Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Drumul nou, care leagă Godeni de Mărcuş, de ajutor nesimţiţilor care îşi aruncă gunoaiele în pădure

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_29.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_30.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_31.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_32.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2487_33.jpgCel mai probabil, autorii gropii de gunoi sunt orăşenii, de vreme ce locul este foarte aproape de casele mărcuşenilor     

Nu e locuitor al Mărcuşului care să nu cunoască zona „La gunoaie”, toponimia având la bază aceleaşi apucături nesimţite întâlnite în toate cartierele Câmpulungului. Şi în această parte a oraşului, o râpă abundă de mizeriile localnicilor, căci, mai mult ca sigur, orăşenii de la această periferie îşi pângăresc vecinătatea verde, care le oferă sănătate şi aer curat. Degeaba condamnăm autorităţile că nu asigură curăţenia cartierelor, în special a marginilor acestora, unde natura de o frumuseţe nemeritată de mulţi dintre concetăţeni se stinge sub mormanele de resturi aduse cu regularitate cum se încheie aşezarea de case. Poate să păzeşti cu puşca locurile către care se îndreaptă, fără teamă ori ruşine, inşii care îşi sfidează vecinii, sfidează Primăria şi operatorul de gunoi şi, în general, sfidează locul de baştină şi oraşul, murdărit cu o ticăloşie nevindecabilă. Mărcuşul a fost primul exemplu ivit în dezbaterile aleşilor municipali, ca debut al monitorizării video a rampelor de gunoi clandestine. 

„Pădurea de pin, oază de aer curat, devine o groapă de gunoi”

Mărcuşenii, care se ştiu între ei, probabil, ştiu şi cine sunt cei care îi fac de râs, prin gesturile primitive care urmăresc economisirea taxei de salubritate, plătite, după cum vedem, de cine vrea, nu de cine trebuie. Deşi era vorba că subordonaţii lui Liviu Ţâroiu îi vor depista, după proprietăţi, pe toţi câmpulungenii care nu s-au declarat nici după trei ani de la implementarea sistemului încasării obligaţiei de către Primărie, în contul Financiar Urban. Că toţi „generatorii de gunoi” de pe faţa municipiului n-au fost descoperiţi până la ultimul o demonstrează întinderile infecte, pe care vi le prezentăm de câteva ediţii încoace. Pe măsura avansării acestui nedorit serial despre cel mai mare rău pe care ni-l facem singuri, cetăţenii ne solicită să venim şi în zona lor de domiciliu, pentru a constata practici asemănătoare. Altfel spus, nicio stradă fără tembelii ei! 

Cea mai recentă sesizare ne-a fost lansată de o altă veche cunoştinţă a ziarului nostru, care ne-a sugerat o deplasare la ieşirea din Mărcuş, pe drumul care face legătura cu Godeni. Şantierul, menit să uşureze accesul dintre municipiu şi comuna învecinată, pe o arteră care va fi asfaltată în două etape, se află în stadiul execuţiei rigolei, după lărgirea suprafeţei carosabile prin „decuparea” malurilor curăţate de vegetaţia sălbatică întinsă peste calea de trecere. Îţi dă o senzaţie de bine să vezi mişcare într-o zonă retrasă, ferită şi impracticabilă, care, şi atât cât s-a lucrat, s-a schimbat în sens pozitiv. 

Fiind excavat, nivelat, profilat şi acoperiş cu pietriş de la capătul urban până la cel rural, este o plăcere să circuli prin mijlocul unei naturi de un verde proaspăt, mirosind a reavăn, mai cu seamă după ploile acestei săptămâni. Plăcere spulberată rapid, cum dai cu ochii de o margine abruptă, acoperită de infecţia care contagiază pădurile, văile şi dealurile Câmpulungului. Apariţia grămezilor peste pământul excavat, pentru lărgirea malurilor prea strâmte pentru a asigura o circulaţie auto în ambele sensuri, îi dă de gol pe mărcuşeni, căci locul este în apropierea locuinţelor lor. Cum ieşi de pe strada Mărcuş, faci dreapta pe artera recent pietruită şi, după câteva sute de metri, privirea îţi fuge către mizeriile deşertate cu o obrăznicie care ar merita punerea celor vinovaţi să cureţe dezastrul. Norocul lor că Primăria nu vrea să-i prindă, ca să nu supere votanţi, care aşa au obişnuit: să sară cu ce nu le mai trebuie în curţi în păduricea de lângă case! 

„Noul drum agricol Godeni - Mărcuş aduce beneficii locuitorilor din comuna învecinată Municipiului Câmpulung. Dar şi o „oportunitate” pentru unii locuitori de a-şi abandona gunoiul, butoaie de ulei şi alte astfel de „produse” ale activităţii din gospodărie. Pădurea de pin, oază de aer curat, devine treptat o adevărată groapă de gunoi. Nu mai vorbesc de tăieri „accidentale” de arbori, pui de mesteacăn retezaţi de la un metru înălţime.”, redăm un fragment al sesizării expediate redacţiei noastre, căreia i-am dat curs deplasându-ne la locul indicat. Dacă n-ar fi de plâns, te încearcă un zâmbet că debarasatorii şi-au unit interesele cu reciclatorii: o canapea dezmembrată în urma plonjonului din mijlocul de transport cu care a fost adusă, fotografiată pe 24 mai, dispăruse până în dimineaţa de 26 mai, semn că recuperatorii de obiecte refolosibile, fie şi pentru lemn de foc, sunt pe urmele contravenienţilor pe care numai Poliţia Locală nu-i urmăreşte. M.B.

Evenimentul Muscelean