Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul Oancea, personalitatea centrală a aniversării a 25 de ani de la declararea Câmpulungului municipiu

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1831

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_7.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_8.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_9.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_10.jpg

=În semn de respect pentru primarul care a realizat cât toţi cei care i-au urmat la un loc, actualele autorităţi au organizat o ceremonie în cinstea acestuia, cu tort şi şampanie, la şedinţa Consiliului Local  

„Omul zilei”, cu statut de invitat special al şedinţei Consiliului Local, desfăşurate vineri, 29 noiembrie 2019, a fost Gheorghe Oancea, primarul în mandatul căruia Câmpulung a avansat la rangul de municipiu. Nici că se putea o persoană mai potrivită a fi omagiată, în contextul marcării sfertului de veac de când oraşul a avansat în rang, graţie strădaniilor primarului de atunci de a obţine titulatura cuvenită, pe măsura dezvoltării sale accentuate, în mandatul 1992-1996. La cei aproape 87 de ani ai săi, pe care îi va împlini pe 30 ianuarie 2020, Gheorghe Oancea a oferit din nou succesorilor la conducerea Câmpulungului o lecţie de demnitate umană şi de moralitate într-o funcţie publică, pe care a onorat-o prin realizările substanţiale, neegalate de niciun alt Executiv în mandatele ce au urmat. Deşi trecut prin tragedii recente, precum pierderea fiului, apoi a soţiei, fostul primar face dovada unei tării extraordinare şi a dragostei de viaţă, care merită trăită, cu fiecare zi ce ne este dată. Autorităţile locale n-au lăsat să treacă momentul împlinirii celor 25 de ani de la transformarea oraşului în municipiu fără o aniversare, fie ea una simbolică, şi au organizat o mică festivitate în cinstea personalităţii considerate motorul demersurilor de avansare în grad, finalizate în 1994. Gheorghe Oancea a deschis şi, totodată, încheiat o dezbatere pe care aleşii au avut decenţa să n-o lungească mai mult de o oră şi jumătate, ca să nu aştepte distinsul musafir momentul anunţat la început de Liviu Ţâroiu: închinarea unui pahar de şampanie şi degustarea unui tort decorat cu imaginea clădirii simbol a Câmpulungului, realizat la cofetăria patronată de Florina Vuţei.         

În 1986, Câmpulung, decorat pentru „cel mai bine gospodărit şi cel mai curat oraş din România” 

Momentul aniversar, punctat într-o ediţie trecută de ziarul nostru, ca o modestă recunoştinţă adusă conducătorului localităţii căruia îi datorăm o pagină importantă a istoriei locale, are ca punct de plecare data de 28 noiembrie 1994, când în Monitorul Oficial nr.328 din 28 noiembrie 1994 s-a publicat Legea nr.104 din 24 noiembrie 1994, prin care mai multe oraşe din România, printre care şi Câmpulung, au fost declarate municipii. Prin legea publicată la data de 28 noiembrie 1994 în documentul care echivalează cu momentul intrării în vigoare a prevederilor sale, Parlamentul României a stabilit că se declară  municipii următoarele oraşe: Aiud - judeţul Alba; Câmpulung - judeţul Argeş; Dorohoi - judeţul Botoşani; Râmnicu Sărat - judeţul Buzău; Medgidia - judeţul Constanţa; Caracal - judeţul Olt; Reghin - judeţul Mureş; Câmpina - judeţul Prahova; Fălticeni - judeţul Suceava; Rădăuţi - judeţul Suceava. Camera Deputaţilor  a adoptat această lege la şedinţa din 4 octombrie 1994, iar Senatul, la cea din 10 noiembrie 1994. În urmă cu două decenii şi jumătate, această anexă a modificat Legea 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Executivul lui Liviu Ţâroiu nu putea să treacă peste acest moment istoric, care, printr-o frumoasă coincidenţă, a picat într-o săptămână plină de evenimente şi emoţie: împlinirea a 123 de ani de învăţământ pedagogic la Câmpulung, graţie Şcolii Normale construite de Regele Carol I, distincţia conferită de preşedintele Klaus Iohannis Muzeului Municipal, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, pentru programul de acţiuni închinate Primului Război Mondial şi Centenarului României Mari, sărbătoarea Sfântului Andrei, patronul spiritual al şcolii câmpulungene cu cea mai frumoasă istorie, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, şi 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. 

Strecurată între aceste evenimente, aniversarea unui sfert de veac de către municipiul Câmpulung a împrumutat din emoţia sărbătorilor enumerate, emoţie amplificată de prezenţa lui Gheorghe Oancea în faţa comunităţii locale. Cu un mesaj simplu, „nelustruit” de vreun conţopist cu rol de comunicare, care, de obicei, alterează cu limbajul de lemn, specific scribilor din primării, gândurile vorbitorului, fostul primar a insuflat din decenţa sa participanţilor la şedinţa care, de obicei, abundă în mitocănii cartiereşti. N-au lipsit, din păcate, nici de data aceasta, dar intervenţiile deplasate au fost mai puţine şi mai bine strunite de preşedintele Gheorghe Sârbu, care a avut, vineri seara, un rol sporit celui de lider de dezbatere. 

Înainte de a intra în ordinea de zi a întrunirii, mutate de joi pentru după amiaza de vineri, din motiv de participare a primarului Liviu Ţâroiu, alături de directorul Alexandru Oprea, la ceremoniile de la Cotroceni, şeful Executivului i-a înmânat lui Gheorghe Oancea o diplomă de excelenţă. 

„Vreau să vă mulţumesc mult că m-aţi invitat la această activitate şi să apreciez faptul că n-aţi uitat să invitaţi anumiţi primari care au făcut ceva mai mult decât alţii în Câmpulung. Noi am insistat de mult să-l declarăm „municipiu”. Mai ales în anii ’80, până în ’90, am reuşit să prindem foarte multe investiţii. Îmi amintesc de clădirea Spitalului cu 438 de locuri, această mare gospodărie de apă a oraşului, am reuşit să schimbăm stâlpii de lemn cu stâlpi de beton, conductori moderni şi iluminat public pe 60 de kilometri. Poate vă aduceţi aminte, pe bulevard… mai să cadă pe noi. Am rezolvat problema Muzeului Mateiaş, o lucrare extraordinară, la realizarea căreia şi-au adus contribuţia foarte mulţi oameni din Câmpulung, inclusiv copii. Am reuşit să introducem gazele, nu mai zic de locuinţe şi altele. Ne-am gândit atunci că am îndeplinit nişte condiţii ca să devenim municipiu. În ’86, am fost primul oraş din ţară, care s-a autofinanţat. Atunci, am şi fost decoraţi, pentru că a fost cel mai bine gospodărit şi cel mai curat oraş. Am plecat la Arad (n.r. condus de Gheorghe Oancea, ca primar) şi n-am reuşit să facem intervenţiile necesare, pentru că rezolvam nişte probleme deosebite pentru Câmpulung şi locuitorii săi. Dar în 1992 s-au împlinit 700 de ani de atestare documentară (n.r. unele surse dau ca primă atestare documentară anul 1300, altele, anul 1292). Atunci, am zis să facem o intervenţie ca să-l declarăm „municipiu”. Aveam şi doi miniştri prieteni, care mi-au comunicat că era prea târziu atunci, că nu mai era timp, dar că se vor declara câteva oraşe municipii, între care va fi inclus şi Câmpulung. După cum se ştie, în 1994, s-a întâmplat. Vă doresc să fiţi sănătoşi, să munciţi mai bine şi mai mult, pentru ca municipiul nostru să devină mai modern, mai curat, mai frumos, să facem cât se poate de multe pentru locuitorii săi! La Mulţi Ani!”, le-a transmis aleşilor primarul Oancea. 

Oaspetele a aşteptat, într-un alt birou al Primăriei, încheierea dezbaterilor, care s-au rezumat la jumătate din durata obişnuită, după care şi-a reluat poziţia în capul mesei, între primarul Liviu Ţâroiu şi preşedintele de şedinţă, Gheorghe Sârbu. La reuşita ceremoniei a contribuit substanţial desertul pregătit de doamnele de la laboratorul Cofetăriei „Un Băiat şi o Fată”, care au realizat o operă de artă: tortul aniversar, decorat cu imaginea Primăriei, mărginit de tricolor, pe care Gheorghe Oancea l-a tăiat parcă cu părere de rău că strică fotografia. Elogierea meritelor primului edil cu mandat complet după revoluţia din decembrie 1989 a constituit o dovadă de respect a autorităţilor faţă de un înaintaş, pe care n-ar fi rău să-l ia drept reper şi chiar concurenţă, în sensul de a-i depăşi performanţele administrative. 

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK