un teren de 221 mp, are doi proprietari: Municipiul Câmpulung şi soţii Andreea şi Dragoş Baco. Restul terenului, neocupat de construcţii, care măsoară 461 mp, aparţine municipalităţii. Vecinătăţile casei sunt: strada Matei Basarab, la Nord-Vest (din care se face accesul auto şi pietonal); proprietatea de la nr.8, pe strada I.Andreescu, la Sud-Vest; proprietatea de la nr.38, pe strada Matei Basarab, la Nord-Est (cu care se învecinează la calcan); parcare, la Sud-Est.      

Construcţia, cu parter şi etaj, este „într-o stare medie de conservare, cu degradări ale elementelor nestructurale: infiltraţii la nivel de soclu pe faţade, tâmplărie degradată parţial, tencuială crăpată, jgheaburi şi burlane deteriorate, învelitoarea degradată, ce permite infiltraţii la nivelul plafonului de sub pod.” În noiembrie 2018, a fost realizată o expertiză tehnică de către inginerul Mihai Ursăchescu, al cărui studiu stabileşte lucrările de consolidare necesare. În afara acestora, se impun lucrări de restaurare a faţadelor, a acoperişului, a elementelor decorative, cu refacerea integrităţii unor elemente degradate sau dispărute.                            

Primăria a comandat şi plătit o D.A.L.I. - documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, având de gând s-o consolideze şi s-o reabiliteze pe exterior. Acest prim studiu le oferă autorităţilor locale cifrele care vor sta la baza licitaţiei. Investiţia, în ansamblul său, incluzând şi munca proiectantului, se ridică la suma de 521.070,21 lei. În cadrul acestei valori totale estimate, ponderea operaţiunilor de construcţie şi montaj înseamnă 356.928,56 lei. Firma care pune mâna pe acest contract are la dispoziţie 18 luni ca să-l ducă la îndeplinire.

Autorul D.A.L.I., care le-a propus autorităţilor locale două scenarii, le-a sugerat ce soluţie tehnică este mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor şi al respectării recomandărilor din „Ghidul de bune practici pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric şi din Codul Patrimoniului Municipiului Câmpulung. De asemenea, mai avantajoasă din punct de vedere al realizării unor lucrări cu complexitate redusă, tehnic vorbind, şi cu durată mai mică în execuţie. 

„Intervenţiile propuse vizează, pe de o parte, consolidarea clădirii, aşa cum s-a recomandat prin expertiza tehnică efectuată, iar pe de altă parte, refacerea tencuielii şi zugrăvelii exterioare, înlocuiri locale de tâmplării exterioare, recondiţionarea tâmplăriilor iniţiale şi hidroizolarea teraselor.”, constituie esenţa investiţiei.               

Casa de pe strada Negru Vodă, nr. 214, de lângă Cold Ravel: 362.024,66 lei

Al doilea şantier se va deschide, când Primăria va avea banii pentru lucrare, pe strada Negru Vodă, la nr.214. Proprietatea deţinută de municipalitate, situată la intersecţia străzilor Negru Vodă şi 1 Mai, constă într-un teren de 347 mp şi o construcţie cu subsol parţial, parter şi etaj. „În continuarea construcţiei, care este aliniată, pe două laturi, la cele două străzi, terenul este împrejmuit. Pe faţada la stradă dinspre Negru Vodă, la parter se află spaţii comerciale.”, este o scurtă descriere a imobilului în care se poate intra cu maşina şi de pe principală, şi de pe străduţa care duce la târgul de fructe şi legume de lângă „Kretzulescu”. Vecinătăţile constau în cele două artere, Negru Vodă, la Nord-Vest, şi 1 Mai, la Nord-Est, plus două proprietăţi ale firmei Cold Ravel, la Sud-Vest (strada negru Vodă, nr.212), şi la Sud-Est (strada 1 Mai, nr.1). 

Casa nu are regim de monument, dar se află în zona de protecţie a unui monument istoric, Casa Voiculescu, de pe strada Negru Vodă, nr.200, datând din secolul al XIX-lea. Clădirea are compromis tot ce înseamnă detalii de finisaje ale pereţilor şi instalaţii. „Apa meteorică, scursă pe pereţi, din burlane sparte sau direct de pe acoperiş, a distrus, pe suprafeţe mari, tencuiala exterioară şi stratul superficial al zidăriei. Acoperişul neetanş, jgheaburile lipsă şi burlanele degradate sau absente au permis infiltraţii de apă meteorică, ce au dus la degradarea tavanelor la etaj. Lemnăria geamlâcului este degradată. În urma recompartimentărilor, au rezultat grupuri sanitare improvizate. La nivel de structură, planşeele sunt degradate la beci, la cursivă, inclusiv la scara de acces, şi la pod, iar la pereţii exteriori, sunt degradaţi din cauza scurgerilor de apă pe faţade, urmate de expulzarea tencuielii şi părţii superficiale a cărămizilor, pe fondul efectului de gelivitate. Structura de zidărie este în stare relativ bună. Nu se observă defecte consecutive cutremurelor.”, sub distrugerile, pe scurt, ale casei de pe colţ cu strada către târg.

În scenariul propus de proiectantul care a lucrat D.A.L.I., investiţia, pe o suprafaţă desfăşurată pe 600 mp, costă 362.024,66 lei, din care construcţiile + montajul au fost apreciate la 256.242,87 lei. În acest caz, constructorul care va obţine contractul trebuie să se încadreze într-o durată estimată la şase luni. Această cheltuială va asigura, după autorul D.A.L.I., „un grad de confort mediu, dar cu păstrarea aspectului original”, avantaj dublat de altele precum: durată de execuţie mai mică, lipsa lucrărilor de inspecţie şi mentenanţă a elementelor structurale metalice, lucrări de demolare mult mai mici, plus că nu este nevoie de realizarea unor fundaţii noi, stâlpi şi grinzi noi, de unde rezultă un cost mai scăzut. 

Casa din Negru Vodă, nr.113 şi Republicii, nr.20: 1.031.500,43 lei    

Ne apropiem de centru şi de cel mai mare putregai din „inima” Câmpulungului, Hotelul Regal. Până va veni ziua în care vom povesti despre reabilitarea hotelului, relatăm despre o lucrare în pregătire în capătul celălalt, dinspre fosta Librărie „Sadoveanu”. Între investiţiile private, cu faţade exemplare, a rămas o clădire a Primăriei care nu face cinste zonei, cu aspectul deplorabil, şi care are o faţadă pe Negru Vodă, la nr.113, şi o faţadă, pe Republicii, la nr.20. Fiind vorba despre o construcţie cu o mărime considerabilă, la care adăugăm degradarea accentuată, şi valoarea investiţiei este pe măsură: 1.031.500,43 lei, totalul proiectului, din care construcţiile şi montajul, 729.744,16 lei. Autorul D.A.L.I. apreciază că şase luni îi sunt suficiente constructorului pentru a pune la punct o construcţie jalnică.               

Nici aceasta nu este monument istoric, dar este parte componentă a sitului istoric şi, în plus, se află în zona de protecţie a unui monument istoric, Ansamblul Bisericii Catolice „Sfântul Iacob” - Bărăţia (secolele XIII-XVIII). Lipsa de întreţinere, în decursul timpului, a generat „starea rea de conservare generală” a clădirii cu subsol, parter şi trei etaje, stare prezentată astfel: „Faţadele prezintă suprafeţe de dimensiuni mari pe care tencuiala este căzută în întregime şi porţiuni de tencuieli desprinse, ce pun în pericol siguranţa pietonilor. Pe calcanele laterale, zidăria de cărămidă a fost lăsată aparentă încă de la construirea imobilului, iar factorii climatici pot afecta în timp calitatea materialelor constructive neprotejate. Imobilul a suferit următoarele lucrări de intervenţie: pe faţada spre strada Republicii, tâmplăria iniţială a fost înlocuită cu tâmplărie PVC la etajele I-III, la fel tâmplăria aferentă spaţiilor comerciale de la parter, de pe ambele faţade la stradă. Spaţiul comercial de pe strada Negru Vodă a fost refinisat, iar terasa de acces din stradă a fost placată cu gresie ceramică.” În acest caz, în afara consolidărilor impuse de expertiza tehnică, a lucrărilor de reabilitare a faţadelor şi a elementelor decorative, trebuie înlocuite tâmplăriile exterioare.

Primăria împarte proprietatea clădirii centrale, cu trei etaje, care are şi o construcţie anexă cu parter şi o curte interioară comună, cu mai multe persoane fizice. Terenul măsoară 407 mp şi are deschidere atât la strada Republicii (20,40 ml), cât şi la Negru Vodă (11,79 ml). Pe ambele faţade la stradă, la parter, se află spaţii comerciale. Accesele pietonale la etaje, unde se află spaţii locative, se fac: din strada Republicii, printr-un gang de acces în curtea interioară, şi direct din strada Negru Vodă. Imobilul nu beneficiază de locuri de parcare şi nici de acces auto în incintă.”, continuă descrierea viitorului front de lucru, care are în vecinătate cele două artere principale: Republicii, la Nord-Vest, şi Negru Vodă, la Sud-Est, şi două proprietăţi cu vedere pe ambele străzi: una pe Negru Vodă, nr.115/Republicii, nr.22, la Nord-Est, cealaltă pe Negru Vodă, nr.111/strada Republicii, nr.18, la Sud-Vest.

Casa din strada Negru Vodă, nr.130: 1.068.170,11 lei 

Tot la o jumătate de an a fost estimată şi durata reparaţiei casei aflate pe bulevard. Din nou relatăm despre o construcţie impresionantă ca mărime şi poziţionare, având ca vecini: strada Negru Vodă, la Nord-Vest, firma Claudena Supercom (strada Negru Vodă, nr.128), la Sud-Vest, Famiro, la Sud-Est, şi Asociaţia Caritas (strada Negru Vodă, nr.132), la Nord-Est. Deşi nu este monument, poziţionarea ei în zona de protecţie a Bărăţiei impune respectarea unor reguli stricte de renovare, încălcate prin lucrările întreprinse până acum. „Se află într-o stare de conservare medie spre proastă, cu degradări ale elementelor nestructurale (decoraţiuni ale faţadelor, tencuieli, tâmplării, tavane, etc.) şi structurale (planşee, zidării, scară de lemn, planşeele cursivelor, şarpantă acoperiş), în principal, cauzate de lipsa de întreţinere. Faţada spre stradă prezintă suprafeţe pe care tencuiala este căzută şi porţiuni de tencuieli şi ornamente desprinse, ce pun în pericol siguranţa pietonilor. (…) Pe faţada spre stradă, tâmplăria aferentă spaţiilor comerciale de la parter a fost înlocuită cu tâmplărie PVC, geam termopan. Spaţiile comerciale de pe strada Negru Vodă au fost refinisate. Firmele aferente spaţiilor comerciale sunt, în prezent, impropriu amplasate, pe poziţia unor ornamente parţial distruse), necesitând redimensionare şi reamplasare.”, este descrierea stării din prezent a clădirii amplasate pe un teren de 421 mp, conform măsurătorilor (704 mp, conform actelor).

Cât priveşte proprietatea, municipalitatea are spaţiile locative de la nivelul etajelor, iar Marinela Bulugea şi SC Famiro Trans SRL deţin spaţiile comerciale de la parter. 

La fel ca în speţele anterioare, proiectantul a propus tot două scenarii de lucru, cu recomandarea de a se opta pentru cel care generează costuri mai mici. În varianta mai ieftină, totalul investiţiei înseamnă 1.068.170,11 lei, din care 766.375,65 lei reprezintă valoarea construcţiilor şi a montajului.  Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK