Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Condamnat pentru fapte de corupţie, Serafim Cotenescu îşi pierde titlul de „remarcat” al Revoluţiei Române

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2139

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2440_5.jpgFostul lider al revoluţionarilor musceleni va pierde şi beneficiile aferente calităţii de revoluţionar

După ce, ani la rând, s-a bucurat de toate beneficiile aferente calităţii de revoluţionar, fostul preşedinte al Asociaţiei „22 Decembrie” Câmpulung, Serafim Cotenescu, va trebui să se obişnuiască de-acum încolo să trăiască fără aceste facilităţi. În luna septembrie a acestui an, Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist a înaintat o adresă Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor şi Administraţiei Prezidenţiale, prin care a solicitat retragerea lui Serafim Cotenescu a titlului de „remarcat” al Revoluţiei Române, după ce acesta a fost acuzat şi condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Cotenescu şi alţi lideri revoluţionari au constituit un grup infracţional organizat

„Având în vedere prevederile art. 3, alin. 6, din Legea nr.341/ 2004, cu modificările şi completările ulterioare, vă solicităm retragerea avizului acordat beneficiarilor din tabelul anexat, urmând ca Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989 să înainteze adresă către Administraţia Prezidenţială în vederea retragerii titlului obţinut.”, se arată în adresa înaintată de SSRMLÎRC, pe 16 septembrie 2019, Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Decizia prin care lui Serafim Cotenescu nu-i mai este recunoscută calitatea de revoluţionar „remarcat” vizează şi alte şase persoane, lideri de asociaţii de revoluţionari, toate inculpate în dosarul de corupţie. Vorbim despre Aurel Postelnicu, Gheorghe Bacoi, Petre Sfârlează, Florentina Costin, Mihai Bolocan şi George Costin, ultimul fost şef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari. Serafim Cotenescu a fost arestat preventiv pe 28 februarie 2012, în urma unei descinderi a procurorilor DNA la sediul Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung Muscel, din Primărie, fiind ulterior trimis în judecată pentru comiterea următoarelor infracţiuni: folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat. Între anii 2009-2011, George Costin, preşedintele Asociaţiei 1989 Metrou România, împreună cu alţi lideri revoluţionari, printre care şi Serafim Cotenescu, au constituit un grup infracţional organizat care a funcţionat în această perioadă şi a acţionat în mod coordonat în scopul obţinerii, direct sau indirect, de beneficii financiare pentru membrii săi.

De la 5 ani de închisoare, cu executare, la 3 ani de detenţie, cu suspendare

Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar în baza Legii nr.42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr. 341/2004. Pe 4 decembrie 2013, şeful revoluţionarilor câmpulungeni a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executare, de către Completul Penal al Curţii de Apel Piteşti. Cotenescu şi ceilalţi 11 inculpaţi în acest caz (George Costin, Mihai Bolocan, Aurel Postelnicu, Gheorghe Bacoi, Florentina Costin, George Ştefan Costin, Valentin Gheorghe Marin Preda, Vasile Ciulinaru, Petre Sfârlează, Anca Marina Lazăr şi Lincu Ivan) au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a trimis dosarul spre rejudecare la instanţa iniţială. După trei ani de procese, Curtea de Apel s-a pronunţat încă o dată, pe 15 septembrie 2017. Potrivit sentinţei, Serafim Cotenescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, şi la 11 luni de detenţie, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată. Instanţa a contopit pedepsele, iar Cotenescu a primit-o pe cea mai grea, de 4 ani, plus 3 ani interzicerea mai multor drepturi. Pedeapsa i-a fost suspendată pe un termen de încercare de 9 ani. Sentinţa Curţii de Apel nu a fost definitivă, iar procesul a ajuns din nou la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 28 iunie 2018, instanţa supremă reduce pedeapsa la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 8 ani, plus 3 ani interzicerea unor drepturi. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK