Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Trei argeşeni confirmaţi pozitiv cu covid-19

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_martie_2471_35.jpgLa finele săptămânii, a fost confirmat primul caz cu covid-19 în Argeş. Este vorba de un bărbat aflat în Centrul de Carantină din Piteşti. Acesta a fost luat cu izoleta, fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Se pare că bărbatul s-a întors din Italia şi la primul test a ieşit negativ, dar cel de-al doilea test, făcut după câteva zile, a ieşit pozitiv. A fost internat la Secţia Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Prefectul Emanuel Soare a declarat că bărbatul diagnosticat cu covid-19 are o stare de sănătate bună. Dintre probele prelevate pentru persoanele aflate în carantină, 64 sunt negative, una pozitivă şi restul în lucru, transmite Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Duminică, la prânz, site-ul de ştiri sursata.ro anunţa că alte două persoane aflate în carantină în centrul din Piteşti au fost confirmate pozitive şi au fost preluate de echipajele ISU cu izoleta. A fost vorba de două femei, de 46 de ani, respectiv 56 de ani, din aceeaşi familie, întoarse recent din Italia, ca atare, fără contact cu alte persoane. Una dintre femei a avut şi fiul alături de ea, tot în carantină, dar în cazul acestuia nu există încă o confirmare prin testare. Se aşteaptă răspuns.

În afară de aceste două cazuri şi de primul pacient, bărbatul de 46 de ani, depistat pozitiv tot în carantină, din cauza deciziei autorităţilor de a nu mai informa oficial situaţia pe judeţe, nu se va mai putea spune cu exactitate care este numărul total al pacienţilor pozitivi covid-19 din Argeş.

Conform ultimei raportări, de luni, 23 martie, de la ora 13.00, în Argeş erau 4.285 de persoane aflate în izolare la domiciliu, monitorizate de DSP; 507 persoane care au finalizat perioada de 14 zile de izolare; 125 de persoane aflate în carantină instituţionalizată. Dar nimic despre numărul cazurilor din Argeş confirmate cu covid-19. 

-Amendă pentru părinţii unui bebeluş care au făcut botez cu mai multe persoane decât prevede ordonanţa militară

Aşa cum informează Instituţia Prefectului Judeţului Argeş, până luni, în misiunile MAI pentru combaterea efectelor covid-19 au fost implicate efective ale Poliţiei (541 persoane), Jandarmerie (72 persoane) şi Poliţie Locală (67 persoane), efective care au verificat 1.528 de persoane aflate în autoizolare. Au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale pentru două persoane care au încălcat măsurile de autoizolare şi pentru un botez la care au participat mai multe persoane decât prevede Ordonanţa Militară 2/2020. Cuantumul amenzilor a fost de 10.100 lei.

Duminică, în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Argeş, s-a desfăşurat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de prefect, în cadrul căruia s-au aprobat următoarele măsuri:

-Aplicarea la nivelul judeţului Argeş, în mod corespunzător, a Ordonanţei Militare nr. 2 din 21.03.2020, privind măsurile de prevenire a răspândirii covid-19;

-Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor Argeş va întocmi şi transmite autorităţilor administraţiei publice locale din Argeş lista persoanelor în vârstă de peste 65 de ani de pe raza fiecărei localităţi. Autorităţile administraţiei publice locale vor identifica din lista pusă la dispoziţie de către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, persoanele fără susţinători sau fără altă formă de ajutor, asigurând acestora sprijin în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor;

-Primarii localităţilor vor identifica persoanele de pe raza fiecărei unităţi administrativ-teritorială care se întorc din afara ţării la domiciliul din localitatea respectivă şi care nu se află în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, potrivit listelor transmise. Datele de identificare ale fiecărei persoane: nume, prenume, CNP, adresă, număr telefon, data intrării în ţară şi ţara din care provine vor fi comunicate de către primar CJCCI Argeş;

-Autorităţile administraţiei publice locale vor dispune măsurile necesare în vederea interzicerii staţionării publicului în parcuri, locuri de joacă, spaţii de recreere şi pe terenurile de sport, aflate în aer liber sau în incinte.

Administratorii pieţelor agro-alimentare, precum şi operatorii economici având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul şi a căror activitate nu a fost suspendată potrivit Ordonanţei Militare nr. 2/21.03.2020 vor proceda la monitorizarea/limitarea accesului persoanelor în spaţiile destinate comerţului astfel încât să fie asigurate măsurile de conduită socială şi prevenţie, evitarea aglomerării, păstrarea distanţei de cel puţin un metru între cetăţeni, purtarea măştii şi a mănuşilor de unică folosinţă de către personalul care deserveşte populaţia.

Operatorii de transport public vor avea în vedere ca prestarea serviciului public pe care îl asigură să se desfăşoare cu respectarea condiţiilor necesare împiedicării răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, sens în care vor putea proceda, de comun acord cu autoritatea contractantă, la modificarea graficului de circulaţie, precum şi a numărului de autovehicule de transport puse în trafic. Tot în cadrul CJSU s-a stabilit o întâlnire între conducerea Instituţiei Prefectului, conducerea CJ Argeş, conducerea DSP şi a spitalelor din judeţul Argeş, în vederea stabilirii modului de operaţionalizare a spitalelor în vederea preluării de pacienţi infectaţi cu covid-19, dar şi de preluare a pacienţilor infectaţi cu covid-19 care prezintă patologii asociate. “E.M.”

Evenimentul Muscelean