Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Lereşteanul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, despre situaţia actuală generată de epidemia de coronavirus

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1660

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_martie_2473_5.jpgDr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, originar din Lereşti, a acordat un interviu, în cadrul căruia a răspuns la o serie de întrebări vizavi de situaţia actuală, generată de epidemia de coronavirus. Acesta a fost invitat să intre în direct în cadrul matinalului „Râzi cu Rusu şi Andrei”, de la Kiss FM, de vineri, 27 martie.

Întrebat de cei de la Kiss FM de ce e important să nu ieşim din casă?, dr. Marius Geantă, a răspuns: „Să dăm un exemplu: înainte de restricţii, o persoană normală mergea la şcoală, la job, folosea transportul în comun, ieşea la terasă, se întâlnea cu prietenii, etc. Dacă persoana aceea era infectată cu coronavirus, în următoarele 30 de zile, în ritmul normal al vieţii, pe modele matematice, ea ar fi infectat alte 406 persoane. În cele 30 de zile, fiecare din cele 406 persoane ar fi transmis mai departe virusul. Dacă noi stăm în casă şi ne reducem activitatea la 75%, în 30 de zile, mai transmitem virusul către cel mult 3 persoane. Atât de mare este diferenţa pe care o face „distanţarea socială”. E foarte important atunci când stăm acasă să rupem lanţul transmiterii virusului, care este extrem de contagios.”

La întrebarea „Cum se răspândeşte exact coronavirusul?”, dr. Marius Geantă, a explicat: „În primul rând, virusul se transmite de la o persoană la alta prin picăturile pe care le emitem atunci când strănutăm, tuşim sau când vorbim. De aceea, atunci când ieşim din casă este recomandat să păstrăm o distanţă de aproximativ 2 metri între noi şi alte persoane, considerându-se că acele particule nu trec mai departe de cei 2 metri. Virusul se transmite şi prin strângerea de mână, în situaţia în care, persoana infectată a dus înainte mâna la gură, atunci când a tuşit sau a strănutat.

Dacă tuşim, mai bine tuşim în cot, iar pe mâini trebuie să ne spălăm neapărat câte 20 de secunde cu apă caldă şi săpun.”

O altă informaţie a fost cerută ca să ştim dacă produsele din magazine trebuie dezinfectate. „Singura situaţie în care cumpărăturile pot fi contaminate este cea în care o persoană infectată cu covid-19 tuşeşte sau strănută peste ambalajele produselor, iar noi venim repede şi punem mâna pe alimentul respectiv şi îl punem în coş. Totuşi, virusul nu rezistă foarte mult timp pe alimente, dar trebuie să fim prudenţi.”

Lereşteanul a explicat cum a luat naştere de fapt acest coronavirus: „Virusul a fost prima dată la liliac, apoi a fost transmis la pangolin. Însă informaţia genetică în organismul pangolinului s-a modificat şi a făcut posibilă transmiterea virusului către om. Acesta este lanţul. Nu este nici o conspiraţie la mijloc. Există studii de analiză genetică profundă care arată clar cum a evoluat acest virus.”

Întrebat de faptul dacă există o soluţie, dacă am lua toţi virusul, imunizând populaţia, Marius Geantă, a precizat: „La un moment dat imunizarea pasivă se va întâmpla. Însă ar fi indicat să nu se întâmple acest lucru în următoarele 2 luni pentru toată lumea. Noi încă suntem la început cu acest virus, nu ştim ce se întâmplă cu el. În Italia am văzut decese la cei peste 80 de ani, dar în România am văzut deja decese la cei peste 40 de ani.”

Musceleanul a enumerat şi simptomele persoanelor infectate cu covid-19: „Febră peste 38 de grade, durere de cap şi tuse seacă, în principiu. Şi senzaţia de oboseală.”

Medicul a mai fost pus să spună dacă luăm virusul şi ne vindecăm, ne mai putem infecta din nou? „Am văzut că sunt câteva cazuri, dar este vorba despre două situaţii: fie este vorba de o reinfectare, fie este posibil ca virusul să persiste în anumite organe şi să reapară. Este o situaţie întâlnită şi în cazul altor tipuri de virusuri, cum ar fi cele hepatice, de tip C şi B.”

Ultima întrebare adresată preşedintelui Centrului pentru Inovaţie în Medicină a fost dacă o persoană vindecată de coronavirus poate să dea mai departe virusul? „Răspunsul este nu! Însă trebuie să stea acasă încă 14 zile, după externarea din spital, pentru că teoretic poate exista un risc.”, a spus acesta.

The most visited gambling websites in The UK