Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Hărţuit, ameninţat şi insultat de cetăţenii care au indus în eroare funcţionarii publici, ca să-şi mărească proprietatea, secretarul Primăriei Hârtieşti ripostează la Parchet cu o plângere pentru ultraj

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2434_20.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2434_21.jpgÎndârjirea unei familii din Hârtieşti de a-l vedea pe secretarul Primăriei la puşcărie, deşi, iniţial, se mulţumea şi cu aducerea lui în faţa comisiei de disciplină, a dat de muncă procurorilor de la Câmpulung. Aceştia au de soluţionat plângerile pe care părţile conflictului şi le-au făcut reciproc. Doi cetăţeni din comună, tată şi fiu, îl acuză pe Gabriel Hepeneţ, printre altele, de fals, în timp ce acesta din urmă contraatacă acuzele repetate, cu accente de ameninţare şi şantaj, declarându-se în faţa anchetatorilor ultragiat. La Parchet sunt vreo patru plângeri pe numele secretarului şi ale altor funcţionari. În replică la afirmaţiile lansate la adresa sa şi a colegilor de serviciu, autori ai inventarului „averii” localităţii, unde suprafeţele unui drum în litigiu nu concordă în actele deţinute de instituţiile statului, secretarul de la Hârtieşti ne-a povestit în amănunt de la ce i se trage diferendul cu Ion Creţu, tatăl, şi Crinu Creţu, fiul. Iniţial, i-a ajutat pe cei doi să-şi completeze proprietatea cu peste 1.000 mp, nerevendicaţi după Revoluţie, odată cu celelalte terenuri deţinute de predecesori înainte de colectivizare. Cum obţinerea „suplimentului” imobiliar a fost urmată de închiderea unui drum public, vechi de peste o sută de ani, folosit de toată lumea de pe o fundătură, aflată astăzi în „fierbere”, Primăria a cerut în instanţă anularea cadastrului familiei Creţu, care ar fi indus în eroare funcţionarii publici în privinţa amplasamentului terenului rămas în afara titlului de proprietate. 

Iar de la procesul care atentează la averea funciară proaspăt rotunjită a familiei Creţu s-a ajuns la ţinerea secretarului dintr-un control într-altul, dintr-o sesizare într-alta. După 22 de ani de activitate, secretarul Primăriei Hârtieşti a devenit ţinta unui puhoi de reclamaţii la Prefectură, Consiliul Judeţean, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Curtea de Conturi, Parchet, toate având acelaşi autor: familia Creţu, Ion şi Crinu, tată şi fiu. „A fost un an dificil pentru mine. În acest an, mi-am înmormântat doi părinţi. În cei 22 de ani de muncă, n-am avut un control.”, a început Gabriel Hepeneţ prezentarea versiunii proprii a tărăşeniei. După atâta linişte profesională, are parte de acţiune cât pentru toţi colegii de la Primăria Hârtieşti, unde Crinu Creţu, din câte a lăsat interlocutorul nostru să se înţeleagă, mai are puţin şi îşi stabileşte domiciliul. Atât de des vine şi reclamă, petiţiile legate de pământul revendicat de acesta dând naştere unei „roabe de maculatură”.

Secretarul l-a ajutat să-şi completeze averea şi acum plăteşte   

Cronologia disputei între Crinu Creţu, care îşi reprezintă părintele în faţa autorităţilor statului, şi secretarul Hepeneţ arată astfel. În luna iulie a anului trecut, bărbatul, împreună cu tatăl său, s-a prezentat la Primărie, cu o schiţă cadastrală pentru o suprafaţă de 1.085 mp, în completarea proprietăţii familiei, pe care voia să-şi facă cadastrul. În acest scop, tatăl şi fiul au cerut un proces-verbal de identificare şi un certificat care să ateste că Ion Creţu este cunoscut ca proprietar al acelui teren, în baza faptului că-l deţinea, conform susţinerilor celor doi, în căminul casei, şi că a plătit taxe şi impozite pentru el. Dar, omiţând să-l revendice în baza legilor fondului funciar, nu avea titlu de proprietate. Existenţa unui drum în zonă, pe care o atestă inclusiv titlul înaintaşului reclamanţilor, în care figurează la Nordul suprafeţelor primite în 1994, la reconstituirea dreptului de proprietate pentru 1.600 mp, reprezenta un obstacol al intenţiilor de întocmire a cadastrului, care includeau şi calea de acces către gospodăriile din punctul cu pricina.  

„Eu am discutat cu el şi i-am spus că nu e bine ce face. Sunt eu de 17 ani la Primărie şi aşa îl ştiu. Primăria a tras pe acest drum alimentarea cu apă, a făcut deszăpezirea, a băgat piatră. Sunt case unde se înfundă drumul, care au peste 100 de ani. Acolo locuiesc două familii ale doi fraţi. Una dintre proprietare are 88 de ani.”, relata secretarul Gabriel Hepeneţ, care i-a pus pe cei doi să-şi refacă schiţa iniţială, în sensul de a lăsa drumul liber, aşa cum a fost dintotdeauna. După o săptămână, solicitantul actelor de la Primărie revine cu altă schiţă, în care drumul public nu mai era afectat de planurile familiei Creţu de a-şi introduce în proprietate bucata de 1.085 mp. Secretarul Gabriel Hepeneţ ne-a mărturisit, aşa cum a mărturisit şi în faţa instanţei, şi în faţa procurorului, unde a fost chemat, pentru audieri, că a luat de bună credinţă afirmaţiile petenţilor. Şi anume că au stăpânit terenul ieşit în plus la măsurători şi că au achitat pentru el obligaţiile la bugetul local. Luarea de bune a susţinerilor lui Crinu Creţu a avut la bază, după cum recunoaşte Gabriel Hepeneţ, şi legătura de familie existentă între ei, soţiile celor doi fiind verişoare primare. „Nu am mai verificat la Registrul Agricol. Am greşit că l-am luat de bună credinţă.”, este greşeala asumată de secretarul Hepeneţ, în faţa procurorului şi a judecătorului, pe a căror masă de lucru a ajuns cazul de la Hârtieşti. 

Pe baza schiţei, despre care secretarul susţine că l-a indus în eroare, i-a eliberat cele două anexe de care Creţu avea nevoie pentru cadastrul celor 1.085 mp în plus. 

După ce Primăria le-a emis actele dorite,  au închis drumul public cu gard şi poartă 

Urmarea emiterii actelor, care au fost incluse într-un dosar depus la O.C.P.I. Argeş, a constat în acordarea unui număr cadastral provizoriu. „După ce i-au ieşit actele… ce face? Blochează vecinii! A tăcut până i-au ieşit actele.”, a continuat istorisirea uluitoare secretarul Hepeneţ, care a primit un telefon de la şeful de Post de la Boteni, prin care era anunţat despre conflictul izbucnit în zonă. Conflict care a mers până la agresiune fizică între vecini. Văzându-se, vorba românului, cu sacii în căruţă, Creţu a închis, cu gard şi poartă, pe care a pus o plăcuţă cu inscripţia „drum privat”, artera publică „La Ţurlea”, care serveşte ca acces către cinci locuinţe. Trezindu-se blocaţi, oamenii au ripostat cu sesizări la Primărie, cerând să ia măsuri împotriva lui Ion Creţu, întrucât a inclus accesul public, care există pe toate actele de proprietate ale cetăţenilor din zonă, la întocmirea documentaţiei cadastrale. Înainte să treacă la închiderea uliţei cu gard şi poartă, Ion Creţu s-ar fi angajat în faţa vecinilor şi a reprezentanţilor Primăriei că trecerea către case nu le va fi afectată. Angajament uitat rapid după ce Primăria a emis anexele discutabile. „Şi tot el a sunat la 112, că i-a fost încălcată proprietatea!” Poliţia, însă, l-a amendat pe Creţu tatăl pentru manifestările violente - gesturi şi limbaj agresiv - faţă de o femeie, în timpul scandalului tratat ca o tulburare a ordinii şi liniştii publice.         

Unul dintre cei care au avut de suferit din cauza închiderii căii, Marian Arsene, deţinător de casă şi grădină în zonă, preciza într-o adresă înaintată autorităţilor că, în momentul în care a vrut să meargă la proprietate, Creţu tatăl s-a manifestat „foarte agresiv”. Din 4 metri lăţime, cât măsura drumul, au fost lăsaţi neînchişi 30-40 cm, oamenii neputând să ajungă acasă nici cu piciorul, darămite cu maşina. Exclus intrarea salvării ori a pompierilor, în caz că, Doamne, fereşte!, se întâmpla un necaz. Marian Arsene şi Lucica Nedelcu, fiica moştenitoare a familiei Bidilică, proprietară în acelaşi loc, s-au alăturat autorităţilor locale, care au deschis un proces la Judecătoria Câmpulung, pentru clarificarea situaţiei juridice. 

Judecătoarea a venit la faţa locului, ca să vadă drumul 

După iscarea scandalului domolit, pe moment, de Poliţie, funcţionarii Primăriei au întreprins verificările ce trebuiau făcute înainte de eliberarea actelor care le-au dat curaj celor din familia Creţu să se facă stăpâni pe drum. Aşa s-a constatat că Ion Creţu n-a figurat niciodată la rolul agricol cu cei 1.085 mp, despre care a susţinut că i-a stăpânit în fapt, şi că n-a plătit vreodată impozit pentru ei. Prin urmare, slujbaşii statului s-au adresat instanţei. Prima dată, cu o acţiune având ca obiect grăniţuirea. Pe când autorităţile aşteptau să se finalizeze acest demers în justiţie, Curtea de Conturi le-a impus să deschidă o nouă acţiune pentru anularea tuturor documentelor care au stat la baza întocmirii documentaţiei cadastrale. Mai ales că obţinerea lor a avut la bază „inducerea în eroare a personalului Primăriei de către petent, prin minciună şi viclenie, având ca urmare eliberarea de documente cu încălcarea legislaţiei în vigoare.” Acest proces este în derulare, în prezent, la Judecătoria Câmpulung.

În timp ce tranşa acţiunea de grăniţuire, judecătoarea a venit în teren, ca să se convingă dacă este drum sau nu. Gardul făcut de familia Creţu nu mai era la acel moment, întrucât reclamaţii, văzând că se lasă cu un proces, l-au ridicat singuri. Primăria solicitase, prin instanţă,  redeschiderea accesului, printr-o ordonanţă preşedinţială. „Când au văzut că le-am depus acţiune, seara şi-au ridicat gardul. Se vede cum au tăiat parii.” Imaginile surprinse la faţa locului dovedesc gestul familiei care şi-a pus vecinii în cap. Judecătoarea, înconjurată de bătrânele satului, care aşa pomeniseră drumul, cum este în prezent de lung şi lat, l-a luat la întrebări pe Creţu. A fost sau n-a fost gard şi de ce l-a făcut, căci urmele construcţiei lui, chiar şi pentru puţin timp, erau evidente.

Sunt şanse ca diferendul să se amplifice, întrucât, după ce doi vecini şi-au comandat şi ei schiţe ale terenurilor proprii, au constatat că le lipsesc din 1.000 mp câte 200 mp. Iar cauza poate să fie decizia părinţilor de a renunţa la o bucată din pământurile lor, pentru calea de trecere. Mai ales că se circula pe ea cu tractoare cu buşteni, deci, era nevoie de spaţiu. Primăria Hârtieşti a informat O.C.P.I. Argeş despre litigiul în derulare, pentru anularea actelor care au stat la baza acordării numărului cadastral provizoriu pentru cei 1.085 mp.        

Hărţuit în Primărie, pe Facebook şi la instituţiile statului, secretarul a ripostat şi el cu o plângere pentru ultraj    

Consecinţa acţiunii în instanţă iniţiată de secretarul Gabriel Hepeneţ, pentru a face ordine în hârtii şi în teren, a reprezentat-o o hărţuire permanentă pe care fiul lui Ion Creţu, conştient că pierde terenul, o exercită asupra sa. „Venea în Primărie şi mă ameninţa că-mi face atâtea dosare până când mă bagă în puşcărie. M-a ameninţat şi m-a şantajat că doar-doar îl voi chema şi voi retrage acţiunea. Exact în ziua în care eu îmi conduceam tatăl pe ultimul drum, am fost sunat de la Parchet, că trebuie să mă prezint şi să dau nişte declaraţii.” Asta referitor la “falsificarea” unei hotărâri de Consiliu, care în evidenţele Primăriei apare cu o anumită lungime a drumului, iar la Consiliul Judeţean, aceeaşi hotărâre dă o dimensiune mai mică. Aspect pe care secretarul Gabriel Hepeneţ îl explică prin faptul că, din graba unei colege de serviciu, către CJ Argeş a fost înaintată hotărârea cu o suprafaţă estimativă a drumului de 100 metri, cum fusese redactată înainte de vot. Dar, în momentul aprobării ei, secretarul asigură că drumul era măsurat în regulă, iar modificarea diferenţei speculate ca fiind un fals, de la 100 m la 117 m, cât are în realitate, s-a produs înainte de votul în Consiliul Local, nu după. Altfel spus, corectura de la mai mic la mai mare a fost operată înainte de a introduce materialul pe ordinea de zi a Consiliului. „Dacă era invers… înţelegeam. Unde sunt cei 17 metri, care au dispărut? Ce-au făcut cu ei? I-au vândut cuiva? Au luat bani pe ei? Şi-a mărit secretarul garajul? Casa? N-am acolo nimic! Nu sunt din Hârtieşti, sunt din Boteni. N-am nicio treabă. Şi n-au nici primarul şi niciun coleg case acolo. El are tot dreptul să atace această hotărâre la Tribunalul Argeş. De ce n-a făcut-o?”, continuă relatarea secretarului Hepeneţ, convins că la aceeaşi concluzie privind dimensiunea drumului va ajunge şi expertul desemnat de instanţă.                  

Nemairezistând presiunii cauzate de comportamentul şicanator al celor chemaţi în judecată, manifestat în Primărie şi pe reţeaua de socializare, unde se poartă o campanie de denigrare a sa, secretarul ne spunea că a ripostat şi el cu o plângere la Parchet, pentru ultraj. Mai cu seamă că are martori în rândul colegilor, plus imaginile surprinse de camerele de supraveghere. 

Magda BĂNCESCU

Evenimentul Muscelean