Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Căruţe cu Merţan pe post de antemergător, pentru intimidare, fac curse regulate cu gunoi pe Creţişoara

Vecinul dezastrului ecologic de lângă fosta fermă capitulează. Pleacă din Câmpulung, pentru că nu mai suportă ce vede

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2486_6.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2486_7.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2486_55.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_mai_2486_56.jpg„Bună ziua! Vreau să fac un anunţ!”, astfel ni s-a adresat un cetăţean care a apelat telefonic redacţia ziarului. „Ce anunţ aveţi?” „S-a redeschis groapa de gunoi de pe Creţişoara!”, este anunţul omului care nu vinde, nu cumpără, nu închiriază, nu angajează, ci le vinde un pont autorităţilor, neinteresate de astfel de informaţii care echivalează cu munca în zadar. Valea gunoaielor, care trebuia să fie o rampă executată în condiţii, nu departe de grajdurile I.A.S.-ului, geme de o infecţie veche, pentru care nu s-a găsit tratament. Domnul Gobej, o cunoştinţă statornică a ziarului nostru, este singurul proprietar de locuinţă, amplasată neinspirat lângă hăul terorii olfactive. Şi vizuale, în caz că te apropii de buza prăpastiei, ca să te dumireşti ce cauzează briza care-ţi răscoleşte, de silă, stomacul. Ani la rând, omul a reclamat, până la epuizare psihică, repetatele curse către locul de debarasare a resturilor de toate naţiile, insistenţele sale către Primărie, manifestate prin intermediul Evenimentului Muscelean, având ca rezultat, cu vreo zece ani în urmă, dacă nu mai bine, montarea unei bariere pe calea de acces către dealul învecinat cu groapa clandestină. 

Nici soluţia de atunci n-a descurajat complet obişnuinţa unor nesimţiţi veniţi cu maşini ori cu căruţe, dar s-a simţit o rărire a transporturilor către zona ascunsă. O vreme, sesizările proprietarului solitar au încetat, dar nu din cauză că s-a oprit lumea din aruncat deşeuri în vale. Nu. Vecinul gunoaielor a fost plecat din ţară cinci ani, iar la întoarcere, a găsit un tablou şocant nu departe de casa lui. Aşa că ne-a informat şi solicitat să reluăm vizitele pe Creţişoara, dorinţă căreia ne-am conformat şi din prietenie pentru un cititor fidel, şi din preocupare pentru protejarea naturii de nişte dobitoace care dăunează grav mediului înconjurător. La deplasarea întreprinsă zilele trecute, am constatat că bariera este istorie şi că s-au înmulţit odăile ciobanilor care păşunează turmele pe Creţişoara. Trei turme am numărat sâmbătă, pentru care s-au înjghebat refugii destinate popasului oierilor pe durata şederii lor pe imaşurile generoase. Din cauza câinilor care păzesc sălaşurile şi animalele, pare periculoasă intrarea pe jos pe drumeagul de lângă fosta fermă, revenită la utilitatea iniţială, judecând după numărul de vite din incintă. 

Deţinătorul proprietăţii de lângă fermă ne-a povestit că descinderile din spatele dealului care maschează acţiunea cu iz penal se produc cu maşini şi cu căruţe. Iar căruţe nu prea au majoritarii, ci minoritarii, care n-au găsit alt loc în care să scape de gunoi decât la Câmpulung. Unde nu-i ia nimeni la rost ce caută cu atelajele pe străzile principale. 

Adâncimea şi abruptul râpei te împiedică să-ţi faci o imagine a cantităţii de mizerie, dar şi cât se vede întrece orice închipuire. Sunt tone de resturi împinse spre fundul văii ca pe un tobogan, făcând imposibilă orice acţiune de curăţenie. Poate doar prin acoperirea întinderii de gunoi cu pământ, cum se procedează când echipele de muncitori sunt copleşite de efortul supraomenesc al unei igienizări inutile oricum. Căci nu se păstrează, dacă - o spunem din nou, ca să ne aflăm în treabă - Primăria nu sancţionează. Deşi administraţia are toate pârghiile de a afla cine comite crima pângăririi unui spaţiu cu o panoramă impecabilă, solicitând înregistrările camerelor de supraveghere care bănuim că sunt montate pe clădirile fermei. Adică cine are o activitate acolo sigur şi-o protejează cu un sistem de monitorizare video, care surprinde camionetele şi căruţele, despre care interlocutorul nostru ne spunea că au şi „antemergător”. „Vin ţigani cu căruţe, care au un Mercedes în faţă, ca să-i protejeze. Problema este… aranjată, nu e aşa… de doi lei.”, ne povestea acesta ce “faună” surprinde de la fereastră perindându-se pe drumul fără acces blocat, cum a fost o vreme. 

Necazul lui, pe lângă cărăuşia batjocoritorilor naturii, constă şi în alterarea apei fântânii, căreia i-a făcut analize permanent, având în apropiere un pericol ecologic. De data aceasta, este convins că probele vor indica nepotabilitatea ei, după cinci ani în care zeci de infractori nedepistaţi au avut drum, cu încărcătură sustrasă predării către Financiar Urban. „Acum o săptămână, când m-am dus acolo, erau doi câini morţi aruncaţi pe „tobogan”. Oricum, eu o să plec de aici, că m-am săturat să mai stau aici, cu prostituţia şi cu gunoiul! O să fac tot posibilul să plec din Câmpulung.”, a încheiat cu mâhnire cetăţeanul, care se recunoaşte învins de nişte autorităţi incompetente şi primitivi toleraţi de lenea lor. Cei de la Primărie ştiu, cu siguranţă, cine a ridicat bariera şi când, informaţii care o face direct responsabilă de reapariţia dezastrului ecologic. Magda BĂNCESCU    

 

Evenimentul Muscelean