Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Doi musceleni în lupta cu coronavirusul la Vama Borş şi Vama Nădlac

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_martie_2470_9.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_martie_2470_10.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_martie_2470_11.jpgPandemia de coronavirus continuă să ia amploare la nivel global. În România a fost decretată, oficial, stare de urgenţă, ceea ce le permite autorităţilor să ia gradual, în funcţie de gravitatea situaţiei, o serie de măsuri ce pot ajunge, în caz extrem, până la limitarea unor drepturi cetăţeneşti. A fost constituită o celulă de criză la Ministerul de Interne privind aglomeraţia din vămi, fiind suplimentat numărul de cadre medicale din punctele vamale, mai ales la Borş şi Nădlac, şi s-au evaluat epidemiologic toţi cetăţenii români veniţi din zone de infecţie cu coronavirus, luându-se ulterior măsurile care se impuneau. Din 23 februarie, dată la care au fost introduse măsuri suplimentare la frontieră şi au început monitorizările, numărul persoanelor care au intrat în ţară este de peste 45 de mii, cei mai mulţi fiind români.

Autorităţile române au avut o sarcină dificilă în vămi, unde au trebuit să realizeze triajul pentru românii ce vin din statele europene ce figurează în zona roşie, respectiv zona galbenă. Doi musceleni, asistenţi medicali principali de igienă, angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, au fost detaşaţi, în perioada 11-19 martie, pentru a da o mână de ajutor celorlalte autorităţi la trierea persoanelor care vin din străinătate, alungate de coronavirus, în vederea trimiterii acestora în carantină sau în arest de domiciliu, în funcţie de zonele din care au venit. Emanuel Mihăilescu a fost trimis la Vama Borş, iar Marius Guiman la Vama Nădlac. „Toate persoanele care au venit din străinătate au trecut printr-un trial, în funcţie de instrucţiunile pe care le-am primit de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. A trebuit să identificăm şi zonele de unde au venit, să actualizăm datele şi apoi să luăm măsurile corespunzătoare. Cei care veneau din zonele roşii erau preluaţi de Poliţie şi escortaţi până la centrele de carantină înfiinţate în judeţele în care locuiesc, fiind luaţi în evidenţă de autorităţile ISU, iar cei care veneau din zonele galbene au fost introduşi în izolare voluntară la domiciliu, fiind monitorizaţi în permanenţă de reprezentanţii DSP şi Poliţiei. Mai mult de jumătate dintre cei veniţi sunt oameni de o condiţie socială modestă, în special romi, care nici nu ştiu să scrie. Vă daţi seama ce făceau ei pe acolo! Intrau sute de persoane pe o tură, dar acum s-au cam rărit.”, ne-a declarat, miercuri, Emanuel Mihăilescu, care a fost însoţit la Vama Borş de un medic din cadrul DSP Argeş. Valul cel mare de români a trecut pe la Vama Nădlac, a informat prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea. Mii de români au intrat în ţară, la orele mici ale dimineţii, după ce iniţial fuseseră blocaţi, marţi, la graniţa austro-ungară, ca urmare a deciziei autorităţilor maghiare de a închide graniţele. La solicitarea ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, în mod excepţional, aceştia au fost lăsaţi să tranziteze Ungaria, pe un culoar de trecere deschis până miercuri dimineaţa, la ora 5. Alex BARBU

Evenimentul Muscelean