Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Şi constructorul care repară esplanada de la Piaţa Mare primeşte bani în plus pentru manoperă

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 663

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Noiembrie_2433_10.jpgManiera de lucru suspect de şleampătă a conţopiştilor lui Liviu Ţâroiu, care, cu siguranţă, nu este străin de „neglijenţele” acestora, impune controale severe ale activităţii Primăriei, care are tupeul de a încredinţa lucrări fără licitaţie şi de a plăti în plus constructori, fără ştiinţa Consiliului Local. Oricât de decorativ ar fi rolul Consiliului, aflat la degetul mic al primarului, lipsa de autoritate a acestui for nu scuză încălcarea procedurilor de achiziţie şi de plată în cadrul contractelor în derulare. La Piaţa Mare, peste drum de complexul comercial, este în derulare o investiţie, al cărei termen de finalizare era estimat greşit de primar ca fiind luna octombrie, pe care tocmai am lăsat-o în urmă. Dar nu finalul care se prelungeşte este problema acestei lucrări atribuite direct, în luna decembrie a anului trecut, unui constructor câmpulungean, fără ca achiziţia să treacă prin S.I.C.A.P., ca să ştie toată lumea cui plăteşte Ţâroiu cei 471.800 lei, prevăzuţi în bugetul pe 2019, plus 74.000 lei, alocaţi suplimentar, ca urmare a rectificării aprobate săptămâna trecută. Ca să vedeţi până unde merge delăsarea subalternilor primarului, curios de tolerant cu puhoiul de incompetenţi care îl fac de râs în spaţiul public, porcăiala din Consiliul Local a fost întreţinută de ideea că aceşti bani în plus, achitaţi firmei lui Silviu Iacobescu, reprezintă, la fel ca la Piaţa Primăriei, cheltuieli neprevăzute. Când colo, suma era aferentă manoperei, majorate ca efect al creşterii salariului minim în construcţii la 3.000 lei, de la 1 ianuarie 2019. 

Un ameţit din subordinea lui Ţâroiu a încurcat costurile manoperei cu cheltuielile neprevăzute 

Preţ de o oră, opoziţia s-a bălăcărit cu primarul dezinformat de subordonaţii pentru care tot una este preţul muncii cu cel al intervenţiilor „nemirosite” de proiectant. Şi era motiv de înghesuire a liderului autorităţii contractante care se pregătea să dea bani în plus pentru şantierul în desfăşurare, în condiţiile în care 74.000 lei nu arătau deloc a 10% din 471.800 lei, preţul investiţiei constând în proiectare şi execuţie. 10% era procentul rostit cu gura lui de primar, care, pe parcursul discuţiei, a scăldat-o, cum că poate fi şi 20%. „Cofinanţarea la Piaţa Jurământului este legală. Am zis că, în principiu, este 10%. Prin lege, se poate ajunge şi până la 20%. În contract nu se prevede aşa ceva, procente pentru lucrări neprevăzute.”, se adâncea în eroare şeful Executivului, care propunea Legislativului să fie de acord cu majorarea valorii investiţiei cu 74.000 lei, bani folosiţi tot din cele 3,6 milioane de lei alocate, la rectificarea bugetului de stat, de Guvernul Dăncilă, înainte de a elibera locul în Palatul Victoria.        

Mai înverşunat decât opozanţii politici ai lui Liviu Ţâroiu s-a manifestat colegul de partid al acestuia, Nicolae Dumitrescu, la adresa celor care generează cheltuielile neprevăzute. „Ne aflăm în faţa unui fapt împlinit, atât în ceea ce priveşte lucrarea de aici (n.r. din Piaţa Primăriei, care beneficia de extra costuri), cât şi cealaltă din Piaţa Jurământului. Aceste corecţii, costuri suplimentare, până la urmă, trebuie să acceptăm această definiţie, apar în timpul unor erori constatate în timpul lucrării. Cred că este foarte important să ne punem întrebarea: cine a produs eroarea? Proiectantul sau executantul, căci un al treilea nici nu prea există. Şi dacă ei au produs aceste erori, n-ar trebui să ne îndreptăm împotriva lor pentru recuperarea acestor pagube? Totuşi, sunt nişte valori demne de luat în seamă.”, a precizat acesta, completat rapid de primar că proiectanţii sunt „capul răutăţilor”. Nici nu ne miră atitudinea lui Liviu Ţâroiu, care, permanent, le-a luat apărarea afaceriştilor din familia Răuţoiu, care, cel puţin la Bulevardul „Pardon”, au avut şansa să-şi aleagă singuri proiectanţii.  

„Uitaţi-vă la pod!”, a sărit şeful Executivului cu cel mai elocvent exemplu de proiectare deficitară care, vezi Doamne, a oprit şantierul, până calculează părţile costurile înlăturării zidului din adâncuri. „Ce proiectant este acesta care spune: eu n-am prevăzut?! Un proiectant adevărat niciodată nu spune asta. Nu întâmplător v-am pus această întrebare. Acest proiectant a luat foarte mulţi bani pentru ceea ce a făcut. Iar noi acum ne uităm la el şi plătim erorile pe care dumnealui le-a săvârşit din neglijenţă, din neştiinţă, nu ştiu din ce cauză. Dar el a încasat foarte mulţi bani pentru această treabă. Iar noi suportăm din bani publici aceste nerealizări ale lui.”, a adăugat Dumitrescu bătând în direcţia proiectului Pieţei Primăriei, care, după ce că a costat o avere, s-a soldat cu cheltuieli neprevăzute de peste 300.000 lei.            

După o oră de descărcare a nervilor la adresa proiectărilor făcute pe genunchi, s-a trezit Ţâroiu cu precizările corecte despre extra-plata la Piaţa Jurământului: „Nu sunt lucrări neprevăzute, este Ordonanţa 114. Corectura pentru Ordonanţa 114. Este plata salariaţilor pe Ordonanţa 114.”, a oprit primarul tirada acuzaţiilor faţă de proiectele de mântuială, care îi blochează pe bieţii executanţi. Dar le şi dă motive ca să ceară bani în plus. Deci, să trăiască proiectanţii! „Cine v-a scris prostia asta?! Dă-l, domnule, afară!”, a tunat Dumitrescu, pe care Ţâroiu, mai mult ca sigur, nu-l va lua în seamă.

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK